Ξεπερνούν τις 127.000 υπογραφές για την απόσυρση του μέτρου της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα όπως αναφέρει σε δελτίο τύπού του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι υπογραφές που συγκεντρώνουν τα ιδιωτικά σχολεία για την απόσυρση του μέτρου ξεπέρασαν σήμερα (ημερομηνία δελτίου τύπου 28/8) τις 100.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ και η ΟΕΦΕ ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 27.000 υπογραφές και συνεχίζει την συγκέντρωση.
Ο ΣΙΕΙΕ σημειώνει ότι ήδη η σχολική χρονιά ξεκινάει οσονούπω και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες γονείς και μαθητές δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να λάβει τέλος. «Καλούμε λοιπόν όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν και να ζητήσουν από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία να αποσύρεται η επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση. Ας δοθεί άμεσα λύση σε αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα, πριν είναι αργά» τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Και ηλεκτρονικές υπογραφές
Σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών έχει παραθέσει ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Μέσα σε λίγες μέρες έχουν συγκεντρωθεί 6.936 υπογραφές. «Ψηφίστε κατά της υπαγωγής των ιδιωτικών σχολείων σε καθεστώς ΦΠΑ.»
Καταιγισμός ερωτήσεων στη Βουλή
Οι αντιδράσεις για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πολλές όπως προκύπτει από ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή. Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση από τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Χαρακόπουλο, ενώ άλλοι δέκα βουλευτές της ΝΔ απηύθυναν ερώτημα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επίσης οι βουλευτές του Ποταμιού κκ Μαυρωτάς και Ορφανός κατέθεσαν ερώτηση με θέμα «Αύξηση της ανεργίας και μείωση των κρατικών εσόδων από την επιβολή ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών».
Επίσης 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 31/7 κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητούσαν να μάθουν αν
- Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών;
- Έλαβε υπ’ όψιν του κατά τις διαπραγματεύσεις την κοινοτική οδηγία 2006/112; Καταδείχτηκε στους ευρωπαίους εταίρους που συμφώνησαν – αν όχι επέβαλαν το μέτρο – ότι είναι ανακόλουθοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο;
Ενέργειες της ΟΙΕΛΕ
Όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της ΟΙΕΛΕ εκπρόσωποί της έχουν τις τελευταίες τρεις μέρες συνεχείς επαφές με στελέχη της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του Y.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και του ΥΠ.ΟΙΚ., προκειμένου να ζητήσουν την αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Τονίστηκαν για μια ακόμη φορά από τους αιρετούς της Ομοσπονδίας οι οδυνηρές συνέπειες του μέτρου σε χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ αναφέρθηκε πως ήδη ξεκινούν οι απολύσεις εργαζόμενων από ιδιωτικά σχολεία. Υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικά στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τέλος, η Ομοσπονδία απέστειλε σχετική επιστολή (ΣΥΝΗΜΜΕΝΗ) με το αίτημα της αναβολής εφαρμογής του μέτρου στην ΓΓ Εσόδων κ. Σαββαΐδου.
Τα εκτιμώμενα έσοδα σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων από την υπό προϋποθέσεις απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μη δημοσίων οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 240 εκατ.ευρώ από το 2016 και μετά και των 168 εκατ. ευρώ για το 2015.
Οι βουλευτές του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς σε κείμενό τους αναφέρουν ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ στην εκπαίδευση αναμένεται να έχει τα αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες και αρνητικές συνέργειες τόσο για τους εν λόγω επαγγελματικούς κλάδους (συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πτώση της ζήτησης, μείωση των απολαβών των εκπαιδευτικών λειτουργών, απώλεια θέσεων εργασίας), όσο και για τα έσοδα του κράτους (απώλεια φόρων, απώλεια εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυση της παραοικονομίας και αύξηση της μαύρης-αδήλωτης εργασίας) αλλά και για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα (οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, άνοδος της ανεργίας).
Καλόγηρος Βασίλειος