Κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά τα αποτελέσματα των εκλογών, ένα είναι βέβαιο. Πρώτο κόμμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά. Κι αυτό γιατί ιστορικά, στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015, η αποχή έφτασε στα υψηλότερα ποσοστά της.
Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτών που δεν πήγαν στην κάλπη άγγιξε το 44%, ενώ το δεύτερο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό ήταν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012, όταν δεν πήγε να ψηφίσει το 37,5% του εκλογικού σώματος.
Αρκετά υψηλή ήταν η αποχή και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, οι οποίες βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό αποχής με 36,4%, ακολουθούν εκείνες του Μαϊου του 2012 με 34,9, του 2009 με 29,1%, του 2007 με 25,9% και του 2004 με 24,0%.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων για την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εντός του 2015 παρακολουθήσαμε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες μετά τον Ιανουάριο και το δημοψήφισμα, ήταν μερικοί από τους λόγους που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οπότε και είχαν επιβληθεί τα capital controls και τα διόδια ήταν ανοιχτά για τη διέλευση των οχημάτων, γεγονός που είχε μειώσει το κόστος μετακίνησης των εκλογέων, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά ήταν ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας σε συνδυασμό φυσικά με το συνολικό κόστος στη μετακίνηση των ετεροδημοτών.
Όπως ανέφερε άλλωστε η εκτίμηση της Singular Logic, οι ετεροδημότες δεν πήγαν να ψηφίσουν, γεγονός που ενίσχυσε την εικόνα της απουσίας από τα εκλογικά κέντρα.
Πηγή: www.news.gr