Στο επερχόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα περιλαμβάνεται μια συνολική πρόβλεψη για τη μεταφορά θέσης φοιτητών. Σύμφωνα με ενημέρωση του news.grαπό το Υπουργείο Παιδείας το εν λόγω νομοσχέδιο ίσως να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα λόγω των συνεχών αλλαγών και των προσθαφαιρέσεων διαφόρων ρυθμίσεων.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι οδηγός για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε γραπτώς  ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου η μεταφορά θέσης εισαγωγής φοιτητών θα γίνεται σε συνεννόηση  με τα Ιδρύματα και ο συνολικός αριθμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% του αριθμού των εισακτέων.

Τα κριτήρια των μετεγγραφών θα είναι αποκλειστικά κοινωνικά (υγείας κλπ) και οικονομικά.  Στην ουσία το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί την απόφαση των Συμβούλων .

Η εφαρμογή  του πλαφόν του 10% που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας από όλες τις σχολές αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τον αριθμό των μετεγγραφών. Με βάση τον φετινό αριθμό εισακτέων οι μετεγγραφές συνολικά μπορούν να φθάσουν περίπου τις 5.000-6.000. Δεδομένου όμως ότι περίπου το 85% των φοιτητών καταθέτει αιτήσεις μετεγγραφής για ΑΕΙ-ΤΕΙ που εδρεύουν σε Αθήνα ,Θεσσαλονίκη, Πειραιά και ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για τα αστικά αυτά κέντρα είναι για το 2015, περίπου  27.000, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πλαφόν του 10% πιθανόν να διαμορφώσει τον αριθμό των μετεγγραφών στις 3.000 όταν φέτος οι μετεγγραφές ήταν περίπου 11.300.

Ο υπουργός Παιδείας έχει προετοιμάσει πάντως το έδαφος για τη μείωση των μετεγγραφών κάνοντας λόγο για ευθύνη συμπλήρωσης του μηχανογραφικού αφού έχει τονίσει ότι «πρέπει ταυτόχρονα οι γονείς έχοντας –και εμείς και αυτοί- συνείδηση των δυσκολιών, να έχουν μια μέριμνα ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τους ίδιους, να σπουδάσουν τα παιδιά μακριά από το σπίτι τους. Και όσο μπορεί η πολιτεία στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται, θα βοηθήσει. Να καταλάβουν, όμως, ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και άρα να υπάρχει και μια ευθύνη ως προς το πώς συμπληρώνουν τα παιδιά τα μηχανογραφικά».

Ενδεχομένως οι αλλαγές στις μετεγγραφές να οδηγήσουν και σε μείωση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά τμήματα των πανεπιστημίων αφού με το προηγούμενο καθεστώς αρκετοί φοιτητές τα δήλωνα γνωρίζοντας ότι θα λάβουν μετεγγραφή.

Στην γραπτή απάντηση που δίνει ο υπουργός στην ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Μαυρωτά τονίζει ότι «η λύση στο πρόβλημα διαμονής των φοιτητών δεν μπορεί να είναι η μεταφορά θέσης, αλλά η ανάπτυξη δομών φοιτητικής μέριμνας, ώστε να μπορούν οι φοιτητές να μείνουν και να σπουδάσουν στην πόλη που εισήχθησαν. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το Υπουργείο Παιδείας».

Όσον αφορά τους φοιτητές των δυο Αρχιτεκτονικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Αριστείδης Μπαλτάς επισημαίνει ότι το ΥΠΟΠΑΙΘ έλαβε υπόψη του την Απόφαση του ΣτΕ και εισηγείται στις Σχολές να δεχθούν τη μεταφορά θέσης φοιτητών μέχρι το όριο του 10% με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Για τους υπόλοιπους φοιτητές, οι οποίοι δε θα μετακινηθούν θα ληφθεί πρόνοια ώστε να εξασφαλιστεί σ’ αυτούς κατά προτεραιότητα σίτιση και στέγαση και να διερευνηθεί η δυνατότητα για επίδομα στέγασης.

Καλόγηρος Βασίλειος