Με στόχο να διατηρήσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού αγωνίζεται το Σαββατοκύριακο στο final-4 της Euroleague, το οποίο φιλοξενείται στη Βαρκελώνη.

Με στόχο να διατηρήσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού αγωνίζεται το Σαββατοκύριακο στο final-4 της Euroleague, το οποίο φιλοξενείται στη Βαρκελώνη. 

Με την τετράδα της τελικής φάσης να είναι πανομοιότυπη με την περσινή, οι «ερυθρόλευκες» και η οικοδέσποινα του final-4 Σαμπαντέλ προβάλλουν ως τα φαβορί για να περάσουν στον τελικό της Κυριακής και να διεκδικήσουν το τρόπαιο, όπως ακριβώς συνέβη και πριν ένα χρόνο στον Πειραιά.

Η μόνη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος οι δύο ομάδες… αντάλλαξαν αντιπάλους, καθώς στους ημιτελικούς του Σαββάτου το συγκρότημα του Χάρη Παυλίδη θα αντιμετωπίσει στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) την ουγγρική Ουίπεστ, ενώ λίγο νωρίτερα (13:00) η Σαμπαντέλ θα παίξει με τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι. Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για το μεσημέρι της Κυριακής (24/4, 13:30).

Το πλέον αξιοσημείωτο της φετινής διοργάνωσης είναι το… μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τα ζευγάρια των ημιτελικών. Όταν στις αρχές Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών, η LEN ανακοίνωσε και τα διασταυρώματα στο final-4, από τα οποία προέκυπτε ότι Ολυμπιακός και Σαμπαντέλ θα βρίσκονταν αντιμέτωποι στους ημιτελικούς. Τελικά, αφότου «βγήκε» η τετράδα και ανατέθηκε η διοργάνωση στην ισπανική ομάδα (και όχι όπως αρχικά αναμενόταν στην Ουίπεστ, η οποία απέσυρε την υποψηφιότητά της), τα ζευγάρια… ως δια μαγείας άλλαξαν, επιτρέποντας στις δύο κατά τεκμήριο ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον τελικό.

Η κατάκτηση της περσινής Euroleague, στο κατάμεστο «Πέτρος Καπαγέρωφ», αποτελεί αναμφίβολα την κορυφαία στιγμή στην ιστορία της γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. 
Ήταν μία επιτυχία που δεν ήρθε από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά ως προϊόν συστηματικής δουλειάς και σταδιακής ανέλιξης προς την κορυφή, με ενδιάμεσους σταθμούς άλλες δύο συμμετοχές σε final-4 και την κατάκτηση του LEN Trophy το 2014. Η ομάδα του Χάρη Παυλίδη εμφανίζεται φέτος ακόμη πιο ισχυρή, έχοντας διατηρήσει σχεδόν το σύνολο των πολιστριών που ανέβηκαν πέρυσι στην κορυφή της Ευρώπης (με εξαίρεση την Αυστραλή Άσλεϊ Σάουθερν) και με την προσθήκη της διεθνούς Ιταλίδας Τζούλια Έμολο και της επίσης διεθνούς Καναδής Μόνικα Έγκενς, καθώς και της νεαρής Νικόλ Ελευθεριάδου. Στο δυναμικό των «ερυθρολεύκων» παραμένουν παίκτριες που αποτελούν τον «κορμό» της εθνικής Ελλάδας (Μανωλιουδάκη, Ασημάκη, Αβραμίδου, Διαμαντοπούλου, Ελευθερία και Μαργαρίτα Πλευρίτου) και φυσικά η Ιταλίδα Ρομπέρτα Μπιανκόνι, που ψηφίστηκε κορυφαία παίκτρια της Ευρώπης για το 2015.

Ο Ολυμπιακός παραμένει φέτος αήττητος εντός και εκτός συνόρων, με μοναδικό «στραβοπάτημα» μία ισοπαλία στα προκριματικά της Euroleague με την Πάντοβα, ομάδα την οποία τον περασμένο Νοέμβριο νίκησε στον Πειραιά, κατακτώντας και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Οι πρωταθλήτριες Ελλάδας πηγαίνουν στην Ισπανία ευρισκόμενες σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και με την αυτοπεποίθηση στα ύψη, έχουν όμως να αντιμετωπίσουν και ένα ξαφνικό πρόβλημα, λόγω του τραυματισμού στο χέρι της έμπειρης Εύης Τετζαλίδου, η συμμετοχή της οποίας θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στόχος των «ερυθρολεύκων» είναι βεβαίως να μιμηθούν το κατόρθωμα της Βουλιαγμένης, που τη διετία 2009-2010 κατέκτησε δύο σερί φορές το -τότε- Champions Cup, και να φτάσουν το ΝΟΒ, αλλά και τη Γλυφάδα (2000, 2003) σε αριθμό τροπαίων.

Πρώτο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό, στο δρόμο για την κορυφή, είναι η Ουίπεστ, η οποία πέρυσι στον Πειραιά κατετάγη τέταρτη, στην παρθενική εμφάνισή της σε final-4. Η ομάδα του Μπερταλάν Ατς αποτελεί τη βάση της εθνικής Ουγγαρίας, που πριν από περίπου τρεις μήνες κατέκτησε στο Βελιγράδι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και αυτό από μόνο του φανερώνει τη δυναμική της. Διαθέτει στις τάξεις της τις διεθνείς Ρίτα Κέστελι, Χάνα Κιστελέκι, Γκαμπριέλα Σουτς, Ντόρα Άνταλ, Ιλντίκο Τοτ, Εντίνα Γκανγκλ, Ντόρα Τσαμπάι και σαφώς είναι ένα πολύ υπολογίσιμο αουτσάιντερ. Ιδιαίτερα αν καταφέρει να επιβάλλει γρήγορο ρυθμό και υψηλό σκορ στον ημιτελικό, μπορεί να φέρει προ… εκπλήξεων τις πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Στο άλλο ζευγάρι, η Σαμπαντέλ είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρόκριση. Η «μόνιμη» πρωταθλήτρια Ισπανίας φιλοξενεί για τρίτη φορά την τελευταία εξαετία το final-4 και τις δύο προηγούμενες πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου, όπως άλλωστε και το 2013 στην Ουγγαρία. Η ομάδα του Νάνι Χουίου δεν έχει ξεχάσει την απώλεια του περσινού τίτλου και θέλει να πάρει ρεβάνς από τον Ολυμπιακό, ποντάροντας και πάλι στη δύναμη της έδρας. Αγωνιστικά, οι Καταλανές είναι κάπως αποδυναμωμένες φέτος, λόγω της αποχώρησης της Αμερικανίδας Μελίσα Σάιντεμαν και της Ολλανδής Ντάγκμαρ Χενέε, παραμένουν όμως η βάση της εθνικής Ισπανίας, με τις Τζένιφερ Παρέχα, Μάικα Γκαρσία, Λάουρα Εστερ, Άννα Εσπάρ, Ματίλντε Ορτίθ, Τζούντιθ Φόρθα και Μαρία ντελ Πιλάρ Πένια, ενώ μοναδική ξένη στο φετινό ρόστερ είναι η Αμερικανίδα Κολίν Ο΄Ντόνελ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαμπαντέλ κατεβαίνει στους αγώνες δέκα ημέρες μετά από την ήττα-σοκ από τη Ματαρό, στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας.

Η Κίνεφ Κίρισι μετέχει για 10η φορά τα τελευταία 12 χρόνια στην τελική φάση της Euroleague, χωρίς ποτέ να έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Τερμάτισε δεύτερη το 2005, το 2006 και το 2007 (τότε η τελική φάση διεξαγόταν με μορφή ομίλου), ήταν φιναλίστ το 2010 και το 2013, ενώ πέρυσι ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό και περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Η ομάδα του Αλεξάντερ Ναρίτσα πριν λίγες ημέρες πανηγύρισε την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου για 14η συνεχή χρονιά, ενώ αρκετές από τις παίκτριες (Τατιάνα Ζούμπκοβα, Εκατερίνα Προκοφίεβα, Αναστασία Σιμάνοβιτς, Εβγκενία Ιβάνοβα, Άννα Καρνάουχ) ήταν μέλη της εθνικής Ρωσίας που νίκησε στα πέναλτι την ελληνική ομάδα στο προολυμπιακό τουρνουά και πήρε τη εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Τις αναμετρήσεις του φάιναλ-φορ θα διευθύνουν ο Ιταλός Ραφαέλε Κολόμπο, ο Κροάτης Ντράγκαν Σταμπάλια, η Γερμανίδα Μαρτσέλα Μάους και η Ελβετίδα Ούρσουλα Βένγκενροτ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
=======================
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/4 (Ημιτελικοί)
13:00 Σαμπαντέλ (Ισπανία)-Κίνεφ Κίρισι (Ρωσία)
14:30 Ουίπεστ (Ουγγαρία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/4
12:00 «Μικρός» τελικός
13:30 ΤΕΛΙΚΟΣ
 
ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ-ΦΟΡ
==========================
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ       ΠΡΟΚΡ. ΦΑΣΗ (1ος στον Γ΄ όμιλο – Πόρτο/Πορτογαλία)
                 Με Λόντον Ότερ 27-5
                 Με Πάντοβα 9-9
                 Με Βουλιαγμένη 13-8
                 με Πορτουένσε 20-3
                 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
                 Με Ουραλότσκα Ζλάτουστ 13-10, 10-5 (και τα δύο ματς στον Πειραιά)
 
ΚΙΝΕΦ ΚΙΡΙΣΙ     ΠΡΟΚΡ. ΦΑΣΗ (1η στον Α΄ όμιλο – Βαρκελόνη/Ισπανία)
                 Με Ουραλότσκα Ζλάτουστ 14-5
                 Με Μπάγερ Ίρντινγκεν 30-11
                 Με Σαντ Αντρέου 16-10
                 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
                 Με Βουλιαγμένη 10-9 (εκτός), 13-9 (εντός)
 
ΣΑΜΠΑΝΤΕΛ        ΠΡΟΚΡ. ΦΑΣΗ (1η στον Δ΄ όμιλο – Λιλ/Γαλλία)
                 Με Ματαρό 15-6
                 Με Μεσίνα 12-5
                 Με Λιλ 15-5
                 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
                 Με Ζέντεσι 15-10 (εντός), 11-11 (εκτός)
 
ΟΥΙΠΕΣΤ          ΠΡΟΚΡ. ΦΑΣΗ (1η στον Β΄ όμιλο – Βουδαπέστη/Ουγγαρία)
                 Με Ερυθρό Αστέρα 22-6
                 Με Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ 14-6
                 Με Ζέντεσι 10-9
                 ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
                 Με Ματαρό 7-7 (εκτός), 9-4 (εντός)
 
Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ»
================
1988 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία)    –φάιναλ σιξ–
1989 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία)    –φάιναλ σιξ–
1990 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1991 Ντονκ Γκούντα (Ολλανδία)    –φάιναλ σιξ–
1992 Μπράντεμπουργκ (Ολλανδία)   –φάιναλ σιξ–
1993 Ούνγκεριτ Ζέντες (Ουγγαρία) –φάιναλ σιξ–
1994 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ σιξ–
1995 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ σιξ–
1996 Νιρέους Τσάανταμ (Ολλανδία) –φάιναλ έιτ–
1997 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία)         –φάιναλ έιτ–
1998 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ έιτ–
1999 Σκιφ Μόσχας (Ρωσία)         –φάιναλ έιτ–
2000 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ)            –φάιναλ έιτ–
2001 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ έιτ–
2002 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2003 ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΛΛΑΔΑ)            –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2004 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2005 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2006 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2007 Φιορεντίνα (Ιταλία)         –φάιναλ φορ (όμιλος)–
2008 Οριζόντε Κατάνια (Ιταλία)   –φάιναλ φορ–
2009 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ)        –φάιναλ φορ–
2010 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (ΕΛΛΑΔΑ)        –φάιναλ φορ–
2011 Σαμπαντέλ (Ισπανία)         –φάιναλ φορ–
2012 Προ Ρέκο (Ιταλία)           –φάιναλ φορ–
2013 Σαμπαντέλ (Ισπανία)         –φάιναλ φορ–
2014 Σαμπαντέλ (Ισπανία)         –φάιναλ φορ–
2015 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)         –φάιναλ φορ–
 
 
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
=====================================
ΕΤΟΣ ΟΜΑΔΑ        ΘΕΣΗ  ΠΟΛΗ
1992 Βουλιαγμένη   6η   Βουδαπέστη
1994 Βουλιαγμένη   4η   Παλέρμο
1995 Βουλιαγμένη   6η   Τσάανταμ
1996 Ολυμπιακός    4η   Νανσί
1997 Γλυφάδα       8η   Τσάανταμ
1998 Βουλιαγμένη   6η   Κατάνια
1999 Ολυμπιακός    5η   Μόσχα
2000 Γλυφάδα       1η   Αθήνα (κολυμβητήριο Κολοκυνθούς)
2001 Γλυφάδα       2η   Κατάνια
2002 Γλυφάδα       3η   Ντουναουϊβάρος
2003 Γλυφάδα       1η   Αθήνα (κολυμβητήριο Γλυφάδας)
2004 Γλυφάδα       2η   Αθήνα (κολυμβητήριο Βουλιαγμένης)
     Βουλιαγμένη   4η
2006 Βουλιαγμένη   4η   Κατάνια
2007 Γλυφάδα       3η   Φλωρεντία
2008 Βουλιαγμένη   2η   Κατάνια
2009 Βουλιαγμένη   1η   Κίρισι
2010 Βουλιαγμένη   1η   Κέρκυρα
     Ολυμπιακός    4η
2011 Ολυμπιακός    3η   Βαρκελόνη
2012 Βουλιαγμένη   2η   Κίρισι
2013 Βουλιαγμένη   3η   Έγκερ
2014 Βουλιαγμένη   2η   Βαρκελόνη
2015 Ολυμπιακός    1η   Πειραιάς