Ο Ιβάν Σαββίδης, έθεσε ως στόχο του ΠΑΟΚ την κατάληψη της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα, σε συνέντευξή που παραχώρησε.

Ο Ιβάν Σαββίδης, έθεσε ως στόχο του ΠΑΟΚ την κατάληψη της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα, σε συνέντευξή που παραχώρησε. Ο ομογενής επιχειρηματίας αναφέρθηκε και στις μεταγραφές, τονίζοντας πως αυτές θα γίνονται και με την δική του συγκατάθεση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο περιοδικό “Mir Ομόνοια”:

Κύριε Σαββίδη να σας συγχαρώ για την αγορά του πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ και να σας ευχηθώ πολλές επιτυχίες. Θυμάμαι την συζήτηση μας το 2006 όταν τότε συζητούσατε να πάρετε τις μετοχές του ΠΑΟΚ. Τότε δεν έγινε η αγορά, αλλά και πάλι γυρίσατε και επιμείνατε να πάρετε αυτή την ομάδα.

«Οντως έτσι είναι. Εγώ πάλι επέστρεψα στο θέμα αυτό γιατί έτσι το θεώρησα σωστό, βλέποντας την κατάσταση της Ελλάδας. Ολοι σήμερα βλέπουμε πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Σ’ αυτή την περίπτωση άτομα για τα οποία δεν είναι αδιάφορη η κατάσταση στην Ελλάδα κατά την γνώμη μου πρέπει να κάνουν επενδύσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση η επένδυσή μου ήταν να πάρω αυτή την ομάδα».

Γιατί τον ΠΑΟΚ; Εχετε κάποια συμπάθεια σε αυτή την ομάδα;

«Όχι μόνο εγώ, αλλά ο μεγαλύτερος πληθυσμός των Ποντίων. Το πρώτο κύμα των Ποντίων μεταναστών στην Ελλάδα ενώνεται μέσω του ΠΑΟΚ με τον ποντιακό ελληνισμό και με τους πρόσφυγες από την Πόλη και τους Πόντιους από την Ρωσία. Εγώ θα έλεγα πως ο ΠΑΟΚ κατά κάποιο τρόπο συμβάλει στην συνένωση των Ποντίων. Όταν έμαθα ότι η ομάδα θα τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ, θεώρησα χρέος μου να αρχίσω τις συζητήσεις για αυτή την αγορά».

Θέλετε να πείτε ότι η απόκτηση από την πλευρά σας του πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ είναι κατά κάποιο τρόπο συναισθηματική απόφαση;

«Σ’ αυτή την φάση ναι και πάλι επαναλαμβάνω πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη όπως και πολιτικά, έτσι και οικονομικά και ο κόσμος ταλαιπωρείται πολύ και ψυχολογικά οπότε αυτή η κίνηση για την διάσωση μιας αγαπημένης ομάδας μπορούμε να την ονομάσουμε και συναισθηματική απόφαση».

Σήμερα δεν κάνουν πολλοί επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν φοβάστε να μην πάνε χαμένα τα χρήματά σας;

«Όταν κοιτούσα την κατάσταση στον ΠΑΟΚ έβαζα τον εαυτό μου στο limit up για να δω τι ποσό μπορεί να χάσω. Αλλά αυτά τα χρήματα τα επένδυσα για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό σύστημα της χώρας, οπότε δεν είμαι χαμένος. Και έχω την άποψη πως ό,τι μας απομένει, είναι αυτό που δώσαμε».

Ποιος νομίζετε από την Ρωσία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα σας;

«Όταν πήρα το πακέτο του ΠΑΟΚ ήθελα να αλλάξω την διάθεση μεγαλοεπιχειρηματιών της Ρωσίας και να τους αποδείξω να μην φοβούνται την επένδυση στην Ελλάδα. Νομίζω πως αυτοί που είναι δεμένοι με την χώρα, αυτοί που είναι Ελληνες του εξωτερικού και αγαπούν την Ελλάδα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μου».

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω αν περιμένουν τον ΠΑΟΚ ουσιαστικές αλλαγές. Εσείς θα παρεμβαίνετε στην πολιτική της ομάδας; Θα καλείτε τους προπονητές και θα αναλάβετε την αγοραπωλησία παικτών;

«Η στρατηγική του ΠΑΟΚ θα γίνεται με την δική μου συμβολή και της ομάδας ώστε να λειτουργήσουμε τον σύλλογο. Αυτονόητο πως η αγορά παικτών δεν θα γίνεται χωρίς την δική μου συγκατάθεση. Και βεβαίως με την διοίκηση θα ασχοληθούν οι ειδικοί. Τον πρόεδρο της ομάδας τον εμπιστεύομαι και τον συμπαθώ και είμαι σίγουρος πως θα δουλέψουμε πολύ καλά μαζί».

Η έξοδος από το Γιουρόπα Λιγκ, σας στενοχώρησε πολύ;

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για να βάζουμε υψηλούς στόχους. Είμαστε αδύναμοι και πρέπει τώρα να συγκεντρωθούμε για το ελληνικό πρωτάθλημα».

Ο στόχος του ΠΑΟΚ ποιος είναι; Το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, η Ευρώπη ή κάτι παραπάνω;

«Ακόμα και στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ του είπα: “Εγώ δεν καταλαβαίνω μια κατάσταση όταν η ομάδα παίζει έτσι κι έτσι. Εγώ είμαι συνηθισμένος να βάζω στόχους και στο βάθρο τιμής για μένα είναι η πρώτη θέση».

Οι κακές γλώσσες λένε πως δεν σας άφηναν σε ησυχία τα “τσιράκια” του Αμπράμοβιτς…

«Ξέρετε πως υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορείς να πετύχεις αλλά και να μην πετύχεις. Εγώ ακολουθώ έναν ορθόδοξο κανόνα. Ότι ο Θεός μας καλεί να αποδεχτούμε το αναπόφευκτο και να συγκεντρωθούμε απλά στα αγαθά της ζωής. Τον κανόνα αυτόν μπορεί να τον επιλέξει ο κάθε άνθρωπος. Επομένως εγώ δεν νομίζω ότι πρέπει να δίνω σημασία στα τσιράκια του Αμπράμοβιτς».

Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω. Αντίθετα με τον Αμπράμοβιτς που είναι κάπως απόμακρος από την Τσέλσι και τους οπαδούς της και δεν μπορεί να επιβληθεί στις σκέψεις και στην διάθεση της βρετανικής νοοτροπίας, στον ΠΑΟΚ κατά την γνώμη πολλών δεν είναι μια απλή ομάδα, αλλά ιδεολογία, οπότε είναι και η πολιτική.

«Και πριν την αγορά εγώ ούτως ή άλλως είχα ρόλο στην πολιτική ενεργά δίνοντας σπουδαιότητα σε ελληνικές ορθόδοξες αξίες, οπότε παρεμβαίνω στα πράγματα και στην πολιτική. Και γιατί όχι; Για να είσαι συνδετικός κρίκος μεταξύ χωρών και να παίζεις ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας της χώρας και να είσαι στο κέντρο του ενδιαφέροντος είτε στην Ρωσία είτε στην Ελλάδα. Τι το αρνητικό υπάρχει σ’ αυτό; Οπότε είναι αυτονόητο ότι αυτός ο ρόλος θα έχει διάρκεια.

Και το να αγόραζα εργοστάσια τα ίδια πράγματα θα γίνονταν. Και ένας λόγος περισσότερο που έκανα αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας. Παρ’ όλα αυτά από την ψυχή μου η μεγάλη ελληνική πολιτική επιτέλους θα καταλάβει ότι η προ-αμερικανική ευρωπαϊκή ιδεολογία έφερε την χώρα σ’ αυτή την κατάσταση και η διάσωση του κόσμου μπορεί να γίνει από την πιο μεγάλη και πλούσια χώρα που είναι η Ρωσία. Εμένα δεν μου είναι αδιάφορη η ιστορική μου πατρίδα και δεν μπορώ να αγνοήσω ότι αυτοί που γκρεμίζουν την Ελλάδα, δίνουν και ένα χτύπημα στην Ρωσία».

Υπάρχει περίπτωση μια μεγάλη επένδυση να πραγματοποιηθεί αν δεν πάρει έγκριση από τους υψηλά ιστάμενους της χώρας;

«Οχι μόνο στην Ρωσία. Νομίζετε πως μπορούν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις χωρίς να τις γνωρίζει ο Λευκός Οίκος;»

Άλλο πράγμα να γνωρίζει μια κυβέρνηση και άλλο να σου δίνει την άδεια.

«Όπως τα βλέπει ο καθένας. Εγώ όπως και ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός πάω με το πνεύμα της εκκλησίας και με την αγορά του ΠΑΟΚ, έπαιρνα ευχές από τους πνευματικούς μου και τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της χώρας μου. Ό,τι γίνεται, όχι μόνο για το συμφέρον ενός ατόμου, αλλά για τον πολύ κόσμο αποτελεί παρέμβαση, άρα πολιτική».