Ουδείς λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ουδείς λόγος, αν θέλουμε να υπάρχει έστω μια πιθανότητα αλλαγής, βελτίωσης, αναδόμησης. Το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν από τα χειρότερα όλων των εποχών και σίγουρα το χειρότερο των τελευταίων ετών.

Ουδείς λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ουδείς λόγος, αν θέλουμε να υπάρχει έστω μια πιθανότητα αλλαγής, βελτίωσης, αναδόμησης. Το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ ήταν από τα χειρότερα όλων των εποχών και σίγουρα το χειρότερο των τελευταίων ετών. 

Όχι, δεν φταίει σε τίποτα ο Προμηθέας Πάτρας, ούτε ο ΄Ήφαιστος Λήμνου, οι οποίοι ήταν οι  λίγες φωτεινές εξαιρέσεις σε ένα μίζερο, παρακμιακό τοπίο με πολλή σκόνη πάνω στο χαλάκι και μπόλικη σαπίλα κάτω από αυτό. 

Υπερβολικό; Ας το δούμε.

Η ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα παρέμεινε η ίδια και απαράλλαχτη. Ο Ρικ Πιτίνο αναρωτιόταν πως γίνεται οι οπαδοί να ανάβουν καπνογόνα και να καπνίζουν σε κλειστό χώρο εν έτει 2019, αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα. Οι court seats είναι πλέον οι θέσεις των πλούσιων χούλιγκαν ή των κακομαθημένων γόνων, που καφρίζουν ελεύθερα δίπλα στους περήφανους γονείς. 

Η καχυποψία εντάθηκε. Παίκτες εμφανίζονταν ξαφνικά τραυματίες, τα απροσδόκητα αποτελέσματα αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία, οι στοιχηματικές εταιρείες φαίνονταν σε αρκετές περιπτώσεις να προβλέπουν τα μελλούμενα με ακρίβεια ελεύθερης βολής. 

H συμπεριφορά των παραγόντων συνέχισε να είναι θλιβερή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το όραμα για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ συνεχίζει να περιορίζεται στην εύρεση πόρων, λες και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε επενδύσεις στο άθλημα, αλλά όχι γιατί δεν έχουμε. 

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της πολύπαθης ελληνικής Basket League ήταν μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς. Δύο (!) 20ήμερες διακοπές σε διάστημα μιας σεζόν, οι προπονητές να προσπαθούν να εξηγήσουν στους παίκτες γιατί προπονούνται αλλά δεν παίζουν. Ομάδες όπως ο Ήφαιστος μάτωναν οικονομικά για να έρθουν στην Αθήνα και να δώσουν φιλικά, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα αγωνιστούν. Ο Αναστόπουλος έπαιρνε άδεια για να παίξει σε αγώνα της VTB, αλλά όταν η επιχείρηση κλωνοποίησης αποτύγχανε, τον τοποθετούσαν και σε αγώνα του Ολυμπιακού. Ένα τέταρτο της ώρας πριν την έναρξη της 26ης αγωνιστικής, εξεταζόταν το ενδεχόμενο αναβολής της. 

Η συνέπεια των πληρωμών των παικτών και των υπόλοιπων μελών των ομάδων ήταν το ανέκδοτο της χρονιάς. Οι απαγορεύσεις μεταγραφών για παλαιότερες οφειλές στους παίκτες παρέλαυναν στις ειδήσεις, συνηθισμένες σαν χειμωνιάτικες ιώσεις. Παίκτες έφευγαν για διακοπές και δεν γύριζαν, ομάδα τελείωσε το πρωτάθλημα με έξι παίκτες και τέσσερις πιτσιρικάδες. Το συνδικαλιστικό όργανο των παικτών, ο ΠΣΑΚ, έλαμπε δια της αδράνειας του, αργώντας χαρακτηριστικά να αντιδράσει ακόμα και όταν ένα μέλος του, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, υπήρξε θύμα χυδαίας ρατσιστικής επίθεσης. Σε ό,τι αφορά άλλα βασικά, όπως εγγυητικές επιταγές, αυστηρό πρόγραμμα αδειοδότησης, ασφαλιστική κάλυψη παικτών και τα τοιαύτα, μην ασχολείσαι, εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. 

Ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, θα μείνει στην ιστορία για την μνημειώδη βραδινή σύσκεψη της 15ης Μαρτίου, εκείνο το τσίρκο που χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «διαπίστωση ομοθυμίας». Αποχωρώντας από το γραφείο του, αφήνει μεγαλύτερο χάος από ότι παρέλαβε. 

Η γηραλέα ΕΟΚ πέρασε τη σεζόν τεντώνοντας τα οσφυοκαμπτικά άκρα της μόνο όταν χρειαζόταν να απαντήσει σε Μπερτομέου ή Βασιλειάδη. Ο Night King έπεσε φέτος από ένα επιδέξιο χτύπημα της Άρια Σταρκ, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος όμως συνεχίζει να βασιλεύει στο δικό του βασίλειο και πιθανότατα τρίβει τα χέρια του με την κατάντια του ΕΣΑΚΕ, αφού ο στόχος είναι να επιστρέψει το πρωτάθλημα στην αγκαλιά του. Τώρα που βρέθηκε και η μανιέρα για τον τελικό του Κυπέλλου, Κρήτη και παιδιά φορέβερ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για την Εθνική ας μην συζητήσουμε, μήπως και τους ξεχάσει ο Γιάννης και αποφασίσει να παίξει στο Παγκόσμιο. 

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έφτασαν στα άκρα την μεταξύ τους αντιπαλότητα, σαν δύο ελέφαντες που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να διαλύσουν ό,τι υπήρχε στο πέρασμα τους. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι χάραξαν ξαφνικά το δρόμο του #mexritelous, αγκάλιασαν τον πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι των οπαδών τους, αμέλησαν να καταδικάσουν έστω τυπικά τις επιθέσεις στο σπίτι του διαιτητή Αναστόπουλου, είδαν το πρόχειρο εναλλακτικό σχέδιο της Αδριατικής Λίγκας να αποτυγχάνει και εν τέλει αυτοστιγματίστηκαν με μια μελάνη που μοιάζει ανεξίτηλη. 

Στην άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνέχισε να αμαυρώνει το τεράστιο κύρος μιας ομάδας κρεμώντας γυναικεία εσώρουχα  και επιτρέποντας ψόφια κοτόπουλα στους πάγκους, αποσύροντας την ομάδα του για ένα παιχνίδι και αλλοιώνοντας το πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας τον υποβιβασμό του «αιωνίου» αλλά αδυνατώντας να κατανοήσει γιατί ουδείς δεν είχε διάθεση να πληρώσει 25 ευρώ για να δει τον πρώτο τελικό με τον Προμηθέα, εν τέλει περιστρεφόμενος κατά 180 μοίρες με το εισιτήριο του ενός ευρώ μία εβδομάδα αργότερα. 

Ο ΕΣΑΚΕ ξεπέρασε τον εαυτό του. Πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος όχι μόνο δεν κατάφερε να περιορίσει τη ζημιά, αλλά κατάφερε να πυροβολήσει τον εαυτό του στα πόδια. Συνεχόμενες συσκέψεις, νομικοί σύμβουλοι που δεν είχαν ιδέα για το τι μέλλει γενέσθαι, δηλώσεις αισιοδοξίας και ελπίδας (!) για κεντρική διαχείριση και άλλα εμπριμέ, και εν τέλει μια ανεκδιήγητη, βιαστική, δυσεφάρμοστη και εκτός πραγματικότητας απόφαση για… αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος προς τα πάνω, με 16 ομάδες, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, και στο μέλλον έχει ο Θεός.

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε χθες βράδυ και σήμερα, 15 Ιουνίου 2019, άπαντες περιμένουν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου για να αποφασιστεί μια σειρά από ήσσονος σημασίας θέματα: αν θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός στην Α2, ποιο νομικό τέχνασμα θα βρεθεί αν επιλεγεί το αντίθετο, πόσες ομάδες θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα, τι αλλαγές θα γίνουν στο κομμάτι της διαιτησίας, τι άλλες δομικές αλλαγές έχει ανάγκη η λίγκα που έχει κολλήσει λίγδα. Η ποδοσφαιροποίηση του μπάσκετ, σε πλήρη και αναίσχυντη επίδειξη. 

Την ίδια στιγμή, έξω από την ημιθανή μπασκετική μας πραγματικότητα: 
Ένας δισεκατομμυριούχος μέτοχος των Γουόριορς σπρώχνει και βρίζει τον Κάιλ Λάουρι σε αγώνα των τελικών. Η ποινή ανακοινώνεται την μεθεπόμενη ημέρα: 500 χιλιάδες δολάρια και απαγόρευση εισόδου για ένα έτος από το γήπεδο. Με ανακοίνωση του, ζητά συγγνώμη και την αποδέχεται πλήρως. 
Ο Κέβιν Ντουράντ πέφτει στο παρκέ της Scotiabank Arena με τσακισμένο τον αχίλλειο τένοντα, και το αδηφάγο κοινό ξεκινά να τον γιουχάρει. Ο Κάιλ Λάουρι τους σταματά με σχετικό νεύμα και η ατμόσφαιρα αλλάζει λες και κούνησε μαγικό ραβδί. 
Ο 41χρονος Αλμπέρ Ολιβέρ και ο 36χρονος Μαρσελίνιο Χουέρτας αποχαιρέτησαν με δάκρυα τις Γκραν Κανάρια και Μπασκόνια αντίστοιχα. 
Ο Εργκίν Αταμάν εξέφραζε την συμπαράσταση του στον Κώστα Σλούκα, που θρηνεί τον χαμό του πατέρα του. 

Καλό καλοκαίρι είπαμε;