“Μάχη” για να πετύχει την αποφυλάκιση της αναμένεται να δώσει σήμερα η Βίκυ Σταμάτη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις “χρυσές μίζες” των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το δικαστήριο καλείται να κρίνει την έκτη κατά σειρά αίτηση της συζύγου του πρώην υπουργού, με την οποία ζητεί την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της. Και όλα αυτά λίγες μόνο ώρες μετά την πολύωρη κατάθεση της στην εισαγγελέα διαφθοράς, κατά την οποία φέρεται να έβαλε στο κάδρο υπόθεσης διαφθοράς τουλάχιστον ένα πολιτικό πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να κάνει αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά.
Ο συνήγορος της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, επιμένει να μην συνδέει την κατάθεση της στην εισαγγελέα διαφθοράς με το νέο αίτημα αποφυλάκισης της, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως “δεν ζητάει κανένα αντίδωρο για όσα κατέθεσε”. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν αντίθετη άποψη.
Η Βίκυ Σταμάτη έχει ζητήσει να λάβει το λόγο σήμερα, ώστε να στηρίξει το αίτημα της. Μιλώντας στους δικαστές, την περασμένη εβδομάδα, έδωσε μια γεύση των προθέσεων της λέγοντας: “Είναι μεγάλο κατόρθωμα που ήρθα εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές. Μην ξεχνάτε ότι είμαι 522 μέρες στο ψυχιατρείο και 1,5 χρόνο στις φυλακές Κορυδαλλού”.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του συνηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Έχουμε αυτοκτονικό ιδεασμό, έχουμε ένα παιδί που δεν μπορούμε να το σφίξουμε στην αγκαλιά μας”, και ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Βίκυς Σταμάτη με την επιβολή περιοριστικών όρων ακόμη και με κατ' οίκον περιορισμό και τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού.
Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται και στις καταθέσεις των αρχηγών των τριών όπλων το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλη Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη. Το δικαστήριο αποφάσισε να τους καλέσει προκειμένου να ρίξουν φως, με τις μαρτυρίες τους, στην περίοδο που έγιναν οι συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡΜ1.
Έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και των πρώην υπουργών Βάσως Παπανδρέου και Γιάννου Παπαντωνίου, οι οποίοι κλήθηκαν ως μέλη του ΚΥΣΕΑ μετά από αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν πως τελικά οι καταθέσεις των πρώην συντρόφων του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν μια μάλλον δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, καθώς δέχτηκε τα πυρά τους για την εμπλοκή του στην υπόθεση.