Ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που τόλμησαν να διαβούν τον «ερυθρόλευκο» Ρουβίκωνα;

Ο Ολυμπιακός περιμένει την τελική απάντηση του Μάρκους Μπεργκ, με τον Σουηδό να βάζει στη ζυγαριά τις οικονομικές απολαβές που προσφέρει η πειραϊκή ομάδα, αλλά και το παρελθόν του με τον Παναθηναϊκό. Τι θα υπερισχύσει; Μέχρι να μάθουμε την απάντηση θυμηθείτε 11+1 ποδοσφαιριστές που από τα πράσινα, ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα, είτε απευθείας, είτε με ενδιάμεσους σταθμούς. Αν ο Μπεργκ αποφασίσει να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, θα γίνει ο πρώτος ξένος (τυπικά είναι ήδη ο Κωνσταντίνου) που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδρομή. 

Λεωνίδας Καλογερόπουλος (1927)

Ο πρώτος που μεταπήδησε από το πράσινο στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο ήταν ο τερματοφύλακας Λεωνίδας Καλογερόπουλος το μακρινό 1927. Δεν δημιουργήθηκε ο ντόρος των επόμενων ετών, καθώς τα οπαδικά ένστικτα των Ελλήνων δεν ήταν ακόμα οξυμένα. 

Λάκης Σοφιανός (1960)

Ο Λάκης Σοφιανός ήταν ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα. Μεγαλωμένος στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, έμαθε να επιβιώνει με κάθε τρόπο. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για έξι χρόνια, από το 1953 ως το 1958 και απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη εξαιτίας του εκρηκτικού χαρακτήρα του. Πολλές φορές επιτέθηκε σε διαιτητές και μάλιστα φυλακίστηκε, συνοδευόμενος από αστυνομικούς στο γήπεδο για να αγωνιστεί σε παιχνίδι των «πράσινων». Μετά από μια σεζόν στο μεγάλο Παναιγιάλειο της εποχής, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής από τους συμπαίκτες του και αποχώρησε χωρίς να «ακουμπήσει» μετά από κατηγορίες για κλοπές στα αποδυτήρια.  

Χάρης Γραμμός (1976)

Το όνομα του συνδέθηκε για δέκα χρόνια με τον Παναθηναϊκό και ήταν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1971. Το 1976 αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, ωστόσο ο 28χρονος τότε μέσος αγωνίστηκε μόλις σε τέσσερα παιχνίδια. Προφανώς η καρίερα του με το «τριφύλλι» ήταν πολύ πιο λαμπερή με  215 παιχνίδια, 56 γκολ, 3 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972) και 2 κύπελλα (1967, 1969) Ελλάδας.

Αντώνης Αντωνιάδης (1978)

Το 1978 ήταν η χρονιά σταθμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς μπήκε δειλά σε επαγγελματική φάση. Ταυτόχρονα «παίκτες-τοτέμ» για το πρωτάθλημα άλλαξαν φανέλα. Ένας από αυτούς, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος από τον Παναθηναϊκό μεταπήδησε στον Ολυμπιακό. Για τη διοίκηση των Πειραιωτών ήταν μια απάντηση στη μεταγραφή του Γιώργου Δεληκάρη στον Παναθηναϊκό. Ο «ψηλός» μετά από δέκα χρόνια στον Παναθηναϊκό δοκίμασε την τύχη του στον Ολυμπιακό, όμως δεν κατάφερε να ξεχωρίσει, λόγω και της προχωρημένης σχετικά ηλικίας του (32 ετών). Μετά από ένα μικρό πέρασμα από τον Ατρόμητο, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό.

Κρις Καλαντζής  (1992)

Το «καγκουρό» ήρθε το 1987 στην Ελλάδα από την Αυστραλία για τον Ολυμπιακό, όμως ο πανίσχυρος τότε Παναθηναϊκός τον άρπαξε μέσα από τα χέρια του «αιώνιου» αντιπάλου. Μετά από 5,5 σεζόν στον Παναθηναϊκό ο Καλαντζής αποφάσισε να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, χωρίς όμως η συγκεκριμένη απόφαση να προκαλέσει μεγάλο ντόρο. Στις 5 Ιανουαρίου 1994 σκόραρε με εντυπωσιακό τρόπο στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και πανηγύρισε έντονα! 

Γιώργος Γεωργιάδης (2003)

Το όνομα του το έφτιαξε στον Παναθηναϊκό από το 1993 ως το 1998. Ήταν το εισιτήριο για τη Νιούκασταλ και την Πρέμιερ Λιγκ της σεζόν 1998-1999. Ο Γεωργιάδης επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 2003 για να φορέσει στη συνέχεια τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν έπεισε σαν αντικαταστατής του Στέλιου Γιαννακόπουλου, πανηγυρίζοντας το νταμπλ του 2004-2005. Μετά από δύο σεζόν στο λιμάνι αποχώρησε για τον Ηρακλή. Ήταν μια από τις πιο «ψυχρές» περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τις φανέλες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, χωρίς να ανάψει τα «οπαδικά» αίματα. 

Αντώνης Νικοπολίδης  (2004)

Μπορεί να πέρασε 15 (!) χρόνια στην Παιανία, όμως ο Αντώνης Νικοπολίδης συνδέθηκε κυρίως με την ιστορία του Ολυμπιακού. Από τα 15 χρόνια, αγωνίστηκε ως βασικός τα επτά, περιμένοντας με στωικότητα την ευκαιρία του πίσω από τον Γιόζεφ Βάντσικ. Από τον Παναθηναϊκό έφυγε κακήν κακώς, καθώς οι συζητήσεις του με τον Ολυμπιακό, τον έθεσαν στο περιθώριο από φιλάθλους και διοίκηση. Μάλιστα στους πανηγυρισμούς του νταμπλ του 2004 δέχτηκε αποδοκιμασίες. Με το μετάλλιο του πρωταθλητή Ευρώπης στις αποσκευές του, υπέγραψε συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, για να ολοκληρώσει την καριέρα του ως κομμάτι της ερυθρόλευκης οικογένειας το 2011.



Μιχάλης Κωνσταντίνου (2005)

 To καλοκαίρι του 2001 το wonderkid του Ηρακλή, Μιχάλη Κωνσταντίνου τίναξε  την πράσινη μπάνκα, με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να δαπανά 2,7 δις δραχμές και να παραχωρεί τους Κώστα Χαλκιά, Βαγγέλη Κουτσουρέ και Γιώργο Νασιόπουλο ως έμψυχα ανταλλάγματα για να αποσπάσει την υπογραφή του Κύπριου φορ. Ο ίδιος κέρδισε συμβόλαιο ύψους 700 εκατομμυρίων δραχμών ανά έτος! Στον Παναθηναϊκό άργησε να βρει τα πατήματα του, όμως στην τελευταία σεζόν του συμβολαίου του, πέτυχε 18 γκολ και άρχισε να αναζητά εκτός Ελλάδας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός δεν του έκανε πρόταση και μάλλον αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Κύπριου να περάσει στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού! Αμέσως θεωρήθηκε «προδότης» από τους φίλους του Παναθηναϊκού, καθώς ο ίδιος ήταν δηλωμένος οπαδός της ομάδας. Το μένος ήταν πρωτοφανές εις βάρος του και ο ίδιος πανηγύρισε έντονα το γκολ που πέτυχε στο «αιώνιο» ντέρμπι του Ιανουαρίου του 2006 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». 

Στέφανος Καπίνο (2015)

Ένας Πειραιώτης βρέθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού το 2007 και σταδιακά αναρριχήθηκε στην πρώτη ομάδα των «πράσινων». Ο Στέφανος Καπίνο ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2013-2014, ανοίγοντας μάλιστα έντονο διάλογο με τους φίλους του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής. Τότε ο Παναθηναϊκός επικράτησε 3-0 στο Φάληρο και ο Καπίνο έδειχνε το «τριφύλλι» επιδεικτικά. Μετά από έναν χρόνο στη γερμναική Μάιντζ, όλα αυτά ξεχάστηκαν και ο Καπίνο φόρεσε τη φανέλα με τον έφηβο. Πέρασε τρεις σεζόν στον Ολυμπιακό πριν συνεχίσει στη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Βέρντερ Βρέμης.  

Σπύρος Ρισβάνης (2017)

Ακόμα ένα προϊόν των ακαδημιών του Παναθηναϊκού ο Σπύρος Ρισβάνης αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2015-2016 και την επόμενη αγωνίστηκε ως δανεικός στον Πανιώνιο, καθώς ο Γιάννης Αναστασίου δεν τον είχε στα πλάνα του. Ο Πανιώνιος τον απέκτησε με μεταγραφή και μετά από δύο σεζόν υπέγραψε στον Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει επίσημη συμμετοχή με τα ερυθρόλευκα. Συνέχισε απευθείας στον Ατρόμητο. 

Στέφανος Ευαγγέλου (2018)

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδωσε ευκαιρίες στον Στέφανο Ευαγγέλου τη σεζόν 2016-2017, εξαιτίας των προβλημάτων στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και ο γεννημένος το 1998 αμυντικός έδειξε θετικά δείγματα. Το συμβόλαιο του με το «τριφύλλι» ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018 και δεν είπε όχι στην πρόταση του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς ωστόσο δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με τις αρετές του Ευαγγέλου και ο Έλληνας αμυντικός ακολούθησε το δρόμο του δανεισμού στον ΠΑΣ Γιάννινα. 

Κώστας Αντωνίου (1988)

Ο Κώστας Αντωνίου σε ηλικία 15 ετών, το 1977, ξεκίνησε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, όμως αρκετά χρόνια αργότερα αποφάσισε πως θέλει να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1988 προσέφυγε στα δικαστήρια για να φορέσει τα ερυθρόλευκα, κάνοντας χρήση του νόμου της “πενταετίας”, καθώς από το 1981 ως το 1983 ο Αντωνίου έπαιζε στον Απόλλωνα Αθηνών. 

Ο 27χρονος Αντωνίου δέχτηκε τα 24 εκατομμύρια δραχμές του τότε πρόεδρου των Πειραιωτών Γιώργου Κοσκωτά και ακολούθησε την προετοιμασία του Ολυμπιακού! Στον Παναθηναϊκό δεν το άφησαν έτσι και χρησιμοποιώντας τη διάταξη περί «γηγενών παικτών» κατάφεραν να του ανανεώνουν μονομερώς το συμβόλαιο. Ο Αντωνίου έστειλε εξώδικο στον Παναθηναϊκό αναφέροντας πως ανήκει στον Ολυμπιακό. Η υπόθεση οδηγήθηκε στην αρμόδια εννεαμελή επιτροπή της ΕΠΟ, όπου με ψήφους 7-2 δέχτηκε τις θέσεις του Παναθηναϊκού. Ο Αντωνίου προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ, ενώ συνέχιζε τις προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, όμως δεν δικαιώθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 1988 πραγματοποιήθηκε η τελική συνεδρίαση του ΑΣΕΑΔ και ο Αντωνίου δήλωσε πως: «Στον Παναθηναϊκό δε γυρίζω ούτε νεκρός!». Τελικά επέστρεψε καθώς δεν δικαιώθηκε, ενώ με τον Ολυμπιακό δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι.