Αγαπημένη έκφραση των Γάλλων ποδοσφαιρόφιλων. Σημαίνει «γηγενής, παίκτης από τις ακαδημίες». Το…κοτσάρουν με υπερηφάνεια δίπλα στο όνομα του ποδοσφαιριστή. Είναι κάτι που γίνεται εξ επιλογής, όχι εξ ανάγκης. Γι’ αυτούς χίλιες φορές καλύτερα ένας αθλητής “δημιουργημένος”, από τα σπλάχνα του κλαμπ, παρά αγορασμένος. Στυλ PSG.
Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου ασχολήθηκε με τις ομάδες των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων που έχουν τους περισσότερους γηγενείς. Στο top 20, 9 γαλλικοί σύλλογοι. Πίσω από τη Μπαρτσελόνα, η Λυόν. 13 στη δική της ομάδα, 22 σε άλλες. Μόνο η Μπιλμπάο –με τις γνωστές αρχές της- έχει περισσότερους στη δική της ομάδα, 18 τον αριθμό. Στην Λυόν όμως, έχουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, πάνω από 50%. Όχι μόνο τους έχουν, αλλά τους δίνουν και ρόλο. Το περιβραχιόνιο το φέρει ένας γηγενής, ο Γκοναλόν. Κι όλα αυτά έγιναν όταν υπήρχαν τα «πολλά λεφτά».
Στην παντοκρατορία της Ολεμπίκ στα ‘00s, ο πρόεδρος της, Ζον Μισέλ Ολάς, ήξερε πως η περίοδος του μέλιτος δεν θα διαρκεί για πάντα. Επένδυση στις ακαδημίες λοιπόν. Και να τα εκατομμύρια ευρώ για νέες εγκαταστάσεις, νέους ξενώνες, νέα γήπεδα. Να βγουν οι Μπενζεμά, οι Μπεν Αρφά, οι Λακαζέτ. «Μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ψάχνουμε στην περιοχή μας, Rhône. Μετά έως τα 15 διευρύνουμε την αναζήτηση σε όλο το νομό, Rhône-Alpes και έως τα 16 πηγαίνουμε σε όλη τη Γαλλία» λέει ο υπεύθυνος Ακαδημιών. 12 από αυτούς τους 13 που έχει στην πρώτη ομάδα της η Λυόν, έχουν γεννηθεί σε ακτίνα 54 χιλιομέτρων από το Ζερλόν, το παλιό γήπεδο του συλλόγου. Ένα μοντέλο που θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να ακολουθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο…
21:30, Novasports 3, Μονπελιέ-Λυόν, στην επιστροφή του Ναμπίλ Φεκίρ στην αποστολή των Λυονέ, ύστερα από 7 μήνες. Με αυτόν υγιή, η δεύτερη θέση πίσω από την Παρί, θα ήταν προ πολλού εξασφαλισμένη. Τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου να προλάβετε την ομάδα του Ζαρντίμ…
#ClubFormateur #Ligue1 #Novasports