Ο Γενικός Γραμματέας της UEFA Τζάνι Ινφαντίνο προχώρησε στις ακόλουθες δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων, για το νέο αθλητικό σχέδιο νόμου.
Τζάνι Ινφαντίνο: Είχαμε μια συνάντηση, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα και νομίζω ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν θετικό, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία.
Όπως γνωρίζετε έχουμε στείλει από τις 10 Απριλίου κάποια σχόλια σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου. Μάθαμε σήμερα πως μετά από κάποιες συζητήσεις στο κοινοβούλιο ορισμένα από τα άρθρα του σχεδίου νόμου έχουν διαμορφωθεί ή θα διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη, τόσα άλλα σχόλια, αλλά και τα σχόλια τα δικά μας επ’ αυτών. Για εμάς είναι απολύτως ουσιώδες να εξασφαλιστεί ότι το αυτοδιοίκητο και κατά συνέπεια η αυτονομία της Ομοσπονδίας θα είναι προστατευμένα, γεγονός που αποτελεί ευρωπαϊκή αρχή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκρίνει την αρχή αυτή λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος. Συνεπώς αυτό είναι κάτι ουσιώδες και δεν πρόκειται να δεχθούμε έναν νόμο ο οποίος θέτει υπό αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο και κατά συνέπεια την αυτονομία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι αλλαγές θα γίνουν σε αυτόν τον νόμο ούτως ώστε να συμπεριληφθούν αυτές οι ανησυχίες μας γιατί η προτεραιότητα αυτού του νόμου σε κάθε περίπτωση δεν είναι να αφαιρέσει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λειτουργεί ανεξάρτητα και μόνη της, αλλά να καταπολεμήσει τη βία και τους χειραγωγημένους αγώνες, που είναι και τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα και προκειμένου να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο νόμος η άλλος μελλοντικός θα γίνει με τον σωστό τρόπο
Έτσι στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε να λάβουμε το νέο σχέδιο νόμου, που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, νομίζω στις 7 Μαΐου. Θα το λάβουμε σήμερα ή το αργότερο αύριο και άμεσα θα στείλουμε τα τελικά μας σχόλια επ’ αυτού και ευελπιστούμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τι ακριβώς περιμένετε να δείτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης?
Τζάνι Ινφαντίνο: Νομίζω ότι δώσαμε κάποια σχόλια τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, οπότε πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας πως αυτή η ανεξαρτησία πρέπει πάντα να είναι εγγυημένη και δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες άρθρο για εμάς και η συνέπεια σε περίπτωση παραβίασης αυτή της αρχής θα ήταν, και χρησιμοποιώ την έκφραση θα ήταν και όχι θα είναι, γιατί είμαι βέβαιος, θα ήταν ο αποκλεισμός και η αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί μετά τη θετική πληροφόρηση που είχαμε από την ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, απλώς; πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο.
Ποια ήταν τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ σας;
Τζάνι Ινφαντίνο: Δεν υπήρξαν διαφωνίες, αλλά προτάσεις και συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο ορισμένων εκ των άρθρων και των κανονισμών του νέου σχεδίου νόμου, αναφορικά με τη συγκρότηση των επιτροπών, τις διάφορες ποινές, το ποιος μπορεί να επιβάλει ποιες ποινές και είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι αθλητικές επιτροπές μπορούν να επιβάλουν αθλητικές ποινές και οι κυβερνητικές επιτροπές μπορούν να επιβάλουν ποινές για θέματα που αφορούν ποινικό δίκαιο. Για παράδειγμα αν θες να αντιμετωπίσεις τη βία πρέπει να εντοπίσεις αυτούς που είναι βίαιοι, να τους βγάλεις έξω από τα γήπεδα, να τους βάλεις φυλακή και να τους αποκλείσεις δια βίου από το ποδόσφαιρο. Έτσι αντιμετωπίζεις τη βία. Είναι ευκολότερο να το λες από το να το εφαρμόζεις στην πράξη, αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που έχει να κάνει με τη δημόσια ασφάλεια οπότε η κυβέρνηση πρέπει να το διαχειριστεί αφού οι ποδοσφαιρικοί Οργανισμοί δεν μπορούν διαχειριστούν. Οι ποδοσφαιρικοί Οργανισμοί θα διαχειριστούν τα πειθαρχικά ζητήματα και θα επιβάλουν ποινές σε ό,τι αφορά το αθλητικό κομμάτι.
Θεωρείται ότι δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να επέμβει όταν διαπιστώνει ζητήματα βίας παραμένουν άλυτα;
Τζάνι Ινφαντίνο: Ο καθένας έχει το ρόλο του. Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, διότι έχουν επιβληθεί ποινές για τέτοια ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν αρκούν αυτές οι ποινές και αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει αν αλλάξει ορισμένα πράγματα στην πειθαρχική διαδικασία. Αλλά όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η βία είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα ένα ζήτημα δημόσιας τάξης. Οι χειραγωγημένοι αγώνες είναι ένα ζήτημα ποινικού δικαίου πριν γίνει θέμα του ποδοσφαίρου. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα θέμα στην Ελλάδα με την ομάδα Ολυμπιακός Βόλου, όταν η UEFA συνεργάστηκε με την ελληνική εισαγγελία. Ως συνέπεια υπήρξαν ποινικές επιπτώσεις αλλά και ποινές σε αθλητικό επίπεδο. Νομίζω ότι όσο μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε τέτοια ζητήματα και να περπατάμε χέρι-χέρι τότε θα βρίσκουμε και λύσεις.