Στρατηγικός σύμμαχος στην σειρά αγώνων Βίκος Street Relays είναι ο Σύλλογος “Περπατώ” για άτομα με κινητικά προβλήματα με έδρα τη Κομοτηνή. Τα Relays ως θεσμός έχουν αναδείξει το ζήτημα της συμμετοχής των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε όλες τις αθλητικές – και όχι μόνο – δραστηριότητες και η συνεργασία με τον σύλλογο “Περπατώ” έχει κύριο σκοπό να βγουν τέτοια άτομα από τα σπίτια τους και να αρχίσουν να αθλούνται μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το ίδιο μήνυμα έχει σταλεί ουκ ολίγες φορές μέσα από τα Street Relays ανά την Ελλάδα και το ίδιο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα του Σαββάτου, 12 Σεπτεμβρίου.
Τα άτομα με κινητικά προβλήματα και μπορούν και οφείλουν να αθληθούν και το παράδειγμα που δίνουν τα μέλη του συλλόγου “Περπατώ” πρέπει να γίνει “σημαία” για όλους.
Στον αγώνα της Θεσσαλονίκης, στη Νέα Παραλία, θα συμμετέχει ο Μάκης Καλαράς, ο μοναδικός Έλληνας αθλητής που έχει υπάρξει Ολυμπιονίκης και σε θερινούς και σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες! Μαζί του θα υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τρεις αθλητές από τον σύλλογο “Περπατώ” για να στηρίξουν τα Street Relays και να στείλουν το μήνυμα για μαζική συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές για τον αγώνα Θεσσαλονίκης Βίκος Street Relays συνεχίζονται κανονικά στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, www.vikos.relays.gr.
Λίγα λόγια για το “Περπατώ”
Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν.Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ ιδρύθηκε τo Σεπτέμβρη του 2002 από μία παρέα φίλων ΑμεΑ (Ατόμων με Αναπηρία) φίλων και συγγενών τους.
Μέχρι σήμερα μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές.
Aπό το 2005 και έπειτα εκπαιδεύει φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης, Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
Το 2003 ο Σύλλογος «ΠΕΡΠΑΤΩ» εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ενώ το 2011. γνωμοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ειδική πιστοποίηση του ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας του ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ακόμη, τον Αύγουστο του 2011, ο Σύλλογος πιστοποιήθηκε με διαχειριστική επάρκεια τύπου Β’ και Γ’, βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ 1429, για το κάτωθι πεδίο εφαρμογής: Σχεδιασμός, Ωρίμανση και Υλοποίηση Συγχρηματοδοτούμενων έργων (δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών) και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων με ίδια μέσα.
Από το Μάιο του 2012 λειτουργεί πιλοτικά το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης ΑμεΑ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.