Απέχουμε πλέον 7 μήνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πλέον άρχισε και η επιτραπέζια αντισφαίριση να κινείται για τα καλά στα πλαίσια του μεγαλύτερου αθλητικού event στον πλανήτη. Μία βασική εξέλιξη, που προβλεπόταν στο σύστημα προκρίσεων, είναι η δημιουργία ειδικών πινάκων αξιολόγησης από τον Ιανουάριο για το Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο.
Η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος (I.T.T.F.) εξέδωσε αυτές τις ημέρες τους πρώτους πίνακες για το απλό και το ομαδικό, τα δύο δηλαδή αγωνίσματα του τουρνουά. Επισημαίνει βέβαια, ότι προς το παρόν τα ranking list δίνονται για ενημέρωση, αφού το πρώτο κριτήριο είναι τα Προολυμπιακά τουρνουά, ωστόσο επιβάλλεται να ρίξουμε μια ματιά στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού ενδιαφέρει κυρίως την προσπάθεια για προκρίσεις από την πλευρά της εθνικής ομάδας ανδρών.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Παναγιώτης Γκιώνης φιγουράρει στο νούμερο 17 της ατομικής κατάταξης για τη Βραζιλία, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο εισιτήριο. Το δεύτερο ότι η Ελλάδα στους άνδρες είναι στο νούμερο 16 της ομαδικής κατάταξης και θα πρέπει να βρεθεί ψηλότερα ούτως ώστε, αν έρθει η ώρα να μετρήσει και γι’ αυτήν το κριτήριο του πίνακα, να ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση, όπως έγινε και το 2008 στο Πεκίνο.
Το Olympic Singles Ranking προκύπτει φυσικά μέσα από την κλασική ανά μήνα παγκόσμια κατάταξη, όμως αφορά στους δύο πρώτους αθλητές από κάθε χώρα, επειδή τόσους έχει το δικαίωμα να εμφανίσει κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο απλό του Ολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι Μα Λονγκ και Φαν Ζεντόνγκ κατέχουν τις πρώτες θέσεις και οι συμπατριώτες τους Σου Σιν, Ζανγκ Τζικέ και Φανγκ Μπο, που επίσης είναι στην πρώτη 10άδα του World Ranking, δεν είναι στη συγκεκριμένη κατάταξη. Έτσι, ο Γκιώνης με τις 3 συνεχείς παρουσίες στην κορυφαία διοργάνωση, είναι στο νούμερο 17, αν και στο καθιερωμένο πίνακα βρίσκεται τον Ιανουάριο στο 25. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα εμφανίζεται στο νούμερο 51 του Olympic Singles Ranking και ο Κώστας Παπαγεωργίου στο 65. Στις γυναίκες, η πρώτη Ελληνίδα της διεθνούς κατάταξης, η Κατερίνα Τόλιου βρίσκεται στην 74η θέση του O.S.R..
Η παγκόσμια κατάταξη ομαδικού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Olympic Team Ranking όπως αναφέρεται) σχετίζεται επίσης με το κλασικό World Team Ranking. Βασίζεται δηλαδή, στους τρέχοντες πόντους των τριών υψηλότερων στον ατομικό πίνακα αθλητών κάθε χώρας, από αυτούς που έχουν επιλεγεί για την ολυμπιακή ομάδα. Όπως τονίζεται «ακόμα κι αν μία ομοσπονδία έχει μόνο έναν ή δύο τέτοιους αθλητές στη διεθνή ατομική κατάταξη, η εθνική ομάδα αυτής της ομοσπονδίας εντάσσεται στο OTR. Αθλητές, που δεν έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι να εκπροσωπήσουν την εθνική ολυμπιακή τους επιτροπή, δεν λαμβάνονται υπόψη». Με τους Γκιώνη, Κρεάνγκα και Παπαγεωργίου πάντα σε αυτή την τριάδα η Ελλάδα υπολογίζεται τον Ιανουάριο στο νούμερο 16 του Ο.T.R. με 234 βαθμούς. Είναι τρεις βαθμούς πάνω από τη Δανία και δύο κάτω από την Αγγλία. Στο κλασικό Team Ranking υπολογίζεται στη 15η θέση ισόβαθμη με τη Λευκορωσία στους 236 βαθμούς. Η εθνική γυναικών είναι στον ίδιο πίνακα στην 34η θέση (148 βαθμοί), ενώ στο Olympic Team Ranking έχει πάει ακόμα πιο πίσω, στην 40η (140 βαθμοί και μαζί της η Ελβετία).
Για να ρυθμιστεί το O.T.R. η κάθε εθνική ομάδα έρχεται «αντιμέτωπη» με όλες τις άλλες εθνικές ομάδες σ’ ένα προσομοιωμένο, μέσω του υπολογιστή, «ένας προς όλους». Υπολογίζεται το σύστημα διεξαγωγής του κάθε αγώνα ομαδικού στο Ολυμπιακό τουρνουά με τα 4 μονά και το 1 διπλό (σ.σ. πάντα τρίτο στη σειρά). Σε κάθε εικονικό αγώνα ομαδικού οι παίκτες έχουν τοποθετηθεί με βάση τη βαθμολόγησή τους. Δύο βαθμούς παίρνει η εκάστοτε νικήτρια ομάδα του καθενός από αυτά τα εικονικά παιχνίδια, χωρίς βαθμό μένει η ηττημένη. Όταν υπάρχει ισοπαλία, η οποία ενδέχεται να προκύψει όταν οι παίκτες των αντίπαλων ομάδων έχουν την ίδια ατομική βαθμολογία, τότε η κάθε μία από αυτές τις ομάδες λαμβάνει 1 πόντο. Η τελική σειρά κατάταξης καθορίζεται από τον συνολικό αριθμό των βαθμών, που κερδίζει κάθε μία από τις εθνικές ομάδες.
Τόσο το Olympic Singles Ranking όσο και το Olympic Team Ranking θα εκδίδονται κάθε μήνα μέχρι τους αγώνες του Ρίο και οι καθοριστικοί πίνακες για προκρίσεις θα είναι του Μαΐου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ατομικά Προολυμπιακά τουρνουά. Το τελευταίο θα είναι της Ασίας (Χονγκ Κονγκ, 13-17 Απριλίου), ενώ της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 6 έως τις 10 Απριλίου. Μετά από τα Προολυμπιακά όλων των ηπείρων δηλαδή (στα οποία θυμίζουμε ότι μετέχουν όλοι οι υποψήφιοι αθλητές/τριες για το Ρίο), θα μετρήσει το κριτήριο των προκρίσεων μέσα από τους δύο πίνακες. Συνολικά είναι 172 οι διαθέσιμες θέσεις για τη Βραζιλία (από 86 για άνδρες και γυναίκες), από 64 για το απλό, από 16 για το ομαδικό και συνολικά μέχρι 3 για αθλητές ή αθλήτριες για κάθε χώρα, αλλά με μάξιμουμ 2 στο απλό.
* Στην ιστοσελίδα της I.T.T.F. και την ενότητα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016
(http://ittf.com/competitions/competitions2.asp?Competition_ID=2440&category=OG) έχουν αναρτηθεί αναλυτικά το σύστημα προκρίσεων, όπως και οι ειδικοί πίνακες. Επίσης, από τις 27 Φεβρουαρίου του 2014 η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έχει αναφερθεί στο σύστημα προκρίσεων για το Ρίο με δελτίο Τύπου, που μπορείτε να βρείτε εδώ http://httf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1354:me-mia-simantiki-allagi-to-systima-prokriseon-gia-to-olympiako-tournoua-tou-2016&catid=124&Itemid=7.
* Επί τη ευκαιρία να σημειώσουμε ότι το προσεχές Σάββατο, 16 του μήνα, διεξάγεται η κλήρωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού της Μαλαισίας (Κουάλα Λουμπούρ, 28 Φεβρουαρίου-6 Μαρτίου) και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα θα μάθουν τους αντιπάλους τους στους ομίλους της 1ης και της 2ης κατηγορίας αντίστοιχα. Αναμφίβολα η κορυφαία διοργάνωση δίνει στους διεθνείς μας και τη δυνατότητα να πάρουν πόντους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και να βελτιώσουν τις θέσεις τους στα ranking για τους Ολυμπιακούς.