Οι επιβαρύνσεις στη θέρμανση και η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά είναι τα θέματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και από στελέχη της συγκυβέρνησης, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι επιβαρύνσεις στη θέρμανση και η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά είναι τα θέματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής από την αντιπολίτευση, αλλά ακόμα και από στελέχη της συγκυβέρνησης, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η κριτική της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο “άθροισμα αποσπασματικών φορολογικών και εισπρακτικών μέτρων”, που δεν επιβάλλει μία ουσιαστική, βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση.

Όπως τόνισε η κ. Μπακογιάννη, συντηρείται με το νομοσχέδιο το θολό και ασταθές φορολογικό τοπίο, με αποτέλεσμα “οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να ανατρέπονται, ο προγραμματισμός επιχειρήσεων να ακυρώνεται, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει”.

Εξέφρασε μάλιστα τη γνώμη της ότι θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για να έρθει η ανάπτυξη. “Πιστεύω ότι η μικρότερη φορολογία οδηγεί τελικά το κράτος σε μεγαλύτερα έσοδα”, επεσήμανε.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η πρώην υπουργός εκφράζει αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο, καθώς παρόμοια ήταν και η τοποθέτησή της πριν από είκοσι μέρες.

Αντιρρήσεις υπήρξαν και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, με την Ασημίνα Ξηροτύρη να “απειλεί” ουσιαστικά ότι το κόμμα δε θα ψηφίσει τα άρθρα 2 και 3 αν δε βρεθεί ένας συγκερασμός.

Η ΔΗΜΑΡ ζητάει ο συντελεστής φόρου στους τόκους για τραπεζικές καταθέσεις μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ να πάει στο 17,5%, από 15% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, οι καταθέσεις έως 5.000 ευρώ να είναι αφορολόγητες ενώ από 5.001 – 50.000 ευρώ ο συντελεστής να ανέρχεται σε 15%.

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις, η κ. Ξηροτύρη επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί βελτιώσεις. Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρά εισοδήματα και πρότεινε για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ο συντελεστής να είναι 20%.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος επέμεινε στην αντισυνταγματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι η συγκυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες, καθώς αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όμως δεν έχει επιπλέον έσοδα, αλλά αντίθετα οι πολίτες παγώνουν.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής, παρά τα όσα λέγονται θα γίνουν και νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, ενώ θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Αλέκα Παπαρήγα, που τόνισε ότι σήμερα προνομιούχος είναι όποιος έχει δέντρο στο σπίτι του, γιατί μπορεί να το κόψει και να ζεσταθεί, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επεσήμανε πως και η ίδια, αν είχε εγγόνια που κρυώνουν, θα έκοβε δέντρα για να τα ζεστάνει.

Αναφερόμενη στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. “Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα; Δεν μπορεί να βγάζετε έξω τα έξοδα πρώτης ανάγκης. Θα πάμε στη λάμπα πετρελαίου; Εδώ και με μηδέν έσοδα, αν έχει ένα σπίτι θα πληρώσει 1200-1500 ευρώ. Τι θα φάμε; Το σπίτι;”, σχολίασε.

Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, απευθυνόμενη ονομαστικά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη, να μη μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή. “Μεθοδεύεται να πάει η Βουλή σε ψηφοφορία για τη λίστα Λαγκάρντ με έναν τρόπο που υπάρχει κίνδυνος να μη βγει αποτέλεσμα. Αν βάλετε κάλπη ανά πρόταση κόμματος και όχι ανά πρόσωπο, το πράγμα μπερδεύεται πολύ. Υπάρχει κίνδυνος να μη γίνει προανακριτική ούτε για τον Παπακωνσταντίνου”, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, προειδοποιώντας πως αν η ψηφοφορία γίνει με τόσες κάλπες όσες οι προτάσεις των κομμάτων, τότε αυτό θα συνιστά πραξικόπημα.

Ζήτησε ακόμα να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο εισάγεται προς επεξεργασία αύριο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίζεται σε μια συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος, ανακοινώνοντας ότι θα το καταψηφίσει.

“Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα από αυτά που σας ζητά το ΔΝΤ”, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο ανεξάρτητος βουλευτής, εξηγώντας: “Τίποτα από τα σκληρά τα διορθωτικά, που σας λένε πως θα πιάσετε την φοροδιαφυγή”. Επέκρινε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι η απροθυμία της να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή την ανάγκασε να παραδεχθεί πως ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει το 50% των φόρων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μαρκόπουλος για τις ΔΟΥ που καταργούνται, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: “Αυτός που φοροδιέφευγε ενώ είχε τη ΔΟΥ στα δύο τετράγωνα, σήμερα δεν θα φοροδιαφεύγει η θα σας φοβηθεί, όταν η ΔΟΥ, θα είναι 200 χιλιόμετρα μακριά; Αυτές τις αποφάσεις θα τις πληρώσουμε όλοι μας στα έσοδα”.

πηγή:news.gr