Κόσμος και κοσμάκης έχει περάσει από τα γραφεία της Τσέλσι για να υπογράψει συμβόλαιο επί εποχής Αμπράμοβιτς. Με ποιους, όμως, την πάτησε άσχημα ο ιδιοκτήτης των “μπλε”; Τόρες, Μούτου, Φαλκάο και πάει λέγοντας…
Φερνάντο Τόρες
Μια από πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία ολόκληρου του ποδοσφαιρικού πλανήτη και όχι μόνο της γειτονιάς της Τσέλσι. Ο Ρομάν έκανε πλουσιότερη τη Λίβερπουλ κατά 66 εκ. ευρώ (άσχετα αν οι “κόκκινοι” ως συνήθως τα πέταξαν στον κάδο της ανακύκλωσης με τις ανόητες επιλογές τους). Ποιος μπορούσε να κατηγορήσει, όμως, τον ιδιοκτήτη των Λονδρέζων για την επιλογή του από τη στιγμή που ο Ισπανός είχε σημειώσει 65 γκολ σε 102 συμμετοχές με την ομάδα του Μέρσεσαϊντ; Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν κάποιες φωνές, οι οποίες έλεγαν ότι ο Τόρες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τη σεζόν 2010-11 και μέχρι να τον αποκτήσει η Τσέλσι (στις 27 Ιανουαρίου του 2011) είχε σημειώσει εννέα τέρματα, ενώ είχε και προβλήματα τραυματισμών.
Η ουσία, πάντως, είναι ότι η μετακίνηση έγινε και με το προαναφερθέν ποσό να αποτελεί ρεκόρ -εκείνη την περίοδο- στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Τα υπόλοιπα, λίγο ή πολύ τα γνωρίζετε. Εγινε περίγελος των οπαδών της Λίβερπουλ που μετρούσαν τους αγώνες, τους μήνες, τις ώρες και τα λεπτά που ο διεθνής άσος παρέμενε χωρίς γκολ. Οταν κάποια στιγμή το έβαλε, όλοι πίστεψαν ότι θα αρχίσει ο κανονιοβολισμός. Μπααααα. Τέλος καριέρας στην Τσέλσι μετά από τέσσερα χρόνια με απολογισμό 20 γκολ.
Αντριαν Μούτου
Τι της έμελλε να πάθει με αυητό το παλικάρι. Και του τι μέλλει και του ιδίου… Και εξηγούμαστε. Το 2003 η Τσέλσι αποφασίζει να δώσει 21 εκ. ευρώ για να αποκτήσει από τη Βερόνα τον Ρουμάνο διεθνή επιθετικό. Ξεκινά την καριέρα του στους “μπλε” με τους καλύτερους οιωνούς. Τέσσερα γκολ στα τρία πρώτα ματς στο πρωτάθλημα, αλλά μετά… βαρέθηκε μάλλον σημειώνοντας μόλις άλλα δυο μέχρι το πέρας της περιόδου. Το καλοκαίρι του 2004 αναλαμβάνει ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος φαίνεται ότι από την αρχή ότι δεν τρέφει και ιδιαίτερη συμπάθεια στον Μούτου.
Ο τελευταίος αγωνίζεται μόλις σε δυο ματς στην αρχή της σεζόν και το Σεπτέμβριο βρίσκεται θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Από εκεί και πέρα αρχίζει το πάρτι… Δικαστήρια επί δικαστηρίων με την Τσέλσι να ζητάει 17 εκ. ευρώ από τον παίκτη για παραβίαση της σύμβασης και τελικά να δικαιώνεται. Μια ντουζίνα εφέσεις έχει κάνει ο Ρουμάνος σε ό,τι δικαστήριο υπάρχει στη Γη, αλλά όλες οι αποφάσεις είναι εναντίον του. Που θα τα βρει τα λεφτά; Πρόβλημά του. Για την ώρα τα μαζεύει παίζοντας στο ινδικό πρωτάθλημα.
Αντρέι Σεβτσένκο
Ξεζουμισμένο τον πήρε από τη Μίλαν. Αυτό αποδείχθηκε για έναν από τους καλύτερους επιθετικούς την τελευταία εικοσαετία. Η Τσέλσι έδωσε 40 εκ. ευρώ, ο Ουκρανός προσπαθούσε, προσπαθούσε, έτρεχε, πάλευε, αλλά στα τρία χρόνια που έμεινε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, το μόνο που κατάφερε ήταν να σημειώσει 9 γκολ. Την πάτησαν άσχημα και οι δυο πλευρές.
Σον Ράιτ Φίλιπς
Τεράστια πατάτα και μάλιστα άβραστη. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πείστηκε να δώσει 32 ζεστά εκατομμύρια ευρώ στη Σίτι για να αποκτήσει τον ακραίο επιθετικό, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις χειρότερες “καταφάσεις” που έδωσε ποτέ στη ζωή του. Ο Σον Ράιτ Φίλιπς πήγε στην Τσέλσι το καλοκαίρι του 2005 και σημείωσε το πρώτο του γκολ στις 18 Απριλίου του 2007. Ναι, δεν είναι λάθος. Του 2007! Συνολικά έμεινε τρία χρόνια στο Λονδίνο, έπαιξε σε 81 ματς και πέτυχε -κρατηθείτε- 4 γκολ!
Ρανταμέλ Φαλκάο
Από τη στιγμή που δεν αποκτήθηκε με μεταγραφή θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο είναι εδώ; Μα γιατί τα 185.000 ευρώ αμοιβή την εβδομάδα που λαμβάνει το παλικάρι για να ψωνίζει στο Λονδίνο (γιατί μπάλα δεν παίζει) δεν τα λες και λίγα. Σαν μια μεταγραφή είναι.
Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν
Ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν είχε πάρει το μάθημά του από την παρουσία του Αργεντίνου άσου στη Γιουνάιτεντ και θέλησε να του αναγεννήσει την καριέρα το 2003 προσφέροντας 30 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Το έπραξε. Και τι κατάφερε; Να τον δει να σημειώνει γκολ στο “Ανφιλντ” στη νίκη επί της Λίβερπουλ και μετά; Το χάος. Από το 2003 μέχρι το 2007 που ανήκε στην Τσέλσι, ο Βερόν αγωνίστηκε μόλις σε 7 ματς πρωταθλήματος. Ω ναι, μόλις σε 7.
Γιούρι Ζιρκόφ
Οχι ένα, ούτε δυο, αλλά 24 ολόκληρα εκ. ευρώ έδωσε η Τσέλσι για να τον αποκτήσει από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά στα δυο χρόνια που έμεινε στο “Στάμφορντ Μπριτζ” δεν άφησε το στίγμα του. Χρησιμοποιήθηκε και ως αριστερό μπακ, αλλά και ως αριστερό εξτρέμ επί εποχής Αντσελότι, αλλά…
Καλίντ Μπουλαρούζ
Ας ξεκινήσουμε από τα περίεργα. Είναι αμυντικός, υπήρξε μάλιστα διεθνής με την Ολλανδία για 8 ολόκληρα χρόνια, αλλά το 2006 που πήγε στην Τσέλσι φορούσε το νούμερο 9. Ε, πως να κάνει καριέρα έτσι. Τόσα εκατομμύρια ευρώ, 12 δηλαδή, πέταξε και η Τσέλσι για να τον αποκτήσει από το Αμβούργο. Μια από τις κακές επινοήσεις του Ζοσέ Μουρίνιο. Μόλις 13 ματς έπαιξε σε διάστημα μιας διετίας (2006-2008).
Μάρκο Μαρίν
Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο είδε στο πρόσωπό του το νέο Αριεν Ρόμπεν. Μάλλον θα χρειάζεται οφθαλμίατρο, γιατί ο βοσνιακής καταγωγής διεθνής Γερμανός μέσος στο μόνο που έμοιασε στον Ολλανδό άσο είναι στους τραυματισμούς. Περίπου 9,2 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν το 2007 για να αποκτηθεί από τη Βέρντερ Βρέμης και όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, ανήκει ακόμα στο δυναμικό της! Εχει αγωνιστεί μόλις σε 6 ματς πρωταθλήματος με τους μπλε, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια τον έχουν δανείσει σε Σεβίλλη, Φιορεντίνα, Αντερλεχτ και Τράμπζονσπορ. Χάλια σε όλες.
Ματέια Κέζμαν
Εχετε γνωρίζει επιθετικό, ο οποίος να δηλώνει ότι η μία χρονιά που πέρασε σε μια ομάδα σημειώνοντας μόλις 4 γκολ σε 25 συμμετοχές ήταν η καλύτερη της καριέρας του, όταν με την προηγούμενη ομάδα του (Αϊντχόφεν) είχε σημειώσει 105 σε 122 συμμετοχές; Ω ναι. Υπάρχει και αυτός ο κόσμος. Ο λόγος για τον Κέζμαν, ο οποίος αποκτήθηκε το 2004 έναντι 7,2 εκ. ευρώ και απέδωσε… τίποτα.
Σκοτ Πάρκερ
Πήγε στην Τσέλσι το 2005 με τον Ρομάν τον τρομερό να δίνει στην Τσάρλτον 13,2 εκ. ευρώ με τις διαπραγματεύσεις να κρατούν για μέρες. Η σκέψη ήταν ότι ο Πάρκερ θα ήταν ο νέος Ντένις Γουάιζ, αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε, γιατί στο ρόστερ των Λονδρέζων υπήρχαν παίκτες του βεληνεκούς των Μακελελέ, Λάμπαρντ. Αρα; Λίγες ευκαιρίες για να δείξει την αξία του. Καριέρα πάντως έκανε, αλλά όχι στην Τσέλσι.
Ασιέλ ντελ Ορνο
Οι περισσότεροι δεν θα τον ξέρετε. Αυτός που θα τον θυμάται σίγουρα είναι ο Αμπράμοβιτς που έσκασε 10,5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει το 2005 από την Μπιλμπάο, αλλά και ο νεαρός τότε Λιονέλ Μέσι, ο οποίος δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα (τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα) από τον Ισπανό αριστερό μπακ. Πεταμένα λεφτά.
Ερνάν Κρέσπο
Μπορεί στην Ιταλία να έκανε πράγματα και θαύματα, αλλά η Τσέλσι για κάποιο λόγο δεν εκτίμησε ιδιαίτερα το αστείρευτο ταλέντο. Η αγγλική ομάδα έδωσε περίπου 21,8 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει, τον κράτησε πέντε χρόνια στην ιδιοκτησία της, αλλά τον δάνεισε σε Μίλαν και Ιντερ κάνοντας αμφότερες τις ομάδες του Μιλάνου ευτυχισμένες. Το φοβερό είναι ότι Σε αυτά τα πέντε χρόνια, αγωνίστηκε σε 49 ματς πρωταθλήματος με τους νυν πρωταθλητές και σημείωσε 20 γκολ. Πόσα έπρεπε να βάλει δηλαδή; 200;
Γιόσι Μπεναγιούν
Μόνο και μόνο ότι του έδωσαν την ελευθέρας του για να φύγει λέει πολλά. Ο διεθνής Ισραηλινός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τη Λίβερπουλ το 2010, αποδεσμεύτηκε το 2013 και σε όλο αυτό το διάστημα δόθηκε δυο φορές δανεικός και φόρεσε τη φανέλα των μπλε μόλις 14 φορές στο πρωτάθλημα. Είχε στοιχίσει περίπου 7,2 εκ. ευρώ.
Παπί Τζιλομποτζί
Την ώρα που γράφαμε γι αυτόν η Βέρντερ Βρέμης ανακοίνωσε την απόκτησή του με τη μορφή δανεισμού. Αποκτήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι έναντι 3,5 εκ. ευρώ, αλλά κανείς δεν κατάλαβε το γιατί. Είναι αμυντικός και διεθνής με τη Σενεγάλη.
Γίρι Γιάροσικ
Δεν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την απόκτησή του. Μόλις 4 εκ. ευρώ, αλλά ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πέρασε και δεν ακούμπησε. Μόλις 14 ματς έπαιξε και αυτά έτυχε να αγωνιστεί…