Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σε ότι αφορά τη διοίκηση της εκπαίδευσης και εξετάζει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για την ορθολογικότερη λειτουργία του. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και το ζήτημα που τίθεται στην παρούσα ερώτηση ( πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές σε θέσεις σχολικών συμβούλων) αλλά και όλα τα θέματα που άπτονται των στελεχών εκπαίδευσης.

Τα παραπάνω δήλωσε σε έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος  Κουράκης στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.  Η ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Κάτανα στην οποία αναφερόταν σε διάταξη του νόμου 3879/2010 με την οποία οι πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές  μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις σχολικών συμβούλων.

Ο κ. Κάτανας αναφέρει τα εξής:

Η στόχευση της συγκεκριμένης διάταξης κρίνεται ότι ήταν η εξασφάλιση όλων εκείνων των στελεχών που χρησιμοποίησε η τότε Υπουργός κα Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά στο χώρο της εκπαίδευσης, της ώρα που η μαχόμενη εκπαίδευση είχε κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και ειδικά των στελεχών της στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικά της κας Διαμαντοπούλου! Διαφαίνεται λοιπόν ότι πρόκειται περί φωτογραφικής διάταξης για όλα τα πρόθυμα στελέχη, που όταν θα υποχρεώνονταν να αφήσουν το υπουργείο θα είχαν εξασφαλίσει τις επόμενες θέσεις τους στην εκπαίδευση, ώστε να μη βρεθούν στην ανάγκη να επιστρέψουν στην σχολική τάξη. Κάποιοι μάλιστα, που είχαν τοποθετηθεί σε πολιτικές θέσεις και φυσικά με κομματικά κριτήρια στο υπουργείο (πχ ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργού κλπ) μετά την αποχώρησή τους από το Υπουργείο (όταν αποχώρησε η κα Διαμαντοπούλου)  έγιναν σχολικοί σύμβουλοι, παρ’ όλο που δεν είχαν ούτε τα τυπικά προσόντα που η υπάρχουσα νομοθεσία καθορίζει για τη θέση αυτή (γι αυτό άλλωστε και δεν είχαν γίνει στις προηγούμενες κρίσεις), σύμφωνα με καταγγελίες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και κατά τις επόμενες αλλαγές ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, καταγγέλλεται από το εκπαιδευτικό κίνημα, ότι κάποια κομματικά ορισμένα στελέχη, όπως οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης, ελέγχονται για πλήθος παραβάσεων προκειμένου να υπηρετήσουν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο κ. Κάτανας απευθύνει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Προτίθεστε να καταργήσετε την ισχύ της παραγράφου 14 του άρθρου 26 του Ν3879/2010;

Προτίθεστε να προβείτε σε έλεγχο των προσόντων όσων έκαναν χρήση των ευεργετημάτων της ανωτέρω παραγράφου και ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι.

Καλόγηρος Βασίλειος