Αρχισε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα μέτρα των 11,5 δισ.. Παρόντες στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Αρχισε η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για τα μέτρα των 11,5 δισ.. Παρόντες στη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Προηγήθηκε ενημέρωση του Πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών. Ερωτηθείς αν θα ‘κλειδώσει’ σήμερα το πακέτο των μέτρων, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «θα πάρει μερικές μέρες ακόμα». Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας στις έξι το απόγευμα. Αύριο θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν «κλείσει» μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ και για την εκκρεμότητα των 2 δισ. ευρώ που απομένει, πληροφορίες που επικαλείται και η Ναυτεμπορική, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ως ύστατη λύση το μέτρο της νέας οριζόντιας μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιπλέον των μειώσεων που έχουν προηγηθεί (σωρευτικά κατά 35%) από το 2009, κατά 5%. Η εφαρμογή του μέτρου θα εξοικονομήσει για τα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η οριζόντια περικοπή προτείνεται ως πρόσθετο μέτρο και είναι πέραν της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας -μέτρο που θεωρείται ότι έχει ήδη ‘κλειδώσει’- και στόχος είναι να αποτελέσει «ισοδύναμο» προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Οι ξένοι ελεγκτές επιμένουν στις απολύσεις από το Δημόσιο είτε άμεσα είτε με έμμεσο τρόπο μέσω ειδικού τύπου εφεδρείας, αλλά χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο και οι ελεγκτές να αποδεχτούν τη φυσιολογική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αντιπροτείνεται η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ, μέσω οριζόντιας περικοπής των μισθών κατά 5%.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι παραμένει το μέτρο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ μαζί με το πακέτο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των δραστικών περικοπών στο εφάπαξ και τις συντάξεις, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελαστικό οκτάωρο και η περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων, εξακολουθούν κατ’ απαίτηση της τρόικας να βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ως προαπαιτούμενο για την τελική συμφωνία.

Ειδικότερα για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας η τρόικα ζητεί αύξηση των ημερών εργασίας (από τις πέντε στις έξι), ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τον καθορισμό του χρόνου απασχόλησης και των βαρδιών προσωπικού, καθώς και την αποσύνδεση του ωραρίου των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας του προσωπικού.

Η τρόικα ζητεί ελαστικό οκτάωρο, με τη δυνατότητα ο εργοδότης να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα άλλο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Κατά το διάστημα που θα εφαρμόζεται το μέτρο της ελαστικής απασχόλησης σε περιπτώσεις υπέρβασης του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δεν θα δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Για τον ορισμό της ελάχιστης ημερησίας ανάπαυσης η συζήτηση επικεντρώνεται στις 11 ώρες (από 12 ώρες που είναι σήμερα). Με το νέο καθεστώς θα πρέπει μεταξύ των βαρδιών που κάνουν οι εργαζόμενοι να μεσολαβούν 11 ώρες.

Για τις αποζημιώσεις λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να συγκλίνουν σε περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης.

Στην αξίωση της τρόικας για μείωση της αποζημίωσης κατά 50%, η κυβέρνηση αντιπροτείνει τη σύντμηση κατά δύο μήνες του χρόνου προειδοποίησης και η κλίμακα να διαμορφωθεί από έναν μήνα το πρώτο έτος έως 4 μήνες το ανώτερο, μετά από 20 χρόνια απασχόλησης με τη μισή αποζημίωση, όπως ήδη προβλέπεται σήμερα, με προειδοποίηση όμως έξι μηνών.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται αύξηση ορίων ηλικίας»

«Όχι» στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είπε με τον πλέον σαφή τρόπο το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία. «Έίναι δυνατόν να το αποδεχτεί η ΔΗΜΑΡ; Σε καμία περίπτωση», τόνισε, «και θα επιμείνουμε πάρα πολύ σε αυτό το ζήτημα».

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, τις επόμενες μέρες θα συγκληθούν η ΚΕ και η ΚΟ του κόμματος για να αποφασίσουν επί των μέτρων, ενώ αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ανοικτά βουλευτές του κόμματος όπως οι κ.κ. Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης, αρκέστηκε να πει πως θα εξαντληθεί η διαδικασία της πειθούς. «Από κει και πέρα, η ατομική στάση του καθένα βαρύνει τον καθένα. Ο Λεωνίδας Κύρκος έλεγε “ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του”», σημείωσε με νόημα ο κ. Χατζησωκράτης.

Δ.Παπαδημούλης: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν πει ήδη «ναι» στα μέτρα

Παρά τα «ενδοοικογενειακά καβγαδάκια», ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν πει ήδη «ναι» στα μέτρα, υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Όλα αυτά τα οικογενειακά καβγαδάκια και οι κόνξες των τελευταίων ωρών έχουν μικρή αξία, περισσότερο επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης, δηλαδή πώς θα μοιραστεί το πολιτικό και κομματικό κόστος ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς συνεταίρους. Γιατί και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης έχουν πει από τώρα “ναι, θα ψηφίσουμε, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων”», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ το “παίζει”, όπως το “έπαιζε” η ΝΔ, επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, αλλά, επί της ουσίας, απόλυτη σύμπραξη, όταν έρχεται η ώρα της επιβολής και της ψήφισης των μέτρων», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

ΚΚΕ: Τα μέτρα είναι συναποφασισμένα

Οι αντιδικίες των κυβερνητικών συνεταίρων δεν έχουν σχέση ούτε με την αγριότητα, ούτε με τον στόχο των μέτρων. Αυτά είναι συναποφασισμένα και σε κεντρικό επίπεδο με την Ε.Ε., υποστηρίζει με τη σειρά του ΚΚΕ

Σύμφωνα με τον Περισσό, οι αντιδικίες στην τρικομματική κυβέρνηση έχουν σχέση με το «ποιος θα έχει το μικρότερο κόστος και πώς θα ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ώστε να μη γίνουν πραγματικά επικίνδυνες για την πολιτική τους».

Πηγή: naftemporiki.gr