Κανείς στην κυβέρνηση δεν περίμενε ότι ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης επαχθών όρων του μνημονίου θα ήταν εύκολος, όμως και οι πιο απαισιόδοξοι ανάμεναν ότι το κλίμα θα βελτιωνόταν μετά την αποφασιστικότητα, που επιδεικνύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Γι’ αυτό και οι δυσάρεστες και αποκαρδιωτικές τοποθετήσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο περιορίζουν τις προσδοκίες για τη συνάντηση, που έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αλλά αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την τακτική της για την υποβολή του αιτήματος, προκειμένου να υπάρξει χρονική επιμήκυνση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν το βράδυ της Δευτέρας με αμηχανία, ίσως και έκπληξη, την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε – μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο – ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Είχαν προηγηθεί ανάλογες σκληρές τοποθετήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.
Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης. Κυρίαρχη σκέψη είναι να μην ειπωθεί ευθέως και επισήμως από τον κ. Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ, αλλά στη συνάντηση αυτή να υπάρξει απλώς βολιδοσκόπηση των προθέσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου για το θέμα και το κύριο βάρος να πέσει στην παρουσίαση των ελληνικών ενεργειών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Το δεύτερο βήμα είναι να οριστικοποιηθεί το πακέτο πέραν πάσης αμφιβολίας και να έχουν προβλεφθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην αμφισβητηθεί όχι μόνο από την τρόικα, αλλά ούτε στην κρίσιμη άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα γίνει στην Κύπρο έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό μάλιστα αναζητείται ένα πρόσθετο «μαξιλάρι» μέτρων, πέραν των 11,5 δις ευρώ, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις του αρχικού στην οικονομία, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση των εσόδων και άρα νέο άνοιγμα της ψαλίδας, το οποίο πρέπει να καλυφθεί.
Υπάρχει πλέον η εκτίμηση ότι ο καταλληλότερος χρόνος για να τεθεί το αίτημα της επιμήκυνσης είναι μάλλον ο Οκτώβριος, στη σύνοδο κορυφής και όχι νωρίτερα. Εάν όμως επικρατήσει αυτή η άποψη πρέπει να στοιχειοθετηθεί επαρκώς από τον κ. Σαμαρά προς τους κυβερνητικούς εταίρους του, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, που έχουν ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην υποβολή του αιτήματος της επιμήκυνσης.
Η ισορροπία ανάμεσα στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον, που διαμορφώνει η γερμανική στάση και στις εσωτερικές πολιτικές συνθήκες, που πιέζουν τον πρωθυπουργό να γίνει πιο διεκδικητικός προς την τρόικα και τους ευρωπαίους ηγέτες είναι μείζον ζητούμενο για το Μαξίμου, ενόψει και ενός «θερμού», πολιτικά και κοινωνικά, Σεπτεμβρίου.
πηγή: protohema.gr