Δεν ήταν ανησυχητικές οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων κοντά στο έδαφος της περιοχής του Θησείου, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για την “Αποτύπωση τιμών συγκεντρώσεων σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο”, προς την Περιφέρεια Αττικής.

Σε αυτό, διευκρινίζεται στην έκθεση, συνετέλεσε το γεγονός ότι ο καπνός πάνω από την Αθήνα μεταφέρθηκε κυρίως σε σχετικά μεγάλα ύψη (1-2 km), σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις κατήλθε και σε χαμηλότερα των 500 μέτρων, οπότε και επηρέασε τις μετρήσεις στο έδαφος, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω ανάμειξης με τις υποκείμενες αέριες μάζες.

Τονίζεται ότι το παραπάνω εύρημα, για το σταθμό του Θησείου, δεν μπορεί να γενικευθεί για το σύνολο του Λεκανοπεδίου Αττικής, λόγω διαφορετικής εγγύτητας, υψομέτρου και τοπικών συνθηκών.

Αντίθετα, σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Ευάγγελος Γερασόπουλος, “στις 9 και 10 Ιουνίου 2015 οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων εντός του χώρου του εργοστασίου και πλησίον κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις με βάση τα όρια, όπως και αναμενόταν λόγω της εγγύτητας, ενώ κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων στιγμών καταγράφησαν τιμές πολύ μεγαλύτερες”. Διευκρινίζει, επίσης, ότι “σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα προς τη διεύθυνση του ανέμου, παρατηρείται σχεδόν υποδιπλασιασμός των τιμών, ενώ σε αποστάσεις 1-1.5 χιλιομέτρου υπάρχει ένας επιπλέον υποτριπλασιασμός των τιμών. Οι συγκεντρώσεις στα σημεία αντίθετα από τη διεύθυνση μεταφοράς του καπνού ήταν σε κάθε περίπτωση σχετικά κοντά ή κάτω από τα όρια”.

Ο κ Γερασόπουλος, αναφέρει ότι τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία των τιμών των εναέριων ρύπων, αξιολογήθηκαν βάσει του συνόλου περισυλλογής των δειγμάτων και περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της έκθεσης. Ειδικότερα, αφορά στην ανάλυση των επιτόπιων μετρήσεων, στην περιοχή του Ασπροπύργου, συγκριτικές μετρήσεις στο κέντρο των Αθηνών (σταθμός Αστεροσκοπείου στο Θησείο), ως ένδειξη της παρουσίας του καπνού κοντά στην επιφάνεια του εδάφους στην πόλη των Αθηνών και αποτύπωση των υψών στρωμάτωσης του καπνού κατά τη μεταφορά του πάνω από την Αθήνα.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, θα περιέχεται η εκτίμηση των επιπτώσεων της μεταφοράς του καπνού σε διάφορα σημεία εντός του Λεκανοπεδίου και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα για την χημική σύσταση του νέφους καπνού, σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.