Η πορεία του Γιάννη Σγουρόπουλου μέχρι τον γύρο των «16» του απλού μαθητών ήταν η καλύτερη για την ελληνική πλευρά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Λυκείων, που ολοκληρώθηκε χτες στο Ελάτ του Ισραήλ. Αφού πέρασε εύκολα από τους προκριματικούς ομίλους ο 16άχρονος πρωταθλητής προχώρησε δύο γύρους ώσπου μετά έχασε στις λεπτομέρειες την ευκαιρία για είσοδο στα προημιτελικά. Στο απλό επίσης, οι υπόλοιποι τρεις Έλληνες αθλητές Στράτος Δαμιανής, Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος και Αντώνης Σέιμαν πέρασαν τα προκριματικά γκρουπ και ηττήθηκαν στον 1ο γύρο, ενώ από τα τέσσερα κορίτσια μόνο η Ελένη Σοφρά κατάφερε να προκριθεί από τα γκρουπ και αποκλείστηκε στον 2ο γύρο (σ.σ. των «32»). Τα παιδιά γυρίζουν στην Αθήνα το απόγευμα και θυμίζουμε ότι προέρχονταν από το ιδιωτικό ΓΕ.Λ. Παπαχαραλάμπειο και το 2ο ΓΕ.Λ. Σαλαμίνας.
Στο απλό μαθητών ο Σγουρόπουλος βρέθηκε ως νικητής του ομίλου του στο ταμπλό και στους «64» έκαμψε τον Φόρστερ Μπίλι από την Αγγλία με 3-0 σετ (11-8, 11-6, 11-9). Στους «32» ξεπέρασε με το ίδιο σκορ τον Τσουν Ισιάν Τσεν από την Ταϊπέι (11-2, 13-11, 11-8) και στη 16άδα κάμφθηκε με 3-2 και οριακή διαφορά στο 5ο σετ από τον Τσενγκ Φενγκ Γιου, επίσης αθλητή της Ταϊπέι, ο οποίος στη συνέχεια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (11-4, 15-17, 5-11, 11-9, 9-11).
Στο ίδιο αγώνισμα πέρασαν επιτυχώς τη διαδικασία των γκρουπ και τα υπόλοιπα παιδιά. Εν συνεχεία ο Δαμιανής, ο Αλεξανδρόπουλος και ο Σέιμαν έχασαν στον 1ο γύρο του ταμπλό. Ο πρώτος από τον Τσιεν Του Χουάνγκ από την Ταϊπέι με 3-0 σετ (6-11, 10-12, 3-11), ο Αλεξανδρόπουλος από τον Κινέζο Βου Ντι με 3-1 (11-7, 8-11, 5-11, 9-11) και ο Σέιμαν από τον Τούρκο Σαχίν με 3-1 (5-11, 3-11, 11-5, 5-11).
Στα κορίτσια πρόκριση στο ταμπλό πήρε από τους ομίλους μόνο η Ελένη Σοφρά. Έφτασε στις «32» της διοργάνωσης κι εκεί έχασε φυσιολογικά από την Κινέζα Νινγκ Γινγκ, η οποία αργότερα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στον 1ο γύρο η πρωταθλήτρια του Τελαμώνα Σαλαμίνας απέκλεισε την Αρμένισσα Μπακχαϊγιάν με 3-1 σετ (11-7, 7-11, 11-4, 11-8) και στον 2ο λύγισε από τη Νινγκ με 3-0 σετ (7-11, 5-11, 10-12).
Τα υπόλοιπα κορίτσια της ελληνικής αποστολής, η Παναγιώτα Ανδριανού, η Χριστίνα Βάιλα και η Ορσία Ραπατζίκου δεν πέρασαν από τους ομίλους και πήγαν απευθείας στα φιλικά παιχνίδια, όπως και αυτοί που έχασαν στον 1ο γύρο του ταμπλό. Για την ιστορία, στο απλό μαθητών κυριάρχησε ο Κινέζος Βέι Σιχάο και στο απλό μαθητριών η συμπατριώτισσά του Βανγκ Σου.
Οι αθλητές έδωσαν και τα καθιερωμένα φιλικά παιχνίδια, που δεν αφορούσαν στο απλό. Έπαιζαν ή διπλά ή μικτά με αθλητές/τριες από άλλες χώρες και όσα ζευγάρια έπαιρναν τη νίκη άλλαζαν παρτενέρ με κλήρωση και συνέχιζαν είτε με αγόρι είτε με κορίτσι. Μπορούσαν να παίξουν ένα μικτό απέναντι σε ένα διπλό μαθητών, όχι όμως με δύο κορίτσια. Σε αυτούς τους αγώνες ο Δαμιανής κατέκτησε τη 2η θέση. Στον τελικό είχε ως παρτενέρ κορίτσι και έπαιξαν αντίπαλοι με δύο αγόρια.
Επισημαίνεται ότι στα ατομικά αγωνίσματα έπαιξαν όλοι μαζί οι συμμετέχοντες, δηλαδή και οι μαθητές των σχολικών ομάδων και οι μαθητές των ομάδων των επιλέκτων. Θυμίζουμε τέλος ότι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Λυκείων προπονητές των σχολικών ομάδων ήταν ο Χρήστος Λάμης στα αγόρια και η Μαρία Ηλιάκη στα κορίτσια. Αρχηγός αποστολής η Κατερίνα Σπανού, υπεύθυνος για το οικονομικό κομμάτι (Χ.Ε.Π.) ο Αλέξανδρος Παπαδάκης, ενώ στους αγώνες εργάστηκε ο διεθνής διαιτητής Ηλίας Ζαχαρόπουλος.
* Με την 3η θέση στη δεύτερη φάση των αγώνων πήρε τελικά την πρόκριση για την τελική 6άδα της Σούπερ κατηγορίας γυναικών της Σουηδίας η Στόρφορς. Η ομάδα της Φιλαρέτης Εξάρχου, που είχε εξασφαλίσει από καιρό αυτόν τον στόχο, εμφάνισε μία νίκη και μία ήττα στα τελευταία ματς του «πουλ», στο οποίο αγωνίστηκαν οι 4 πρώτες ομάδες από τον Βορρά και τον Νότο. Το Σάββατο κάμφθηκαν από την 1η ομάδα της βαθμολογίας, την Έσλοβ με 6-4. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε μία νίκη και μια ήττα. Την Κυριακή επιβλήθηκαν της Άσα με 6-1 και η Εξάρχου είχε κι εκεί μία νίκη και μία ήττα 1 νικη. Τα πλέι οφ του πρωταθλήματος αρχίζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.