Ένα από τα πιο ιστορικά και συνάμα πολυσυζητημένα γήπεδα της Ευρώπης θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, κατασκευάστηκε στην περιοχή του Σαρλότενμπουργκ – Βίλμερσντορφ από το ναζιστικό καθεστώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 που είχε αναλάβει η Γερμανία. Έργο του αρχιτέκτονα Βέρνερ Μαρχ, το εντυπωσιακό στάδιο είχε αρχικά χωρητικότητα 110.000 θεατών και αποτέλεσε κομμάτι της ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά και το σκηνικό της ιστορικής επιτυχίας του Αμερικανού μαύρου σπρίντερ Τζέσε Όουενς, ο οποίος διέλυσε τον μύθο της ανωτερότητας της «Άρειας Φυλής», κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Αγώνες.
Το στάδιο επιβίωσε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο μεταπολεμικό Βερολίνο διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφο, όντας εντός της βρετανικής ζώνης κατοχής.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας, ξεκίνησε η συζήτηση για το μέλλον του, με πολλούς να θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να κατεδαφιστεί λόγω της ναζιστικής κληρονομιάς που κουβαλούσε.
Τελικά, αποφασίστηκε να ανακαινιστεί εν’ όψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006 από τη Γερμανία.
Η ανακαίνιση, που κόστισε 242 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2004, με το νέο Ολυμπιακό Στάδιο να έχει πλέον χωρητικότητα 74.475 θέσεων.
Από το 1963, αποτελεί έδρα της Χέρτα Βερολίνου και από το 1985 διεξάγεται εκεί ο τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για αγώνες αμερικάνικου ποδοσφαίρου αλλά και στίβου, με τον Γιουσέιν Μπολτ να καταρρίπτει εκεί τα παγκόσμια ρεκόρ σε 100 και 200 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009.
Από …καλλιτεχνικής πλευράς, έχουν διεξαχθεί εκεί μεγάλες συναυλίες όπως αυτές των Rolling Stones, Guns N’ Roses, U2, Michael Jackson, Tina Turner, Genesis, Madonna, Depeche Mode, AC/DC και Bruce Springsteen.
Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξένησε τρία παιχνίδια του Μουντιάλ 1974 και έξι γι’ αυτό του Μουντιάλ 2006, ανάμεσά τους και ο τελικός της διοργάνωσης, όπου η Ιταλία (των Μπουφόν, Πίρλο και Μπαρτσάλι) νίκησε τη Γαλλία στα πέναλτι για τον πέμπτο της παγκόσμιο τίτλο.
Mία παγκόσμια πόλη
Μία πόλη που αποτέλεσε επίκεντρο παγκόσμιων εξελίξεων τα τελευταία 100 χρόνια φιλοξενεί τον αυριανό τελικό.
Το Βερολίνο, με πληθυσμό 3,562,166 κατοίκων, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.
Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτέλεσε κατά σειρά πρωτεύουσα του Μαργκραβιάτου του Μαγδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, κατά τη διάρκεια της οποίας (δεκαετία του 1920), αποτελούσε το τρίτο πολυπληθέστερο αστικό κέντρο στον κόσμο.
Φυσικά το Βερολίνο ήταν στο επίκεντρο της εξουσίας των Ναζί και η κατάληψή του από τους Συμμάχους το 1945 σηματοδότησε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
Αμέσως μετά η πόλη διαιρέθηκε, με το Ανατολικό μέρος της να γίνεται πρωτεύουσα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Δυτικό να μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, περικυκλωμένο από το περιβόητο τείχος του Βερολίνου.
Το 1990 έγινε και πάλι πρωτεύουσα της ενιαίας Γερμανίας και σήμερα θεωρείται μία από τις «παγκόσμιες πόλεις», παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό, την πολιτική, τα media και την επιστήμη.