Ποτέ δεν ήταν επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η περικοπή μισθών στο ιδιωτικό τομέα, και συγκεκριμένα του 13ου και του 14ου μισθού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.
“Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ταυτόσημα, ακέραια, πολύ μεγάλη ευθύνη για τις σκληρά ταξικές τους επιλογές και για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σημαντικές διαφορές με το ΔΝΤ, όμως επεσήμανε ότι κοινός τόπος και των δύο είναι η ανάγκη για ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. “Ακόμη και το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο κούρεμα χρέους”, υπογράμμισε.
Όσο για το κατά πόσον το ΔΝΤ πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει ένα “κούρεμα” χρέους, ο Άλέξης Τσίπρας απάντησε: “Αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή τους εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο το ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να υπάρξει κούρεμα. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι υπεισέρχονται πολιτικές σκοπιμότητες. Εμείς, σήμερα, μιλήσαμε με τεχνοκράτες. Είναι προφανές ότι για τις πολιτικές σκοπιμότητες, άλλοι έχουν ευθύνη”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ακόμα ότι έθεσε υπ’ όψιν της ηγεσίας του ΔΝΤ τη δυσαρέσκεια του κόμματος για το γεγονός ότι στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο υπεισέρχεται στην ελληνική πολιτική “με ένα ιδιαίτερα άκομψο και άδικο τρόπο”, όπως δήλωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο Ντέιβιντ Λίπτον τον υποδέχθηκε με τη φράση “καλωσόρισες στην κοιλιά του κήτους”, με τον Έλληνα πολιτικό να του απαντά ότι “είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους, το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους”, όπου βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, όπως του υπέδειξε.