Μετά από 12 χρόνια στην εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, εκ των οποίων τα τελευταία επτά ως πρώτος προπονητής, ο Γιώργος Μορφέσης αποχώρησε τον περασμένο μήνα από την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αφήνοντας τη θέση του στον άλλοτε βοηθό του, Σάκη Κεχαγιά.

Μετά από 12 χρόνια στην εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών, εκ των οποίων τα τελευταία επτά ως πρώτος προπονητής, ο Γιώργος Μορφέσης αποχώρησε τον περασμένο μήνα από την τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αφήνοντας τη θέση του στον άλλοτε βοηθό του, Σάκη Κεχαγιά. Ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική γυναικών στην κορυφή του κόσμου, το 2011 στη Σανγκάη, συνεχίζει τη συνεργασία του με την ομοσπονδία από το πόστο του τεχνικού διευθυντή εθνικών ομάδων και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα φέρει σε πέρας τη νέα αποστολή που του ανατέθηκε.
«Είναι αλήθεια ότι, από το 2003 που βρίσκομαι στις τάξεις της ΚΟΕ, είτε ως συνεργάτης προπονητής, είτε ως βασικός προπονητής, έζησα μεγάλες στιγμές, ανείπωτες χαρές και τρομερές επιτυχίες που ούτε εγώ ο ίδιος μπορούσα να φανταστώ στην αρχή της καριέρας μου. Έχω κατακτήσει 12 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και νιώθω ότι είμαι πλήρης και φορτωμένος. Είναι μια μεγάλη ικανοποίηση για μένα και ήρθε η ώρα να αλλάξω λίγο τον προσανατολισμό μου. Με χαρά, λοιπόν, αποδέχτηκα αυτή την θέση, αφού συμφώνησα με την ΚΟΕ να αναλάβω ως τεχνικός διευθυντής» δήλωσε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας ο Μορφέσης, που προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με όλους τους ομοσπονδιακούς προπονητές, σε άνδρες, γυναίκες και τις αναπτυξιακές ηλικίες.

«Ο νέος μου ρόλος, επίσης, θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες, ενώ επίσης θα σχετίζεται και με τις εθνικές ομάδες και με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους, κάτι που απαιτεί αρκετή δουλειά για μένα, ωστόσο είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω πως θα τα καταφέρω» πρόσθεσε ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός.
Αναφερόμενος στις επιτυχίες των εθνικών ομάδων υδατοσφαίρισης, ο Γιώργος Μορφέσης υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι το ελληνικό πόλο βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο. Αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι θαύματα. Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΟΕ, τα προβλήματα χώρου και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι υπερβολή να λέμε κάτι τέτοιο. Στόχος δικός μου είναι, σε συνεργασία με τους σπουδαίους συνεργάτες που έχω ως ομοσπονδιακούς τεχνικούς, να μπορέσουμε να μειώσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο».

Η νέα σεζόν έχει ως μεγάλο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και αρκετούς ακόμη σημαντικούς «σταθμούς». Ο Μορφέσης εξηγεί: «Τα παιδιά (σ.σ. της εθνικής ανδρών) πέτυχαν ένα όνειρο ζωής, καθώς κέρδισαν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς προολυμπιακό τουρνουά, μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Καζάν, μια τεράστια επιτυχία. Θεωρώ ότι είναι ικανοί για το καλύτερο στο Ρίο. Η εθνική ομάδα των Γυναικών έχει έναν εξαιρετικά δύσκολο ρόλο. Πρέπει να έρθει πρώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου για να μπορέσει να πάρει απευθείας την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ειδάλλως πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση μέσα από ένα ψυχοφθόρο προολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο όλα θα κριθούν πιθανότατα σε ένα ματς, δηλαδή στο χιαστί παιχνίδι που θα οδηγήσει στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Έχω, όμως, μάθει να σκέφτομαι θετικά και θεωρώ ότι, με την ανανέωση που υπάρχει στην εθνική ομάδα σε πρόσωπα και ψυχολογία και με την ορμή που διαθέτει αυτό το συγκρότημα, μπορεί να τα καταφέρει και θα πετύχει το στόχο του».

Αναφερόμενος, τέλος, στις «μικρές» εθνικές ομάδες, ο Μορφέσης είπε: «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει σπουδαίες υποδομές στο πόλο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε μια ειδική βαθμολογία που έχει καθιερώσει η FINA, προσμετρώντας τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και στα μεγάλα τουρνουά, η Ελλάδα έχει μια περίοπτη θέση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι παντού δυνατή. Έτσι, ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε το ίδιο και φέτος, με μια αξιοπρεπή παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις».