Σε αυστηροποίηση των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκος προχώρησαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση εκβίασης σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών, είναι πλέον αντιμέτωποι με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους καταδικασθέντες.

Έτσι, η ποινική δίωξη για την υπόθεση, που αφορά στα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία και δωροδοκία, τελεί πλέον υπό τις αυστηρότερες προβλέψεις του νόμου 1608/1950.

Η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια του 1ου ειδικού ανακριτή, ο οποίος θα αξιολογήσει το υλικό προκειμένου να διαπιστώσει με βεβαιότητα ποιος ήταν ο ρόλος που είχαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση. Από τα στοιχεία που έχουν οι αρχές αναδεικνύονται σειρά εντύπων και ιστοσελίδων που φαίνεται να είχαν συντονισμό με τους κατηγορούμενους ώστε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων σε βάρος κυρίως εισηγμένων εταιριών να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη με χρήματα που δικαιολογούνταν ως διαφημιστικές προβολές.

Κομβικό πρόσωπο, η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΥΔΑΠ Α.Κ., από την μαρτυρία της  οποίας άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.  

“Φοβάμαι για τη ζωή μου”

Στην προανακριτική της κατάθεση η Α.Κ. περιγράφει τις πιέσεις που δεχόταν από τον κατηγορούμενο Μουσσά, ο οποίος όπως λέει εκβιαστικά προσπαθούσε της αποσπάσει χρήματα. 

Ερώτηση: Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στη μήνυση σας αναφέρετε ότι σας ζητήθηκε να καταβάλετε μηνιαίως εκβιαστικά συνολικά το ποσό των 20.000 ευρώ για προβολή σε sites, χρήματα που προέρχονται από τα κονδύλια της ΕΥΔΑΠ για την προβολή της σε ΜΜΕ. Το ποσό αυτό δικαιολογείται να χορηγηθεί ως νόμιμη ενέργεια και για το συμφέρον της ΕΥΔΑΠ; 

Απάντηση: Το κονδύλι αυτό είναι εύλογο για την προβολή της εταιρίας και εφόσον εγώ κάνω τεκμηριωμένη πρόταση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, θα εγκριθεί σίγουρα και ο Π. Μουσσάς το γνωρίζει πολύ καλά αυτό γιατί ήταν στη θέση του μέχρι το Μάιο του 2015. Από τη θέση αυτή ξέρει πάρα πολύ καλά τί ποσά δίνονταν και μπορούν να δοθούν για την προβολή της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, επί θητείας του Μουσσά ο προϋπολογισμός για την προβολή της ΕΥΔΑΠ έφτανε μέχρι τα 2.200.000 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο λέγοντας: “Γενικά ο τρόπος που μου μιλούσε και συμπεριφερόταν, έδειχνε ένα άτομο με διασυνδέσεις σε καίρια πόστα και ικανό για τα πάντα χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Δηλαδή ένα άτομο επικίνδυνο”.

“Έχω περιέλθει σε τρόμο και ανησυχία, φοβάμαι για τη ζωή μου και τη ζωή της ανήλικης κόρης μου με έχει τρομοκρατήσει (σ.σ. ο Μουσσάς) με όλα όσα μου είπε και ότι γνωρίζει που μένω και ξέρει ότι έχω ανήλικη κόρη”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεση της επιβεβαιώνοντας παράλληλα όσα έλεγε σε μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στις 11.2.2016 σε βάρος του Π. Μουσσά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για εκβίαση.

“Αναμένεται επίθεση”

Η  Α.Κ. στην αναφορά της περιγράφει συνάντηση που είχε με τους κατηγορούμενους Μουσσά και Φράγκου, κατά την οποία ο πρώτος φέρεται  να της είπε: “Να δώσεις χρήματα από το μπάτζετ της ΕΥΔΑΠ στο Μαυρίκο της “Ακρόπολης” για να τον χρησιμοποιήσεις αναλόγως και να μην γράφει αρνητικά για την ΕΥΔΑΠ”. Επιπλέον, αναφέρει πως ο Παν. Μουσσάς της είπε ότι “στη Νέα Δημοκρατία σε προσδιορίζουν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που σε βάζουν μπροστά για να κλείνεις δουλειές… Μιντιακοί κύκλοι έχουν ζητήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί σου, διαδίδουν ότι παίρνεις χρήματα για τις διαφημίσεις που δίνεις ως υπεύθυνη επικοινωνίας και παρακολουθούν τα τηλέφωνα σου και την προσωπική σου ζωή”.

Στην αναφορά της περιγράφει ότι: “αμέσως μετά μου είπε 'κάτσε λίγο πίσω χωρίς όμως να καταλάβουν κάτι στο κεντρικό σύστημα, έχεις ένα παιδί να προσέχεις και να σκεφτείς το παιδί σου'”. Όπως επισημαίνει, ο Π. Μουσσάς της είχε πει: “αναμένεται επίθεση, κανόνισε τη συνάντηση που είπαμε αύριο”.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο κατηγορούμενος “εννοούσε να ενεργήσω ώστε να οριστεί το ραντεβού του Μουσσά με τον Γιάννη Μπενίση, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, ώστε να τον πείσει να δώσουμε χρήματα στον Μαυρίκο, εκδότη της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, για να μην χτυπάει την Attica Bank και εμμέσως στην ΕΥΔΑΠ η οποία συμμετείχε στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας”.

Η κατάθεση Μπενίση

Στην προανακριτική του κατάθεση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Ι. Μπενίσης αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το διαφημιστικό της ΕΥΔΑΠ για το 2016 είναι 1,5 εκατ. Αυτό βέβαια το ποσό δαπανάται και για την προβολή και την επικοινωνία της εταιρείας. Έχω ενημερωθεί ότι οι Μουσσάς, Φράγκου και Μαυρίκος εκβίαζαν την Κ.Α. ώστε η ίδια να εισηγηθεί σε μένα και να με πιέσει να τους δίνω χρήματα από το προαναφερόμενο μπάτζετ και αυτοί να αρθρογραφούν θετικά για την ΕΥΔΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα αρθρογραφήσουν συκοφαντικά τόσο ως προς το πρόσωπό μου όσο και προς την Α.Κ.”.

Τα τιμολόγια και οι χειρόγραφες σημειώσεις

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τέσσερα ντοσιέ-βιβλία με πλήθος εγγράφων όπου καταγράφονται χρηματικά ποσά, τιμολόγια, εμβάσματα, αλλά και ατζέντες, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις μεταξύ των οποίων αναφέρονται: “Έχω (α) 341.000 ευρώ, (β) 300.000 ευρώ, (γ) 282.434 ευρώ και σύνολο 822.3396 ευρώ”. Επιπλέον, έχουν κατασχεθεί σελίδες με εμβάσματα από τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου εκδότη σε τρίτα πρόσωπα, αλλά και προσφορές διαφήμισης της εφημερίδας Ακρόπολη προς διάφορες εταιρίες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία εντοπίστηκαν από τις αρχές σε έρευνα στα γραφεία της εφημερίδας.