Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη.

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη.

Ακόμη, ο κ. Ολάντ τάχθηκε υπέρ του να δοθεί χρονική παράταση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν καθοριστεί από την Τρόικα, στο πλαίσιο δανειακής της σύμβασης.

Ο Ολάντ είπε ότι «εάν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική, επιβεβαιώσει ότι υπάρχει αξιοπιστία, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις προσεχείς κινήσεις της ΕΚΤ, ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε να τονίσει ότι η θέση του είναι πως οφείλεται να εφαρμοστούν οι αποφάσεις τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: δηλαδή η Τράπεζα, «μέσω μηχανισμών σταθερότητας, να μπορεί να παρεμβαίνει γρήγορα ύστερα από μια σαφή αίτηση κράτους-μέλους» ώστε να μειώνεται το κόστος δανεισμού της. «Συμφωνώ απολύτως σε όλα» είπε από την πλευρά του ο Μόντι.

Η συνάντηση των δύο ηγετών που εντάσσεται σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε την κοινή γραμμή Γαλλίας – Ιταλίας υπέρ της συνοχής της Νομισματικής Ένωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι συζήτησαν επίσης για τις επερχόμενες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως ενόψει της 12ης Σεπτεμβρίου, ημέρα όπου αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τον ESM και οι εκλογές στην Ολλανδία.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης και για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης όπως την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και μια πιο σταθερή αρχή που θα ασχολείται με τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της Νομισματικής Ένωσης.

πηγή: protothema.gr