Αισιόδοξος για μέλλον της ομάδας εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος στη συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας δίνοντας 70% πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημά του και 30% να αποτύχει, με τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής να είναι ορατός.

Αισιόδοξος για μέλλον της ομάδας εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος στη συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας δίνοντας 70% πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημά του και 30% να αποτύχει, με τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής να είναι ορατός. Παράλληλα ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ προανήγγειλε ενίσχυση της ομάδας αλλά και επιστροφή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Μάλιστα μεταξύ άλλων ο Γιάννης Αλαφούζος τόνισε πως σε ένα μήνα θα υπάρξει λύση στο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει στην ομάδα και εξέφρασε στην αισιοδοξία του για το γήπεδο στο Βοτανικό.

Στην  Γενική Συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ εγκρίθηκε η απολογιστική έκθεση, η απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ και ορίστηκαν εκλογές για τις 18 Νοεμβρίου.

Στο ξεκίνημα της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ είπε: «Σκοπός κυρίως είναι να εκλεγεί διοίκηση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Δίνω το λόγο στον κ. Καμάρα που είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου».

Το λόγο στη συνέχεια πήρες ο οΑριστείδης Καμάρας: «Εύχομαι αυτή την ιστορική μέρα να τη δούμε να κυλάει σε πνεύμα αγάπης, κατανόησης, συνεργασίας και με την αγωνία που έχουμε όλοι για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων του συλλόγου. Είναι σχεδόν η πρώτη φορά που ένας ιδιοκτήτης της ΠΑΕ έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη του Παναθηναϊκού. Αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας. Το εποπτικό συμβούλιο έχει την ευθύνη για τη νόμιμη και σωστή ροή των εργασιών του Σωματείου αλλά και της Γ.Σ.».

Η δημοσιογράφος και μέλος της Συμμαχίας Σία Κοσιώνη ανέφερε: «Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή να προεδρεύσω στη Γ.Σ. και εύχομαι να διεξαχθεί σε κλίμα συνεννόησης όπως αρμόζει στην παναθηναϊκή οικογένεια. Τα πρώτα θέματα είναι η απολογιστική έκθεση πεπραγμένων και ο διαχειριστικός απολογισμός από 22/6 έως 30/10/2012».

Το μέλος του Δ.Σ Γιάννης Παναγιωτίδης έκανε τον οικονομικό απολογισμό τονίζοντας τα εξής: «Το 1,1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην αρχή ήταν απαραίτητο για να ξεπεράσουμε το σκόπελο της UEFA. Εάν δεν είχε γίνει αυτό δεν θα είχαμε την αδειοδότηση και θα χάνονταν η ευκαιρία να αγωνιστεί στα προκριματικά. Στο υπόλοιπο κομμάτι έγινε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Το κόστος θα ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ αλλά το κόστος είναι πολύ μικρό κυρίως με ανταποδοτικότητα. Επίσης ένα κόστος είναι η Deloitte που ανέλαβε τη διαδικασία με τους συμβούλους επιχειρήσεων να κάνει την έκθεσή της. Επίσης στελεχώθηκε με κάποια παιδιά η προσπάθεια η σύμβαση των οποίων οσονούπω λήγει γιατί δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τους πλέον».

Στην συνέχεια από πλευράς της εταιρίας Deloitte Αγησίλαος ο Τουμαζάτος τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αναλαμβάνουμε εργασίες ελέγχου και συμβουλεύουμε επιχειρήσεις. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια από το σημείο μηδέν, από το Μάρτιο. Η σύσταση, η διαχείριση και η λειτουργία της Συμμαχίας έχει ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα ομάδων που έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. Υπάρχει καινοτομία για την εποχή. Το 58% ανήκει σε σας. Αυτό λίγες ομάδες το έχουν πετύχει. Είναι ευκαιρία να πετύχει. Στη διεκπεραίωση των οικονομικών ακολουθήθηκε διαφάνεια και σωστή διαχείριση και ο οικονομικός απολογισμός δίνει με λεπτομέρεια και εγκυρότητα τα στοιχεία που θέλετε».

Στη συνέχεια ένας οπαδός ρώτησε τον Γιάννη Αλαφούζο αν υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί η κατάσταση στην ομάδα και αν υπάρχει θέμα με τον προπονητή.

Ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε: «Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε σαν ποδοσφαιρική ομάδα με δύναμη, χρήματα, αυτονομία. Όταν κάποια στιγμή μαζεύτηκαν κάποιοι άνθρωποι με την πολυμετοχικότητα και μάζεψαν τεράστια ποσά, φτιάχτηκε μια πολύ ακριβή ομάδα. Όταν δημιουργήθηκαν οι διενέξεις και κατέρρευσε η πολυμετοχικότητα, φάνηκε ότι τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδα και τον Απρίλιο χρώσταγε 28 εκατ. ευρώ.

Αυτό το άνοιγμα παραλάβαμε. Η φετινή σεζόν είναι ισοσκελισμένη. Με τα λεφτά της ΑΜΚ που είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα είναι 22 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 25. Τα έσοδα είναι από τα τηλεοπτικά, την UEFA και μικρά έσοδα από τα εισιτήρια. Στο ΟΑΚΑ στο ματς με τη Μάλαγα το ταμείο ήταν 17.000 ευρώ.

Αντί να κερδίζουμε χρήματα στο ΟΑΚΑ, χάνουμε. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θέλουμε να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο. Τα έσοδα του Παναθηναϊκού εξαρτώνται από εμάς είτε από εγγραφές στη Συμμαχία, είτε μέσω μετοχών σε μελλοντική ΑΜΚ είτε με εισιτήρια. Του χρόνου η πορεία της ομάδας θα ρυθμίσει το μπάτζετ. Γιατί είχαμε άσχημα αποτελέσματα δεν ξέρω. Προσπαθούμε να βελτιωθεί διαρκώς η ομάδα. Τον Ιανουάριο θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα με νέους παίκτες γιατί έχουμε αρκετά κενά.

Εγώ πρέπει να είμαι αισιόδοξος γιατί εάν δεν είμαστε αισιόδοξοι, δεν θα πετύχουμε. Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή. Εάν κάτι στραβώσει η ομάδα θα καταστραφεί. Τα 30 εκατ. ευρώ δεν ξέρω πού θα τα βρω. Είναι πολλοί επιφανείς Παναθηναϊκοί αλλά λόγω και της εποχής η εισφορά τους ήταν περιορισμένοι. Ίσως σε ένα μήνα να έχουμε λύσει το οικονομικό ζήτημα. Δεν μπορώ να πω περισσότερα σε αυτό γιατί μπορεί να πάθουμε ζημιά.

Η μεταφορά μας στη Λεωφόρο έχει δυσκολίες. Βγήκε ο νόμος Μπιρμπίλη που έπαψε να συσχετίζει τη Λεωφόρο με το Βοτανικό και αυτή τη στιγμή είναι χαρακτηρισμένη πράσινη κάτι που σημαίνει δεν μπορούμε να κάνουμε έργα στο σκελετό του γηπέδου. Θα κάνουμε ένα αίτημα για νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της Λεωφόρου έως να χτιστεί το γήπεδο.

Είμαστε σε καλό δρόμο για το Βοτανικό. Ίσως σε ένα εξάμηνο να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ίσως και νωρίτερα».

Σε μια ακόμα τοποθέτηση μέλους της Συμμαχίας ο Γιάννης Αλαφούζος απάντησε: «Επειδή διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας δεν γίνονταν να συμβεί με δικό μας λογιστήριο γι΄ αυτό προσλάβαμε τη Deloitte. Το θέμα των εγγραφών μας ανατέθηκε στην Ticket Hour. Συνεργάζεται με αγγλικές ομάδες. Είναι πολύ σύνθετο να φτιάξεις μηχανισμό στο διαδίκτυο για να γράφεται κάποιος και να δίνει τα χρήματά του με διαφάνεια. Εκεί δεν είχαμε επιλογή. Πήραμε τους πιο καλούς. Την οικονομία έχουμε σαν πρώτο γνώμονα αλλά ορισμένα πράγματα δεν μπορούμε να τα πούμε ακριβώς πώς γίνονται. Θα πληρώσουμε ένα κλάσμα από τα χρήματα που αναφέρονται. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πια προσωπικό. Αυτό είναι λυπηρό και για τα παιδιά που δούλεψαν αλλά επειδή η συμμετοχή είναι σχετικά μικρή θα είναι μόνο ένας άνθρωπος. Πληρώνουμε νοίκι 800 ευρώ στον Παναθηναϊκό».

Για το πρωτάθλημα και κατά πόσο επηρεάζει τα έξοδα της ομάδας απάντησε: «Ο σχεδιασμός μας είναι για να γίνει μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια λαμβάνοντας υπόψη τα χειρότερα σενάρια εσόδων. Είμαστε πολύ συντηρητικοί στις θέσεις μας για το μπάτζετ».

Για το χρέος που της ομάδας που ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια, ο  πρόεδρος της Συμμαχίας απάντησε: «Δεν αφορά την Παναθηναϊκή Συμμαχία αλλά μας απασχολεί πολύ. Πίστευα ότι θα είχαμε μαζέψει τουλάχιστον 10-15 εκατ. ευρώ γιατί στην Ελλάδα κάναμε έρευνες κι είδαμε ότι υπάρχει 1,7 εκατ. Παναθηναϊκοί και ήταν δεδομένο ότι οι 40,000 θα έβαζαν μέσο όρο 250 ευρώ ώστε να μαζεύαμε 10 εκατ. ευρώ. Δεν έγινε αυτό. Από τη στιγμή που δεν έγινε, σαν μέτοχοι πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους. Ελπίζουμε να τους έχουμε βρει.

Και τους εφευρίσκουμε. Ο ένας δρόμος είναι να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Τα χρέη είναι κυρίως σε παίκτες. Όταν πληρώνουμε τους παίκτες γεννιέται και φορολογικό χρέος. Σχεδόν διπλασιάζεται το ποσό με τη σημερινή εφορία. Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών θα προσπαθήσουμε να το ρυθμίσουμε στα επόμενα 2-3 χρόνια σπρώχνοντας τις οφειλές. Άλλες πήγες είναι να βρούμε άλλη χρηματοδότηση. Και να γυρίσουμε στη Λεωφόρο για να έχουμε λιγότερα έξοδα. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος απόλυτης καταστροφής. Υπάρχει 70% να πετύχει και 30-40% να αποτύχουμε. Βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Όταν εμείς σκεφτήκαμε να συμμετάσχουμε στον Παναθηναϊκό δεν είχαμε 30.000 διαρκείας. Είχαμε 30 εκατ. χρέη και 7.000 διαρκείας, είχε παραιτηθεί το Δ.Σ., ήμασταν 50 μέρες χωρίς διοίκηση και για να πάρουμε την άδεια φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τους ανθρώπους που έβαλαν πολλά χρήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να βάλουν και την επόμενη χρονιά χρήματα. Η ομάδα έτρεχε με κόστος που δεν μπορούσε να υποστηριχθεί. Ο Παναθηναϊκός ήταν χρεοκοπημένος. Αν έχετε πρόταση να έρθετε να την κάνετε.

Πολλές έρευνες πέφτουν έξω. Ίσως η διαφήμιση να μην ήταν καλή, ίσως να μην εμπνεύσαμε εμπιστοσύνη, ίσως οι συγκυρίες. Είχαμε απανωτές εκλογές που διέλυσαν τη χώρα. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να αισθανόμαστε που προσφέραμε κάτι αντί να έχουμε κλείσει».

Σε ερώτηση ενός οπαδού για το αν θα πρέπει να δοθεί βάρος στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού απάντησε: «Ο Παναθηναϊκός είναι συναίσθημα, όχι λογική. Τον αγαπάμε και το κάνουμε. Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλα ζωτικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Να βάλουμε λεφτά για την άδεια, να πληρώσουμε τους παίκτες, να αντιμετωπίσουμε την παράγκα. Λένε εάν είχαμε καλύτερο προπονητή και παίκτες θα ήταν καλύτερα. Βεβαίως. Αλλά πολεμάμε με τα μέσα που έχουμε».

Για το γήπεδο της Λεωφόρου ανέφερε: «Το ΟΑΚΑ είναι πάρα πολύ ακριβό γήπεδο και τα εισιτήρια δεν έχουν αξία. Όταν όποιος θέλει, όποτε θέλει μπορεί να βρει εισιτήριο, δεν έχει νόημα. Στη Λεωφόρο θα πρέπει να είναι πιο ακριβά τα εισιτήρια και σκεφτόμαστε να φτιάξουμε 100-200 θέσεις ιδιαίτερα καλές που θα είναι πανάκριβες. Υπολογίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ίδια έσοδα».

Για το αν τελικά θα δοθεί λύση στο θέμα με τα ηλεκτρονικά μέλη να μπορούν να ψηφίσουν και κυρίως οι οπαδοί που στηρίζουν την ομάδα ο Αριστείδης Καμάρας απάντησε: «Ποιος δεν θα ήθελε να έχουμε καθολική συμμετοχή; Ελπίζω στο μέλλον να γίνουμε πολλοί περισσότεροι. Κανείς δεν θέλει να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα να ψηφίσει. Δεν είναι δυνατό για λόγους νομικούς. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το καταστατικό. Απαιτεί τροποποίηση του καταστατικού. Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας άλλη λύση εναντίον του καταστατικού. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται».

Για το τι θα γίνει με τα εισιτήρια στην Λεωφόρο, αναφορικά με τις θέσεις που είχαν οι κάτοχοι διαρκείας στο ΟΑΚΑ ο Γιάννης Αλαφούζος είπε: «Στο ΟΑΚΑ συνέχεια αναζητούμε ιδέες για να προσελκύσουμε κόσμο. Για τη Λεωφόρο έχει γίνει μία μελέτη για το πως θα τοποθετηθούν τα διαρκείας. Θα υπάρχει μία αντιστοιχία».

Για το Γουδί και αν υπάρχουν ελπίδες να γίνει εκεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού τόνισε: «Δεν μπορώ να κρίνω εάν ο Βοτανικός είναι το κατάλληλο μέρος. Θα ήθελα στη Λεωφόρο αλλά αυτό έχει τελειώσει. Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την προοπτική να χάσουμε την ευκαιρία. Θα ανοίξει άλλο μέτωπο και μετά από πέντε χρόνια, δεν θα έχουμε γήπεδο. Από τις μεγάλες πληγές μας είναι που δεν έχουμε γήπεδο. Και είναι ντροπή που ακόμα δεν έχουμε».

Για τις συνθήκες που θα πρέπει να επικρατούν στο νέο γήπεδο: «Το φαινόμενο της βίας δημιουργεί πολλά θέματα για την ομάδα. Η δική μας πολιτική είναι να βρισκόμαστε πιο κοντά στο σκληρό πυρήνα των οπαδών μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πιο φανατικών είναι κάπου οργανωμένοι. Η διοίκηση σε συνεχή επαφή με τους οργανωμένους πρέπει να κάνει βήματα για να βελτιωνόμαστε. Θα ήταν αυτοκτονία να απαρνηθούμε το πιο ζωτικό μας κομμάτι».

Για την χωρητικότητα του νέου γηπέδου που λέγεται πως θα είναι 25.00, όταν η Λεωφόρος χωράει 18.000: «Δεν γίνετε κουβέντα για γήπεδο 25.000 θέσεων. Είναι μία ιδέα για να μειωθεί το κόστος σε πρώτη φάση. Στο Διπλή Ανάπλαση έχει δημιουργηθεί μία δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στην Αθήνα το χειρίζεται μία τράπεζα. Ένα γήπεδο θα δημιουργήσει έσοδα. Χρειαζόμαστε ένα γήπεδο που σίγουρα να μην είναι μικρότερο από αυτό του Ολυμπιακού. Χρειαζόμαστε το γήπεδο, αλλά περισσότερο χρειαζόμαστε την ενεργοποίηση των οπαδών μας».

Σε ερώτηση οπαδού για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα ο Γιάννης Αλαφούζος υποστήριξε: «Δεν νομίζω ότι ο προπονητής έχει χάσει τα αποδυτήρια. Θα σας παρουσιάσω και ένα σχέδιο που αιτιολογεί γιατί πιστεύω πως αυτός ο προπονητής θα πετύχει. Εγώ δεν μπορώ να τον κρίνω. Σκεφτείτε όμως να αρχίσουμε εμείς στη διοίκηση να αμφισβητούμε τον προπονητή. Να μπούμε στη διαδικασία να βρούμε άλλον προπονητή. Αυτός ο προπονητής έχει επιτυχίες στον Παναθηναϊκό».

Στη συνέχεια υπήρξαν διαμαρτυρίες για τον Φερέιρα από τα μέλη με τον Αλαφούζο να λέει: «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ποτέ δεν σας είπα ότι η ομάδα είναι έτοιμη και η καλύτερη δυνατή. Η ομάδα είναι βαθύτατα τραυματισμένη. Εγώ ή εσείς δεν μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Υπάρχουν δύο τρόποι να βελτιωθεί μια ομάδα. Ο ένας τρόπος να αγοράσει παίκτες. Χρειάζονται χρήματα αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε τους υπάρχοντες. Δεν υπάρχουν χρήματα κύριοι. Μόνο εμείς και εσείς συνεισφέραμε. Εάν είχαμε 20 εκατομμύρια, ευρώ παραπάνω θα είχαμε άλλη ομάδα».

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με τον Γιάννη Αλαφούζο να τονίζει: «Θέλετε να παραιτηθώ κύριοι».

Ένας φίλαθλος απάντησε στον Αλαφούζο πως δεν φταίνε τα χρήματα και το μπάτζετ για την ήττα από τον Πανθρακικό με τον ίδιο να τονίζει: «Απ’ τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα πρέπει να φτιάξουμε παίκτες. Ξεκινήσαμε τεράστια προσπάθεια. Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν πράγματα. Εγώ δεν έχω καλύτερη λύση από τον Φερέιρα. Εμπιστεύομαι αυτό τον άνθρωπο και προπονητή. Το σχέδιο είναι καινούργιο και εκπονήθηκε μαζί του. Το Μάρτιο συναντήθηκα μαζί του και ήθελε να φύγει λόγω παράγκας. Του είπα το σχέδιο λαϊκής βάσης. Όταν μιλήσαμε και αποφασίσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα μου είπε: «Κ. Αλαφούζο οι ποδοσφαιριστές είναι πυραμίδα. Όσο πιο κάτω πηγαίνεις τόσο πιο επίφοβο είναι να σου βγει ένας στους πέντε. Η πολιτική των μεγάλων ελληνικών ομάδων να κάνουν εισαγωγές μεγάλων σε ηλικία παικτών είναι λάθος. Στην Πορτογαλία οι μισθοί είναι χαμηλοί και βγάζουν νέους παίκτες που τους πουλάνε και συνεχίζουν. Εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε ένα τσιρότο, να φέρουμε ένα όνομα για να ικανοποιήσουμε τους οπαδούς. Θαύματα δεν γίνονται».

Ερωτηθείς για την Παιανία η οποία ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη ο Γιάννης Αλαφούζος είπε: «Έχω σκοπό να πάω στον κ. Βαρδινογιάννη και να τον ρωτήσω τι σκέψεις που ο ίδιος έχει για την Παιανία. Εάν δεν γίνει αυτό που θέλουμε, θα κάνουμε δικό μας αθλητικό κέντρο. Μπορεί να μας παραχωρήσει την Παιανία ή να μας δώσει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
 
Στο θέμα της διαιτησίας υπάρχει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων σε εξέλιξη. Εμπλέκονται πολλοί διαιτητές και παράγοντες. Όταν ξέρουμε ότι κάποιοι από τους διαιτητές που διαιτητεύουν εμάς εμπλέκονται σε σκάνδαλα τι να κάνουμε; Να τους δείρουμε; Δεν το κάνουμε, το κάνουν άλλοι. Δημοσιοποιούμε στοιχεία για να πιέσουμε τη δικαιοσύνη να αλλάξει. Ο

Παναθηναϊκός έχει μεγάλη δύναμη και εάν πολεμάμε με φανατισμό το καθεστώς θα έχει πρόβλημα. Υπάρχει ένα καθεστώς στην ΕΠΟ. Η ΕΠΟ έχει προβλήματα. Έχει πολλά θεσμικά ελαττώματα. Τα αποκαλύπτουμε. Θέλουμε όλες οι ομάδες να είναι ίσες και όχι να χτίσουμε δική μας παράγκα. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία, ενώ να είστε σίγουροι πως λέμε λιγότερα πράγματα από όσα κάνουμε».