Για πρώτη φορά το Τσάμπιονς Λιγκ...ταξιδεύει στην Αστάνα, μία από τις πιο περίεργες πρωτεύουσες του κόσμου.

Για πρώτη φορά το Τσάμπιονς Λιγκ…ταξιδεύει στην Αστάνα, μία από τις πιο περίεργες πρωτεύουσες του κόσμου.

Κάπως έτσι χαρακτήρισε σε πρόσφατο αφιέρωμά του ο Guardian την πρωτεύουσα του Καζακστάν, η ποδοσφαιρική εκπρόσωπος της οποίας προκρίθηκε χθες για πρώτη φορά στη φάση ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ εις βάρος του ΑΠΟΕΛ.

Η Αστάνα των 835.000 κατοίκων (σημαίνει πολύ απλά «πρωτεύουσα» στη γλώσσα των Καζάκων), δεν είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά το 1997 αντικατέστησε το Αλμάτι ως πρωτεύουσα, παίρνοντας και το σημερινό της όνομα, μια και μέχρι τότε ονομαζόταν Ακμόλα. Έτσι, η ανεμοδαρμένη πόλη έγινε η δεύτερη πιο κρύα πρωτεύουσα στον κόσμο μετά από αυτή της Μογγολίας, καθώς τον χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους -35 βαθμούς Κελσίου.

Η αλλαγή πρωτεύουσας ήταν μία πρωτοβουλία του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος κατέχει το πόστο από το 1991, όταν το Καζακστάν ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΕΣΣΔ και πρόσφατα επανεξελέγη με το …σταλινικό ποσοστό του 97.7%.

Ο Ναζαρμπάγεφ, αποφάσισε να μετατρέψει την άλλοτε έρημη περιοχή στη μέση της άνυδρης στέπας σε διοικητικό και οικονομικό μέρος της χώρας, επενδύοντας πολλά από τα εκατομμύρια που βγάζει το Καζακστάν λόγω της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που βρίσκονται στο υπέδαφός της. Στόχος, να δημιουργηθεί ένα κέντρο κοντά στα σύνορα με την Κίνα, αλλά και να ελεγχθούν οι σημαντικοί ρωσικοί πληθυσμοί στα βόρεια της χώρας.

Έτσι, οι Καζάκοι προσκάλεσαν διάσημους αρχιτέκτονες για να σχεδιάσουν την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αστάνα να κοσμούν μερικά από τα πιο λαμπρά και περίεργα κτίρια που μπορεί να δει κανείς.

Όπως για παράδειγμα το εμπορικό κέντρο Khan Shatyr, έμπνευση του διάσημου αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ, σε μία έκταση 127.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μία …εσωτερική παραλία με άμμο από τις Μαλδίβες και σταθερή θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου! Ή ένας ουρανοξύστης σε σχήμα…βάζου με μία τεράστια μπάλα στην κορυφή που θρυλείται ότι αποτέλεσε έμπνευση του προέδρου Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος το σχεδίασε σε μία χαρτοπετσέτα! Εντύπωση προκαλεί επίσης και το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών στο σχήμα του …δολαρίου.



Ο Ναζαρμπάγεφ παρά τα…δικτατορικά ποσοστά του, τηρεί ουδέτερη στάση ανάμεσα σε Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την θρησκευτική αρμονία. Το 70% των κατοίκων της χώρας είναι Μουσουλμάνοι, ωστόσο υπάρχουν πολλές χριστιανικές εκκλησίες, αλλά και η συναγωγή  Beit Rachel στην Αστάνα, η μεγαλύτερη στην κεντρική Ασία.

Η Αστάνα, είναι όμως και το εκπαιδευτικό κέντρο της χώρας, με την ίδρυση πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση πληρώνει τα έξοδα των φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση ότι μετά την απόκτηση πτυχίου θα επιστρέψουν για να δουλέψουν στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια!

Από την ανάπτυξη δεν θα μπορούσε να λείψει και ο αθλητισμός, με την ποδοσφαιρική ομάδα της Αστάνα να ιδρύεται μόλις το 2009, αλλά να φτάνει μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας στην υπερσύγχρονη Astana Arena, η οποία κόστισε 185 εκατ. δολάρια, έχει χωρητικότητα 30.000 θεατών και εντυπωσιάζει με το αμφιθεατρικό σχήμα της. Xόκεϊ επί πάγου, μπάσκετ και ποδηλασία είναι μερικά από τα υπόλοιπα αθλήματα στα οποία επενδύουν οι Καζάκοι.

Από το κωμικό στερεότυπο του Μπόρατ, μέσα σε λίγα χρόνια οι Καζάκοι φτάνουν λοιπόν να κουνούν το «σεντόνι» του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα επισκεφτούν τη στέπα στη φάση των ομίλων θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες…