Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ο «τσακώνικος χορός» εντάχθηκε σήμερα στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την αίσια έκβαση της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε για την καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Τσακώνικης παράδοσης, ώστε να επιτύχουμε τον απώτερο στόχο μας για την εγγραφή της στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco».

Επιπλέον ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η ανάλογη πρωτοβουλία για την τεκμηρίωση της Μανιάτικης παράδοσης, με βασικό άξονα τα Μανιάτικα μοιρολόγια. 

Η παράδοση λέει πως ο Τσακώνικος χορός αυτός σχετίζεται με ένα επεισόδιο της μυθολογίας: την έξοδο του Θησέα από το Λαβύρινθο- γιαυτό οι χορευτές κρατιούνται σφιχτά, σαν να προσπαθούν να μη χάσουν ο ένας τον άλλον και η πρωτοχορεύτρια κρατά ένα μαντήλι στο χέρι. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τον αρχαίο Γέρανο που είχαν χορέψει ο Θησέας και οι σύντροφοί του. Γι’ αυτό έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι ρίζες του χορού αυτού βρίσκονται στην Κρήτη. Γεγονός, πάντως, είναι πως υπήρχε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας από πολύ παλιά.