Απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο η πλειοψηφία της Βουλής, καθώς υπερψηφίστηκε από 119 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 167, επί 286 παρόντων βουλευτών.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υπήρξαν “εκπλήξεις”, καθώς όλοι οι παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν την πρόταση, ενώ όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ψήφισαν υπέρ της.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έλειψαν οι εντάσεις, με πιο έντονη αυτήν ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και αυτόν του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “ομερτά” της κυβερνητικής συμμαχίας και τόνισε ότι “”οι υπεύθυνοι μπορεί να μην καθίσουν στο εδώλιο, θα καθίσουν όμως στο περιθώριο της ιστορίας”, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, που του απάντησε: “Ποια είναι η δική σας ομερτά κ. Τσίπρα; Με αυτά τα ακραία συμφέροντα που επενδύουν στην ήττα της χώρας”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και στη Δημοκρατική Αριστερά συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον είναι συνυπεύθυνη. “Είναι η ΔΗΜΑΡ της ευθύνης που φέρει ακεραία την ευθύνη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά βάθος δεν θέλει να ψηφιστεί αλλά να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια και ανακοίνωσε το αναμενόμενο “όχι” της ΝΔ, ενώ ως μονόδρομο περιέγραψε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου για το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έρευνα.
Ακόμα, ο Νότης Μαριάς ανακοίνωσε την πρόθεσή των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταθέσουν νέα πρόταση με 30 βουλευτές για συγκρότηση προανακριτικής για το Μνημόνιο, ενώ ο Ν. Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ εξήγησε γιατί το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επεσήμανε πως οι χαρακτηρισμοί περί “εταιρίας” δεν βοηθούν.