Σε πανηγυρικούς τόνους ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στη Βουδαπέστη για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Σε πανηγυρικούς τόνους ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στη Βουδαπέστη για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Όχι γιατί με την πολυπληθέστερη ποτέ αποστολή της σε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έγινε μέρος της μεγάλης γιορτής, που κυρίως αποτελούν για το άθλημα αυτές οι διοργανώσεις, αλλά επειδή ήρθε και μετάλλιο από τον Γιάννη Βλοτινό! Ο ρέκορντμαν των Πανελληνίων πρωταθλημάτων στο απλό ανδρών κι ένας από τους κορυφαίους αθλητές, που ανέδειξε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία 40-49 ετών, ενώ έφτασε πολύ κοντά στον τίτλο! Στα 48 του χρόνια ο επί σειρά ετών διεθνής όχι απλά παραμένει ενεργός, αλλά διατηρείται σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και χαίρεται να μετέχει σε διάφορες διοργανώσεις. Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση ακούστηκε στο εξωτερικό μέσα από πρωτόγνωρη διάκριση και για την οντότητα της διοργάνωσης αρκεί να σημειωθεί ότι πήραν μέρος 3.270 αθλητές κι αθλήτριες από 42 χώρες! Η Ελλάδα είχε 23, εκτός από τον Βλοτινό τους επίσης πρώην πρωταθλητές Ελλάδας Ντανιέλ Τσιόκα, Γιάννη Κορδούτη, Σταύρο Πλακαντωνάκη, Διάνα Ζέρδιλα, Μαρία Καλογιάννη κι ακόμα τους Χρήστο Τσαρσιταλίδη, Γιώργο Κυριακόπουλο, Νίκο Ορφανουδάκη, Θωμά Καραμίτσιο, Νίκο Δούη, Άντονι Οικονομέλη, Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, Κώστα Περάκη, Λουκά Γιαλούρη, Αρτέμη Πεχλιβανίδη, Γιάννη Συμεωνίδη, Θωμά Παπαδόπουλο, Μάριο Μαρκόπουλο, Γιάννη Ρογδάκη, Παναγιώτη Στεργιόπουλο, Θανάση Χειμωνά και Ρένα Φυλακούρη!

Άτομα από την ηλικιακή κατηγορία 40+ μέχρι και πάνω από 90 ετών χόρτασαν παιχνίδια κι έβγαλαν την άσβεστη δίψα τους για δράση. Ανάμεσά τους και οι Έλληνες βετεράνοι, που είχαν εκπροσώπηση μέχρι και στην κατηγορία 85-89 ετών με τον ομογενή Οικονομέλη!  

Εκτός από τη μεγάλη επιτυχία του Βλοτινού είχαμε τον αγώνα για μετάλλιο του Οικονομέλη στο διπλό, πολλές προκρίσεις στα κυρίως ταμπλό, καλά πλασαρίσματα από τον Τσαρσιταλίδη στην κατηγορία 40-49, τον Κορδούτη και την Καλογιάννη στην 50-59 και το διπλό του Βλοτινού με τον Τσαρσιταλίδη και της Καλογιάννη με τη Ζέρδιλα.

Στο απλό ο Βλοτινός  έδωσε συναρπαστικό όσο και θεαματικό τελικό με τον Βέλγο Σεντρίκ Μερκέζ και κάλλιστα μπορούσε να έχει τώρα στα χέρια του το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μπροστά σε γεμάτες κερκίδες και με το κοινό να χειροκροτεί συχνά ενέργειές του έπιασε πολύ καλή απόδοση και πλησίασε τη νίκη. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι προηγήθηκε με 2-1 σετ και 6-3 στο 4ο . Δέχτηκε την ανατροπή όμως με τον Βέλγο πρώην διεθνή να παίρνει και αρκετούς τυχερούς πόντους. Η εξέλιξη 13-11, 4-11, 11-6, 7-11 και 7-11.

Σημειωτέον ότι σε κορυφαία διοργάνωση βετεράνων, δηλαδή Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Ελλάδα δεν έχει ξαναπάρει μετάλλιο στο αγώνισμα του απλού.

Να δούμε επιγραμματικά πώς κύλησε η αγωνιστική παρουσία όλων των μελών της ελληνικής αποστολής στην ουγγρική πρωτεύουσα:

Στο απλό ανδρών:

Στην αρχική φάση της ηλικιακής κατηγορίας 40-49 ετών ο Βλοτινός πήρε εύκολα την πρωτιά στο 21ο γκρουπ. Είχε 3 νίκες χωρίς να χάσει σετ με αντιπάλους από τη Γερμανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Η τρομερή πορεία του στο ταμπλό άρχισε από τους «128». Κατά σειρά απέκλεισε τον Πολωνό Μίλος Σάβζακ με 3-0 σετ, τον Ούγγρο Μάρτον Μάρσι με 3-1, τον Πολωνό Βόιτσεχ Τεμπέκιο με 3-0, τον Γερμανό Σβεν Χίελσερ με 3-2 (και μάλιστα με ανατροπή από 0-2 σετ πίσω στο σκορ), ενώ στα προημιτελικά η νίκη με 3-1 σετ εναντίον του Ντουράντ από τη Γαλλία τον οδήγησε στις θέσεις των μεταλλίων. Το Σάββατο στην 4άδα συνέτριψε τον Ούγγρο Κάρλος Νέμεθ με 3-0 σετ (11-4, 11-7, 11-6) και μετά τα έδωσε όλα για το χρυσό μετάλλιο ώσπου λύγισε στον τελικό στα 5 σετ από τον Βέλγο Σεντρίκ Μερκέζ (13-11, 4-11, 11-6, 7-11, 7-11).

Πρώτη θέση με το απόλυτο των επιτυχιών και με σκορ 3-0 είχε και ο Τσιόκας στο 66ο γκρουπ. Ο παλιός πρωταθλητής Ευρώπης νέων με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού, συνάντησε αθλητές από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία. Στον 1ο γύρο του κεντρικού ταμπλό ο Τσιόκας απέκλεισε με 3-0 σετ τον Γερμανό Κρίστιαν Φρανζ και ηττήθηκε στους «128» από τον Ούγγρο Γκαμπόρ Γιάκαμπ κι ενώ βρέθηκε μπροστά με 2-0 σετ.

Με 3 ευρείες νίκες κυριάρχησε και ο επίσης αμυντικός Τσαρσιταλίδης στο 54ο γκρουπ. Κατέβαλλε διαδοχικά αθλητές από την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Γερμανία. Στον 1ο γύρο των νοκ άουτ απέκλεισε με 3-1 σετ τον Γερμανό Αντρέας Μόργκνερ, στον 2ο με 3-0 τον Ιρλανδό Ρόμπι Γκέβιν, στον 3ο επίσης με 3-0 τον Γάλλο Φρανκ Γκοριό και τελικά κάμφθηκε στους «32» με 3-2 από τον Ούγγρο Σολτ Ένγκελμαν και με το τελευταίο σετ να λήγει 12-10!

Ο Κυριακόπουλος αγωνίστηκε στο 1ο γκρουπ και με 1 νίκη και 2 ήττες αρκέστηκε στην 3η θέση. Πήγε στο ταμπλό των «χαμένων» και ηττήθηκε στον 1ο γύρο.

Ο Συμεωνίδης βρέθηκε στο 7ο γκρουπ. Μπορούσε την πρόκριση, αλλά τελικά έμεινε 3ος με 1 νίκη και 2 ήττες. Του στοίχισε που δεν αξιοποίησε το αρχικό 2-0 σετ κόντρα στον Γερμανό Άντυ Σλεσινγκερ και ηττήθηκε με 3-2 και σκορ 15-13 στο 5ο σετ. Αργότερα αποκλείστηκε και στους «128» του consolation.

Ο Χειμωνάς υπέστη 3 ήττες στο 17ο γκρουπ κι έμεινε στην 4η θέση. Μετά είχε ήττα και στους «256» του «παρηγοριάς».

Στο 19ο γκρουπ ο Στεργιόπουλος είχε 1 νίκη και 2 ήττες και αποκλείστηκε ως 3ος. Μία νίκη και 1 ήττα έκανε και στο ταμπλό των «χαμένων».

Ο Μαρκόπουλος πήρε πολύ δύσκολη πρόκριση από το 20ο γκρουπ. Είχε απολογισμό 2 νίκες και 1 ήττα, αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επικράτησε και στα δύο παιχνίδια με 3-2 και οριακή διαφορά στο 5ο σετ (εναντίον του Αυστριακού Ομάρ Αλ Σαμούρι και του Γερμανού Γιόχαν Κόχλσμιντ). Στον 1ο γύρο έχασε με 3-0 σετ από τον Σλοβένο Αντρέι Γκόντετς.

Ο Παπαδόπουλος περιορίστηκε στην τελευταία θέση στο 65ο γκρουπ. Ήταν κι αυτό των 4ων αθλητών και ο αθλητής μας γνώρισε 3 ήττες. Έκανε νίκη στο δεύτερο ταμπλό και αποκλείστηκε στους «128».

Ο Ρογδάκης είχε 2 ήττες στο 36ο γκρουπ, που ήταν των 3ων αθλητών κι έμεινε τελευταίος. Σημείωσε 1 θετικό αποτέλεσμα στο consolation και αποκλείστηκε στους «128».

Στην κατηγορία 50-59 ετών ο Κορδούτης κατέκτησε αρχικά την πρωτιά στο 46ο γκρουπ. Είχε 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και μόνο 1 χαμένο σετ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών του 1997 προχώρησε νικηφόρα 2 γύρους όταν κατέβαλλε με 3-0 τον Άγγλο Φιλ Σνέλσον και τον Σλοβάκο Ντάνιελ Τσβέτκο. Τελικά αποκλείστηκε στους «64» με 3-1 σετ από τον Γερμανό Πέτερ Ανγκερέρ.

Επίσης στους 50+ και το γκρουπ 105 ο Ορφανουδάκης βρέθηκε στην 3η θέση με 1 νίκη και 2 ήττες. Μετά προχώρησε 2 γύρους στο consolation και αποκλείστηκε στους «128».

Στο γκρουπ 164 ο Καραμίτσιος πήρε την 3η θέση με 1 νίκη και 2 ήττες και αποκλείστηκε από το κυρίως ταμπλό. Στην κρίσιμη αναμέτρηση με τον Γάλλο Βινσέντ Κομέ κάμφθηκε στα 5 σετ. Συνέχισε με τους «χαμένους» κι έχασε στον γύρο των «256».

Στην κατηγορία 60-64 το 13ο γκρουπ κάθε άλλο παρά γρουσούζικο αποδείχτηκε για τον Δημητρακόπουλο. Σημείωσε 2 νίκες και 1 ήττα και πέρασε στα νοκ άουτ με τη 2η θέση. Επιπλέον, στους «256» έκαμψε με 3-1 σετ τον Γάλλο Έρικ Λομπρέ και στους «128» με 3-2 (και 12-10 το 5ο σετ) τον Σλοβάκο Εβγέν Ζάγκι. Η πορεία του διακόπηκε στους «64» από τον Σουηδό Μπερντ Πέτερσον με 3-0 σετ.

Στην ίδια κατηγορία και το 14ο γκρουπ ο Περάκης είχε 1 νίκη και 2 ήττες και αποκλείστηκε με την 3η θέση. Μετά έκανε 1 ήττα και στον 1ο γύρο του ταμπλό των χαμένων.

Επίσης, ο Γιαλούρης εμφάνισε 1 νίκη και 2 ήττες στο 24ο γκρουπ και αποκλείστηκε από το κυρίως ταμπλό ως 3ος.  Στη συνέχεια αποκλείστηκε στον γύρο των «128» στο ταμπλό των χαμένων.

Ο Δούης πήγε σε γκρουπ των 3ων αθλητών, το 38ο. Γνώρισε 2 ήττες και συνέχισε στο «παρηγοριάς». Εκεί κατάφερε 2 νίκες ώσπου αποκλείστηκε στον γύρο των «32» από τον Σλοβάκο Πίτερ Κόβαλ με 3-0.

Ο Πεχλιβανίδης σημείωσε κι αυτός 3 ήττες στο 93ο γκρουπ και δεν είχε συνέχεια στο κεντρικό ταμπλό. Έδωσε ένα ακόμα ματς για τους «256» του consolation.

Στην κατηγορία 75+ ο αγέρωχος Πλακαντωνάκης προκρίθηκε στο ταμπλό ως 2ος. Για το 29ο γκρουπ είχε 2 νίκες και 1 ήττα. Στο ταμπλό των «128» αποκλείστηκε από τον Κροάτη Εσάντ Αχμέτοβιτς με 3-0 σετ.

Στην κατηγορία 85+ ο επίσης αξιοθαύμαστος για τις αντοχές του Οικονομέλης πήρε κι αυτός την πρόκριση με 2 νίκες και 1 ήττα. Στους «32» έκαμψε με 3-1 σετ τον Σουηδό Νιλς Σβένσον και η πορεία του σταμάτησε στη 16άδα από τον Γερμανό Ρολφ Γκρος.

Στο απλό γυναικών:

Στην κατηγορία 50-59 ετών η Ζέρδιλα επικράτησε αρχικά στο 37ο γκρουπ με 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Είχε αντιπάλους από την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία και τις νίκησε όλες με 3-0. Στον 1ο γύρο του ταμπλό (σ.σ. των «128») είχε γερή κόντρα εναντίον της Άνκα Μίτκε από τη Γερμανία και λύγισε στα 5 σετ.

Στην ίδια κατηγορία την 1η θέση κατέκτησε και η Καλογιάννη στο 60ο γκρουπ. Πέτυχε επίσης 3 νίκες και είχε αμφίρροπη αναμέτρηση μόνο με την Ουγγαρέζα Βικτόρια Κοσέγκι, που έληξε με 3-2 σετ. Στα νοκ άουτ ξεπέρασε αρχικά τη Γερμανίδα Μπεάτε Κοχ με 3-1 σετ και ηττήθηκε στις «64» από την Πολωνή Ρεγκίνα Κάσπρτσακ με 3-0.

Στην κατηγορία 60-64 η Φυλακούρη μετείχε στο 19ο γκρουπ. Είχε 3 ήττες παλεύοντας πολύ μόνο το ματς με τη Νορβηγίδα Ντοβέρμπι (Νορβηγία), που έληξε 3-2 σετ. Στις «64» σημείωσε νίκη και αποκλείστηκε στις «32 από τη Ρωσίδα Φανούζα Ισκάροβιτς.

Στο διπλό ανδρών:

Στην κατηγορία 40-49 ο Βλοτινός με τον Τσαρσιταλίδη προχώρησαν αήττητοι από το 24ο γκρουπ. Πέτυχαν 3 νίκες και δυσκολεύτηκαν μόνο απέναντι σε πολωνικό δίδυμο και σε ματς των πέντε σετ. Στο ταμπλό προχώρησαν με δύο ευρείες νίκες ώσπου γνώρισαν την ήττα με 3-0 σετ στους «32» από τους Σβεν Χίλσερ/Σεντρίκ Μαρκέζ από το Βέλγιο και τη Γερμανία αντίστοιχα. 

Ο Τσιόκας με τον Στεργιόπουλο κατέκτησαν επίσης χωρίς ήττα την πρωτιά στο 32ο γκρουπ. Σημείωσαν 3 νίκες κι έχασαν μόλις 1 σετ. Στο ταμπλό είχαν νέο θετικό αποτέλεσμα στους «128» και αποκλείστηκαν στους «64» με 3-0 σετ, αλλά δύσκολα από τους Γάλλους Σεμπαστιάν Χουρέ και Ζαν Λουί Λαμάρ.

Πάντα στην κατηγορία 40-49 ο Κυριακόπουλος έκανε δίδυμο με τον Ιταλό Φαμπρίτσιο Μπερτολότο. Διεκδίκησαν την πρόκριση από το 19ο γκρουπ αλλά έμειναν 3οι με 1 νίκη και 2 ήττες. Στο ταμπλό της «παρηγοριάς» σημείωσαν 2 δύσκολες νίκες και ηττήθηκαν στους «32» με 3-2 σετ κι από 2-1 μπροστά από τους Γερμανούς Τόμας Βόιχτ/Χέντρικ Μάτζικ.

Οι Μαρκόπουλος/Παπαδόπουλος πήραν την 3η θέση στο 3ο γκρουπ με 1 νίκη και 2 ήττες. Οι Ρογδάκης/Χειμωνάς περιορίστηκαν στην 4η θέση του 4ου γκρουπ χωρίς νίκη σε τρία ματς. Αργότερα τα δύο ζευγάρια αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο του consolation (σ.σ. των «128»).

Ο Συμεωνίδης συνεργάστηκε στην πρώτη φάση με τον Ούγγρο Άνταμ Σμετάνα. Στο 47ο γκρουπ, που ήταν των 3ων έμειναν τελευταίοι με 2 ήττες. Στο ταμπλό της «παρηγοριάς» ο Συμεωνίδης είχε παρτενέρ τον Κροάτη Στάνισλαβ Λόσιτς. Στους «128» είχαν νίκη άνευ αγώνα και αποκλείστηκαν πολύ δύσκολα αργότερα με 3-2 σετ από λιθουανικό ζευγάρι.

Στην κατηγορία 50-59 ο Κορδούτης και ο Γιαλούρης πήραν μέρος στο 87ο γκρουπ. Επιβλήθηκαν με 3 νίκες κι έδωσαν ντέρμπι μόνο με γερμανικό ζευγάρι όπου επικράτησαν με 3-2. Στο κυρίως ταμπλό κατέβαλλαν με 3-2 κι από 0-2 πίσω τους Ούγγρους Ατίλα Χόμονικ/Μίγκος Νάγκι ώσπου κάμφθηκαν στους «64» από τους Σουηδούς Ματς Σέλμπεργκ/Περ Άντερς Σέλμπεργκ με 3-1 σετ.

Οι Καραμίτσιος/Ορφανουδάκης αγωνίστηκαν στο 82ο γκρουπ. Είχαν 1 νίκη άνευ αγώνα και 2 ήττες κι έμειναν στην 3η θέση. Κάμφθηκαν αμέσως στο ταμπλό της «παρηγοριάς».

Στην κατηγορία 60-64 οι Δημητρακόπουλος/Δούης διεκδίκησαν την πρόκριση από το 13ο γκρουπ. Αποκλείστηκαν ως 3οι με 1 νίκη και 2 ήττες, αλλά στο πιο κρίσιμο ματς έχασαν με 3-2 και στην παράταση από σουηδικό δίδυμο. Στο «παρηγοριάς» αποκλείστηκαν 1ο γύρο.

Ο Πεχλιβανίδης και ο Περάκης υπέστησαν 3 ήττες στο 7ο γκρουπ και περιορίστηκαν στην 4η θέση. Έφεραν θετικό αποτέλεσμα στους «128» του ταμπλό των χαμένων και αποκλείστηκαν στους «64».

Στην κατηγορία 75+ ο Πλακαντωνάκης συνεργάστηκε με τον Σέρβο Ντούρο Τσούκοβιτς. Από το 10ο γκρουπ προκρίθηκαν στο ταμπλό με τη 2η θέση με 2 νίκες και 1 ήττα. Στους «64» πέτυχαν πολύ δύσκολη νίκη με 3-1 κι από 0-1 πίσω στα σετ εναντίον των Ούγγρων Λάιος Μπότορ/Άκος Χόρβατ και γνώρισαν τον αποκλεισμό στους «32» από τους Γερμανούς Γκούντερ Φραουνχάιμ/Ντιέτμαρ Γκράουλ με 3-0 σετ.

Σε ακόμα μεγαλύτερες ηλικίες, ο πολύπειρος στον θεσμό Οικονομέλης, έπαιξε στην κατηγορία 85+ μαζί με τον Άγγλο Τζέφρεϊ Μπαξ. Ήταν στο 5ο γκρουπ και πέρασαν στα νοκ άουτ ως 2οι με 2 νίκες και 1 ήττα. Το μικρό ταμπλό ήταν των «8». Οικονομέλης και Μπαξ έπαιξαν  για θέση στα μετάλλια και λύγισαν με 3-1 από τους Γερμανούς Ρολφ Κρος/Ρίτσαρντ Λούμπερ.

Στο διπλό γυναικών:

Η Ζέρδιλα και η Καλογιάννη κυριάρχησαν στο 2ο γκρουπ της κατηγορίας 50-59 ετών. Πέτυχαν 3 νίκες κι έχασαν μόνο 1 σετ. Στο ταμπλό των «32» πάλεψαν με τις Πολωνές Ντορότα Μπαρούκ/Γκραζίνα Ζιελίνσκα, αλλά αποκλείστηκαν με 3-1.

Στην κατηγορία 60-64 τέλος, η Φυλακούρη συγκρότησε ζευγάρι με την Ιταλίδα Κριστίνα Μπολζονέλο. Μετείχαν στο 10ο γκρουπ και αρκέστηκαν στην 3η θέση με 1 νίκη και 2 ήττες.  Στο consolation νίκησαν στους «32» κι έχασαν στους «16».