Το "πράσινο φως" για τη λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα αλλά κατά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης «άναψε» προσωρινά (αποφάσεις αναστολής) το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το “πράσινο φως” για τη λειτουργία των φαρμακείων τα Σάββατα αλλά κατά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης «άναψε» προσωρινά (αποφάσεις αναστολής) το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας  προσφυγές που είχαν καταθέσει ενώπιον του οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Κορινθίας και Λιβαδειάς. Οι Σύλλογοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις των περιφερειαρχών με τις οποίες ανακοινώνονται τα ονόματα των φαρμακοποιών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθορισμένου ωραρίου κατά το β’ εξάμηνο του 2012.

Το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων προβλέπεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4052/2012), σύμφωνα με το οποίο οι φαρμακοποιοί που επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στους αρμόδιους περιφερειάρχες.

Ωστόσο, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών θα επιφέρει στον κλάδο «ανεπανόρθωτη βλάβη» αφού θα έχει, κατά τους ισχυρισμούς τους, ως αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του συστήματος λειτουργίας των φαρμακείων, την πρόκληση σύγχυσης στους φαρμακοποιούς και το καταναλωτικό κοινό αλλά τον περιορισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής διάθεσης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. 

Την ίδια ώρα, η απόφαση του υπουργείου Υγείας να καταβάλει, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών, που αφορούν στις συνταγές του περασμένου Μαΐου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο χώρο της Υγείας. 

Γιατροί συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικά κέντρα, προνοιακά ιδρύματα, διαμαρτύρονται για την «προνομιακή μεταχείριση του κλάδου των φαρμακοποιών» και διεκδικούν την εξόφληση των ποσών που τους οφείλει ο Οργανισμός από τις αρχές του 2011, και όχι από τον προηγούμενο μήνα, όπως επισημαίνουν.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διεκδικεί  570 εκατ. ευρώ από παλαιά χρέη από τον ασφαλιστικό οργανισμό, δηλαδή χρέη του 2011, αλλά και την καταβολή των ποσών για τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων από τον περασμένο Μάρτιο. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί δίνουν. πίστωση χρόνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τα χρωστούμενα, ειδάλλως απειλούν με κινητοποιήσεις.

Με διακοπή  των συμβάσεων, λόγω υπέρογκων χρεών, απειλούν όμως και οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων, ενώ κινητοποιήσεις προαναγγέλλει  και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών