Με βασικό σύνθημα “ανοίξτε τα σύνορα”, πάνω από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έρθει η ημέρα που θα επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω ΠΓΔΜ στη βόρεια Ευρώπη.

Πολλοί από αυτούς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Αφγανιστάν ή από τη Συρία, είχαν ως στόχο να φτάσουν με κάθε τρόπο στον τελικό προορισμό και να μην “κολλήσουν” σε ενδιάμεσες χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο λιμάνι του Πειραιά έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων δύο διαφορετικές απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης ασύλου. Και η δεύτερη εκφράζει την άποψη ότι κανένας δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για άνοιγμα των συνόρων.

Πάντως στόχος των αρμόδιων φορέων είναι το αργότερο το πρωί της Πέμπτης να έχει εκκενωθεί ο χώρος αναμονής επιβατών στην Ε-3, ο οποίος στη συνέχεια θα καθαριστεί και θα κλειδωθεί προκειμένου να αποδοθεί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τις 20 του μήνα θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς αναμένεται η εφαρμογή των μέτρων και η αύξηση της επιβατικής κίνησης ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέβαλαν προσπάθειες να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην πύλη Ε-3 για το τι θα πρέπει να πράξουν από εδώ και στο εξής. Η ενημέρωση έγινε από τους τρεις γενικούς γραμματείς των υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειο Παπαδόπουλο, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη), με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημερωτική συνάντηση ζητήθηκε από τους πρόσφυγες και μετανάστες για άλλη μία φορά να εμπιστευτούν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και “να μην επηρεάζονται από άλλα δίκτυα παραπληροφόρησης”, ενώ τους αναφέρθηκε ότι τα σύνορα είναι κλειστά και στο λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να γίνει καμία διαδικασία ασύλου καθώς δεν είναι οργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Τους διατυπώθηκε επίσης το αίτημα ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σταδιακά προς την Ε-1 και πιθανόν από αύριο σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Μετά την ενημερωτική συνάντηση ακολούθησε μικροένταση από ομάδα μεταναστών και προσφύγων, η οποία πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με στελέχη του Λιμενικού. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν ότι τα σύνορα θα πρέπει να ανοίξουν και ότι είναι και αυτοί άνθρωποι, ενώ ένα μετανάστης άρχισε να κραδαίνει ψηλά κινούμενος προς τους λιμενικούς ένα βρέφος. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με βοήθεια ανδρών του Λιμενικού.

“Με την άμεση και ψύχραιμη επέμβαση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκτελούσαν υπηρεσία στην περιοχή, το επεισόδιο έληξε γρήγορα, χωρίς ουδείς εκ των προσφύγων να πάθει το παραμικρό. Αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους, η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθημερινή μόνιμη δομή ενημέρωσης από εκπρόσωπο της υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και μεταφραστών που θα ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε καθημερινή βάση με πειθαρχημένο και συμφωνημένο τρόπο. Προσέθεσε επίσης ότι αν σε αυτή την ενημέρωση μεσολαβούν άλλα άτομα με οποιονδήποτε τρόπο, τότε σύντομα στους ανθρώπους αυτούς θα υπάρξει απογοήτευση, θυμός και ενδεχομένως ένταση.

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα 4.720 άτομα, ενώ το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” με 12 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.