Ο Γιώργος Μποροβήλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Al Jazeera, μίλησε για τη βία, τη διαφθορά αλλά και τη διαιτησία στην Ελλάδα.
Αναλυτικά:
-τη βία στα γήπεδα: «Έχουμε πάρει πολλές πρωτοβουλίες αλλά το ποδόσφαιρό μας δεν είναι όπως θα θέλαμε. Πράγματι το θέμα της βίας είναι ένα καρκίνωμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτήν την εποχή υπάρχει έξαρση του φαινομένου, καθώς γενικότερα η ελληνική κοινωνία βράζει με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει. Είναι όμως και τα προβλήματα του ποδοσφαίρου που τα προκαλούν. Εμείς ως Super League είναι προφανές ότι δε θέλουμε βία στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε την οικογένεια στο γήπεδο και σκοπός μας είναι να την φέρουμε σε αυτό».
-το αν η βία αντιμετωπίζεται σωστά: «Σκοπός μας είναι η αναβάθμιση του προϊόντος με την συμμετοχή χορηγών. Θέλουμε την προβολή στο ποδόσφαιρο γιατί είναι πράγματι το ομορφότερο και λαϊκότερο άθλημα.
Αυτό ωστόσο που πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι το σύνθετο ζήτημα της βίας δε μπορεί να λυθεί μόνο με κατασταλτικά μέσα και δυσθεώρητα πρόστιμα στις ομάδες. Αντιθέτως, χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων της Πολιτείας και του Ποδοσφαίρου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί εκείνο το πλαίσιο που θα συντελέσει στον περιορισμό των κρουσμάτων βίας. Παρά τα υψηλά πρόστιμα και τις τιμωρίες έδρας που επιβάλλονται στις ΠΑΕ, με βάση τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, αν δεν τιμωρούνται οι φυσικοί αυτουργοί, δηλαδή όσοι κάνουν επεισόδια, όπως προβλέπουν οι νόμοι, τότε θα συνεχίσει να υφίσταται ένα καθεστώς ατιμωρησίας».
-τις πρωτοβουλίες της λίγκας για την πάταξη της βίας: «Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς, έχουμε επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα, έχουμε κλείσει γήπεδα και έχουμε έναν από τους πιο αυστηρούς πειθαρχικούς κανονισμούς στην Ευρώπη. Ίσως φαίνεται προς τα έξω ότι η Λίγκα δεν κάνει όλα όσα πρέπει για να πατάξει το φαινόμενο. Όμως έχουμε κάνει διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, πολλές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση. Έχουμε καλέσει ανθρώπους οι οποίοι αντιμετώπισαν με επιτυχία αυτό το πρόβλημα σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Εμείς προσπαθούμε με δύο υπεύθυνους ασφαλείας ως διοργανώτρια αρχή, με υπεύθυνους ασφαλείας σε κάθε ομάδα, με υπεύθυνες τις ομάδες για την ασφάλεια, με την βοήθεια της Αστυνομίας. Θα θέλαμε επίσης και την ασφάλεια εντός γηπέδου στην δικαιοδοσία μας, αλλά αυτό προσκρούει στον νόμο που δεν επιτρέπει ως τώρα σε security να συλλαμβάνουν αυτούς που κάνουν επεισόδια. Ευελπιστούμε όμως ότι θα αλλάξει αυτό με τον νέο αθλητικό νόμο, ώστε να μπορούν να συλλαμβάνονται όσοι κάνουν κακό στο άθλημα και την εικόνα του και προκαλούν την βία στα γήπεδα και να παραδίδονται στην Αστυνομία και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη για την τιμωρία τους».
-την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση στην κοινωνία και αυτή έχει πλήξει και τις ομάδες και τους προϋπολογισμούς τους. Το πρωτάθλημα «τρέχει» χωρίς κεντρικό χορηγό. Υπάρχει λοιπόν ένα θέμα ποιότητας των παικτών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την άλλη υπάρχουν και ομάδες, όπως ο Πανιώνιος, που αναδεικνύουν Ελληνόπουλα ως ταλέντα εν μέσω κρίσης χωρίς να σπαταλούν χρήματα που δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες ομάδες οι οποίες παρουσίασαν ένα καλό πρόσωπο, ακολουθώντας πολιτική εξορθολογισμού των οικονομικών τους. Παρά ταύτα δεν έχουμε την ποιότητα που θα θέλαμε. Η «στροφή» προς τις ακαδημίες είναι μία λύση. Όμως ας μην κρυβόμαστε. Η σχέση ποιότητας-τιμής υπάρχει παντού στην ζωή, υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις». Πράγματι λοιπόν υπάρχει ένα θέμα ποιότητας. Και βέβαια η επένδυση των ομάδων στην μεταγραφική περίοδο ήταν χαμηλή αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για μεταγραφές. Αυτή είναι η αλήθεια. Επίσης δεν υπάρχουν πολλοί και καλοί παίκτες τον Ιανουάριο. Στατιστικά, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποκτήθηκαν κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο και ξεχώρισαν με την προσφορά τους. Δεν πρέπει πάντως να τα βάζουμε με την μοίρα μας. Θα ανακάμψουμε και ως Εθνική και ως σύλλογοι. Οι ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, η Εθνική για ένα πέναλτι δεν πέρασε στους «8» του κόσμου. Διάγουμε μια κρίση αλλά με συστηματική προσπάθεια μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Έχουμε μία στρατηγική για την εξεύρεση χορηγού και κάνουμε μεθοδικές κινήσεις. Θα έλθουν και περισσότερα χρήματα για να βελτιωθεί η ποιότητα. Στόχος μας είναι η αυτάρκεια».
-τις αναγκαίες αλλαγές: «Θα δώσουμε βαρύτητα τη νέα χρονιά ώστε το θεσμικό πλαίσιο να βοηθήσει το ποδόσφαιρο. Θα έχουμε νέους κανονισμούς, επικαιροποιημένο πειθαρχικό κώδικα. Με τους νέους κανονισμούς μια ομάδα δεν μπορεί να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα γιατί θα υποβιβάζεται στην τελευταία κατηγορία και εκεί θα μείνει για χρόνια. Ακόμη κι όταν γυρίσει θα πρέπει να δώσει χρήματα από αυτά που χρωστούσε πριν υποβιβαστεί. Αυτό ήδη λειτουργεί αποτρεπτικά για ομάδες που θέλουν να επιλέξουν την κατηγορία που θα αγωνιστούν, προκειμένου να «σβήσουν» τα χρέη τους. Με καλύτερα οικονομικά θα έχουμε καλύτερους παίκτες, αλλά και καλύτερα γήπεδα, γιατί κάποια από αυτά της Super League είναι παλιά. Θέλουμε ασφάλεια, σωστή θέση και θέαση, καλές γηπεδικές υποδομές για τους φιλάθλους. Και φυσικά να πολεμήσουμε την βία και να αισθανθεί ο φίλαθλος ασφαλής στο γήπεδο».
-τα παράπονα για τη διαιτησία: «Θα θέλαμε μια καλύτερη διαιτησία. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει γκρίνια για την διαιτησία. Είναι ο ρόλος του διαιτητή τέτοιος που με μια απόφαση κρίνει ένα παιχνίδι. Πολλές φορές στρέφονται τα βλέμματα των φιλάθλων και των ομάδων σε αυτούς. Εμείς ως Λίγκα είμαστε δίπλα τους. Βοηθάμε τους διαιτητές καθώς, παρά την κρίση, δεν μειώσαμε τις αμοιβές τους, επιχορηγούμε τα σεμινάριά τους. Οι Έλληνες διαιτητές και στην Ευρώπη παίρνουν την θέση που τους αξίζει. Έχουμε διαιτητή στο Τσάμπιονς Λιγκ και ολοένα η κατάσταση θα βελτιώνεται και γι αυτό προσπαθεί και η Super League. Όταν και όποτε ζητείται η συνδρομή της Super League, την προσφέρουμε, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Διαιτησία ανήκει στην Ομοσπονδία, την ΕΠΟ. Για να μη νομίζετε ότι υπεκφεύγω και δεν απαντώ στην ερώτησή σας: Έχουμε καλό επίπεδο στην ελληνική διαιτησία αλλά θα θέλαμε καλύτερο».