Στην περίπτωση των ύποπτων αγώνων που περιλαμβάνονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, τους οποίους ο κ. Πιλάβιος παρέδωσε με καθυστέρηση μηνών στη δικαιοσύνη, η πλειοψηφία των φιλάθλων θα επιθυμούσε η υπόθεση να φτάσει στο κόκκαλο και όσοι έπαιξαν και κέρδισαν σε βάρος του αθλήματος που ο κόσμος αγαπά, να πληρώσουν. Η ευκαιρία για την πλήρη εξυγίανση του λαοφιλούς αθλήματος είναι μπροστά μας και μόλις ξεκίνησε.
Αν το κουβάρι ξετυλιχτεί μέχρι το τέλος του, ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί να αλλάξει δραματικά και τα δεδομένα να διαφοροποιηθούν άρδην για πολλές ομάδες, μικρές, μεγάλες ή μικρομεσαίες. Το χειρότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διαρροή και η φήμη. Οι οποίες αν σέρνονται, μπορούν να οδηγήσουν και τα Μ.Μ.Ε. και κατά συνέπεια τους φιλάθλους σε λανθασμένες εκτιμήσεις.
ʼρα ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα, ώστε να προλάβει και η αθλητική δικαιοσύνη, μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν έως την επανέναρξη των πρωταθλημάτων να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές στις ομάδες οι παράγοντες των οποίων αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Γιατί η ποινική δικαιοσύνη θα δράσει για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά η αθλητική δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ασχοληθεί με τις ομάδες και την αθλητική ιδιότητα των παραγόντων που τις επηρεάζουν.
Και τότε θα δούμε κατά πόσο το περίφημο «αυτοδιοίκητο» μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πέρα από την εξέλιξη του ελληνικού «calciopolis» που θα μας απασχολήσει αρκετά στη συνέχεια, δεν μπορώ παρά να εκφράσω μια σκέψη που έχει να κάνει με το timing της υπόθεσης. Ο χρόνος που έδρασε η ελληνική αστυνομία έχει την σημασία του. Και για το ίδιο το ποδόσφαιρο, επειδή του δίνει την δυνατότητα της εξυγίανσης σε ένα «νεκρό» αγωνιστικά διάστημα, αλλά και για την κοινωνία που βράζει στις πλατείες αγωνιώντας για το αύριο.
Οι συλλήψεις παραγόντων, παικτών, διαιτητών, μάνατζερ και όποιων άλλων εμπλέκονται στην ιστορία των ύποπτων αγώνων είναι θέμα το ίδιο σοβαρό με τις συλλήψεις πολιτικών, υπευθύνων δημοσίων οργανισμών, τοπικών αρχόντων, επίορκων εφοριακών και πολλών άλλων που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, αλλά ΠΟΤΕ δεν συνελήφθησαν και φυσικά δεν τιμωρήθηκαν.
Με το ποδόσφαιρο, που είναι γνωστό ότι έχει λαϊκό έρισμα, ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι ο κόσμος στις πλατείες θα ξεχαστεί από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα στρέψει το ενδιαφέρον του στο νεό μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου και τα κανάλια, που άρχισαν ήδη τις πρώτες μαραθώνιες εκπομπές.
Μακάρι να μην πρόκειται απλά για ένα ακόμα τέχνασμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και η κάθαρση να προχωρήσει παράλληλα σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Σε αντίθετη περίπτωση οι μάσκες θα πέσουν πιο γρήγορα απ΄ όσο πιστεύουν και οι πλέον έμπειροι και ικανοί επικοινωνιολόγοι.