Την αισιοδοξία του υφυπουργού Αθλητισμού για τον μη αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από την Ευρώπη δεν την συμμερίζεται πλέον κανένας.
Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ δεν θα γίνουν πιο… φτωχές ως διεθνείς ομοσπονδίες, αν δεν έχουν στις τάξεις τους την ΕΠΟ.
Αντίθετα, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να χάσει πολλά. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες μας από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η ΕΠΟ από τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας σε τελικές φάσεις Euro ή Mundial.
Το κράτος θα είναι επίσης ένας από τους μεγάλους χαμένους. Μόνο από τη φορολογία στα συμβόλαια των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών εισπράττει το 40%.
Όταν λοιπόν, δεν θα υπάρχουν ξένοι παίκτες στις ομάδες, τα μπάτζετ θα μειωθούν κατά 80%, άρα και το κράτος θα χάσει ένα σωρό χρήματα.
Αντίστοιχα, θα χάσουν χρήματα τα συνδρομητικά κανάλια, αφού το προϊόν θα υποβαθμιστεί, ενώ και στα υπόλοιπα ΜΜΕ θα υπάρξει περιορισμένο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας που αφορούν γενικότερα το άθλημα.
Ακόμα και στις στοιχηματικές εταιρείες, όπως ο ΟΠΑΠ και οι υπόλοιπες 24 που έχουν προσωρινές άδειες λειτουργίας, ενδέχεται να υπάρχουν απώλειες, αφού η ΟΥΕΦΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει από την ELS (European Lotteries Sports), με την οποία έχει άμεση συνεργασία, να μη περιλαμβάνει στα κουπόνια των 78 μελών της τα ελληνικά ματς.
Κατ΄ αντιστοιχία, οι εταιρείες στην Ελλάδα ενδέχεται να μη μπορούν να περιλάβουν στα δικά τους κουπόνια τα ξένα πρωταθλήματα, αφού υπάρχει αμοιβαία ανταλλαγή. Μιλάμε δηλαδή, για δραματική μείωση του τζίρου τους, των κερδών τους και της φορολογίας που αποδίδουν στο κράτος.
Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει ακόμα ελπίδα. Κι αυτή την έδωσαν ο ανακριτής διαφθοράς κ. Γεωργιάδης και η εισαγγελέας κα
Μαυροπούλου που ασχολούνται με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.
Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης επέβαλαν στον Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Footblal League) και κατηγορούμενο για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το άθλημα μέχρι να δικαστεί.
Στην πραγματικότητα έδειξαν στον κ. Κοντονή το δρόμο για να ανακτήσει το ποδόσφαιρο την αξιοπιστία του, χωρίς Grexit.
Παίρνει λοιπόν, πίσω τις διατάξεις του νόμου που θίγουν τους διεθνείς οργανισμούς ο υφυπουργός Αθλητισμού και καλεί τους παρατηρητές της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα να παρακολουθήσουν τις ενέργειες της δικαιοσύνης.
Αν ο ανακριτής συνεχίζει να επιβάλει σε κάθε κατηγορούμενο τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το άθλημα μέχρι να δικαστεί, αυτομάτως θα πρέπει να αλλάξουν οι ισορροπίες σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την ΕΠΟ, την Λίγκα, τη διαιτησία και αρκετές ΠΑΕ.
Και επειδή θα πρόκειται για απόφαση της δικαιοσύνης και όχι παρέμβαση της κυβέρνησης, ουδείς θα μπορεί να μιλήσει για μονομερείς ενέργειες και κατάργηση του αυτοδιοίκητου που επιφέρει ποινή αποκλεισμού.
Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί ο κ. Κοντονής και η κυβέρνηση. Να συνεργαστεί πιο στενά με το υπουργείο Δικαιοσύνης για να «τρέξουν» κάποιες υποθέσεις και να φέρει τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ ενώπιον των ευθυνών τους.
Διότι το να θέλεις να περάσεις νόμο για να επιβάλεις εσύ πρόστιμα στις ομάδες, υποκαθιστώντας τα πειθαρχικά όργανα της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής, είναι κάτι που αποτελεί τοίχος για ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Και μάλιστα αδιαπέραστο.