Στο Λονδίνο, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, βρίσκεται από χθες το απόγευμα η γενική γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου.

Στο Λονδίνο, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, βρίσκεται από χθες το απόγευμα η γενική γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου. Με συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), η γγΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια των αθλητών στη διοργάνωση του Λονδίνου, στην επιστροφή των ΑμεΑ στο υφυπουργείο Αθλητισμού, καθώς και στην μετά-Λονδίνο εποχή για τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του.
 
ΕΡ: Η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι παρούσα και στους Παραολυμπιακούς. Είσαστε επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής για να παρακολουθήσετε από κοντά τις προσπάθειες αυτών των παιδιών.
ΑΠ: «Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στο Λονδίνο για να εκπροσωπήσω και το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προσκεκλημένη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και του πρόεδρου της Γιώργου Φουντουλάκη. Αυτά τα παιδιά και η προσπάθειά τους, μας δίνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Το μήνυμα είναι ότι δεν μένουμε στην κρίση μας, αλλά βγαίνουμε έξω, το κάνουμε προτέρημα, το κάνουμε αξίωμα και κερδίζουμε ό,τι μας αξίζει. Αυτό το μήνυμα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να ακούσουμε σήμερα. Ιδιαίτερα για την ελληνική νεολαία. Να μην αποθαρρύνετε, εμείς θα τα καταφέρουμε. Πολλές φορές περάσαμε διαφόρων ειδών κρίσεις στην Ελλάδα: τελικά τα καταφέραμε. Αυτά τα παιδιά εδώ είναι αξιέπαινα, γιατί από μεθαύριο θα μπουν στους στίβους και στα εννέα συνολικά αθλήματα στα οποία συμμετέχουν. Θα έχω την χαρά και την ευτυχία να επισκεφθώ όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητικούς χώρους για να δω τους αθλητές μας από κοντά στην προσπάθεια που θα κάνουν».
 
ΕΡ: Η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό αυτών των παιδιών.
ΑΠ: «Πάντα. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος μας. Να τους βοηθάμε. Κάνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα και όχι μόνον εδώ στους Παραολυμπιακούς. Από τη στιγμή που μιλάμε για τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να τους ενισχύσουμε στον αγώνα αυτόν που κάνουν, γιατί πραγματικά είναι πολύ μεγάλος. Και το αποδεικνύουν. Μέσα από τις προπονήσεις και κατόπιν από τους αγώνες, έρχονται και οι επιτυχίες οι οποίες τους δυναμώνουν ώστε να συνεχίσουν τα αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας και της ζωής τους. Να τα πολεμήσουν και να αντεπεξέλθουν».
 
ΕΡ: Η επιστροφή του αθλητισμού με αναπηρία στο υφυπουργείο Αθλητισμού, φαντάζομαι ότι είναι πολύ σημαντική.
ΑΠ: «Η προσωπική μου άποψη ήταν και παραμένει αυτή. Το υφυπουργείο Αθλητισμού είναι ο φυσικός τους χώρος. Έτσι έγινε το προεδρικό διάταγμα και ο υφυπουργός βοήθησε πολύ ώστε να επανέλθουν στη Γενική Γραμματεία. Με τρεις διευθύνσεις βέβαια: η μία διεύθυνση είναι τα ΑμεΑ, η δεύτερη διεύθυνση με τα προγράμματα μαζικής άθλησης και η τρίτη διεύθυνση με το θέμα της διατροφής σε συνάρτηση με την άθληση».
 
ΕΡ: Οι Ολυμπιακοί ολοκληρώθηκαν, σύντομα το ίδιο θα συμβεί και με τους Παραολυμπιακούς. Ο ελληνικός αθλητισμός πώς θα πορευτεί μετά τους Αγώνες του Λονδίνου;
ΑΠ: «Αφού βγουν οι καινούργιες διοικήσεις των ομοσπονδιών, δεδομένου ότι τους προσεχείς μήνες θα διενεργηθούν εκλογές βάσει του αθλητικού νόμου, θα συζητήσουμε μαζί τους για τα πλάνα που έχουν ενόψει της επόμενης τετραετίας. Εμείς θα είμαστε κοντά τους, θα παρακολουθούμε από κοντά τις κινήσεις τους και θα προσπαθήσουμε, με τις δυσκολίες που υπάρχουν βέβαια, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρ` όλες τις δυσκολίες, δεν θα το βάλουμε κάτω. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε με καλό σχεδιασμό και με λίγα χρήματα. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο γίνεται. Εγώ είμαι άνθρωπος του αθλητισμού όπως ξέρετε, όπως και ο υφυπουργός. Είμαστε μέσα από τα γήπεδα βγαλμένοι, οπότε πονάμε πολύ αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Να είσαστε σίγουροι γι` αυτό».