Η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου των Γιάννη Χρήστου, Γιώργου Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη και Διονύση Αγγελόπουλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Πόζναν σήμερα, μετά από «μάχη» με το φαβορί και κάτοχο του χρυσού μεταλλίου, Βρετανία.
Ο Γιάννης Χρήστου μίλησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ ΜΠΕ) για τη νέα επιτυχία, αφού και πέρυσι στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου, το ίδιο πλήρωμα είχε κατακτήσει και τότε το ασημένιο μετάλλιο. Στα 8 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από το 2007 (μόνο το 2013 δεν υπήρξε ελληνική εκπροσώπηση), η ελληνική τετράκωπος έχει ανέβει 8 φορές στο βάθρο έχοντας κατακτήσει 4 χρυσά, 3 ασημένια κι 1 χάλκινο.
«ΘΕΛΑΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ!»
«Θα θέλαμε το χρυσό! Θέλαμε να περάσουμε τους Άγγλους, αλλά σήμερα έδωσαν τον καλό εαυτό τους, ήταν δύσκολη κούρσα και μας πέρασαν για ένα δευτερόλεπτο και κάτι. Η βρετανική τετράκωπος δεν είναι η κάτοχος του χρυσού στους Ολυμπιακούς του 2012… έχει να χάσει από το 2000! Εμείς το πιστεύαμε σίγουρα πως θα μπορούσαμε σήμερα να τους νικήσουμε. Απλά κάναμε κάποια λάθη μέσα στην κούρσα. Ξέρουμε τι ακριβώς ήταν το λάθος, ήταν λάθος τεχνικής φύσης και όχι θέμα στρατηγικής. Ελπίζω να μην το ξανακάνουμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στην ίδια κούρσα με φόντο… το βάθρο».
«ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΡΙΟ»
Ο Γιάννης Χρήστου είχε τερματίσει 10ος στο σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 και θέλει όσο τίποτε άλλο να εκπροσωπήσει τα ελληνικά κουπιά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο: «Το καλοκαίρι “τρέχουμε” στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία, όπου κρίνεται και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρώτος στόχος είναι να πάρουμε την απευθείας πρόκριση, την οποία πέρνουν οι 11 πρώτοι του αγωνίσματος στο Παγκόσμιο».
«ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ 100% Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ»
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για τους τέσσερις συναθλητές της ελληνικής τετρακώπου; «Η μαχητικότητα που έχουμε! Μπορεί να υστερούμε σωματομετρικά και σε δύναμη με τους αντιπάλους, αλλά έχουμε πολύ καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Δίνουμε το 100% ο ένας για τον άλλον».
«ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΡΙΟ»
Πόσο δύσκολο είναι για έναν πρωταθλητή να επικεντρώνεται στον στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε προολυμπιακή χρονιά, με τις
δεδομένες περικοπές στον ελληνικό αθλητισμό λόγω της οικονομικής κρίσης; «Είναι πολύ δύσκολο! Ελπίζουμε τα χρήματα να μας φτάσουν μέχρι το τέλος του Ολυμπιακού κύκλου. Από το καλεντάρι, ενώ συνήθως “τρέχαμε” τρεις με τέσσερις αγώνες πριν το Παγκόσμιο, φέτος αφαιρέθηκαν δύο αγώνες. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εδώ στο Πόζναν, είναι η πρώτη και μοναδική διοργάνωση στην οποία μετέχουμε, πριν το Παγκόσμιο,» εξήγησε ο Γιάννης Χρήστου.
Στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς, εξηγώντας για τις 8 παρουσίες της ελληνικής τετρακώπου στο βάθρο στα ισάριθμα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που έχει λάβει μέρος από το 2007 (εξαίρεση το 2013 που δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή): «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που λειτουργεί σε βάθος χρόνου κι αυτό συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα». Για τον τελικό της τετρακώπου σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ σχολίασε: «Πιστεύαμε ότι η Βρετανία είναι πολύ δυνατή, όπως και πέρυσι που πάλι κατέκτησε το χρυσό, ενώ χρυσή ήταν και το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γνωρίζαμε πως ήταν μία πολύ δυνατή αντίπαλος, αλλά ευελπιστούμε πως μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε το αποτέλεσμα, δηλαδή να τους κερδίσουμε. Τα παιδιά προσπαθούν με στόχο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, οι τρεις είναι οι ίδιοι του 2012 στο Λονδίνο και έχει προστεθεί και ο Αγγελόπουλος». Θα μείνει ίδια η σύνθεση της τετρακώπου μέχρι το «μεγάλο ραντεβού» της Βραζιλίας; «Ελπίζουμε πως θα είναι το ίδιο πλήρωμα. Ούτε για τη Βρετανία μπορούμε να ξέρουμε αν θα υπάρξει αλλαγή. Δεν μπορείς να πεις ποτέ με σιγουριά αν θα είναι το ίδιο, αφού οτιδήποτε μπορεί να συμβεί».
Στο τέλος, αναφορικά με την 5η θέση που κατέλαβε η δίκωπος άνευ πηδαλιούχου ελαφρών βαρών με τους Γιώργο Κόνσολα και Γιάννη Πέτρου, ο πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας, εξήγησε: «Είναι νέο πλήρωμα, νέα παιδιά και σε αυτή τη διοργάνωση δοκιμάζονται με στόχο να φτάσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι σήμερα ήταν σε διπλά κουπιά (σκιφ) και για πρώτη διοργάνωση δοκιμάστηκαν σε μονά κουπιά (δίκωπο)».