Οι προπονητές υποστηρίζουν πως οι στόχοι επιτυγχάνονται από την άμυνα. Κάθε κανόνας όμως έχει εξαιρέσεις. Τέτοια είναι και η Αταλάντα.

Οι προπονητές υποστηρίζουν πως οι στόχοι επιτυγχάνονται από την άμυνα. Εξαίρεση στον κανόνα η εντυπωσιακή σε όλη τη σεζόν Αταλάντα.

Η ομάδα από το Μπέργκαμο ξεπέρασε τις προσδοκίες και κατάφερε να φτάσει στον απόλυτο στόχο της εξασφάλισης εισιτηρίου για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος όταν δει κάποιος ότι άφησε εκτός τετράδας ομάδες όπως η Μίλαν, η Λάτσιο και η Ρόμα.

Ο Γκασπερίνι δημιούργησε ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που δεν ήταν πρώτοι στη… βιτρίνα. Έγιναν όμως. Γιατί η ομάδα με την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα αναμφίβολα είναι στη… βιτρίνα του στο τέλος της σεζόν. Η Αταλάντα σημείωσε 77 γκολ. Δεύτερη ήταν η Νάπολι και 3η η Γιουβέντους…

Τερμάτισε στην 3η θέση με 69 βαθμούς. Είχε την 3η καλύτερη εκτός έδρας συγκομιδή στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που είχε και την 7η εντός έδρας. Άθλος δηλαδή αν αναλογιστούμε πως έχασε 22 βαθμούς στην έδρα της!

Σε 15 παιχνίδια εφέτος σημείωσε τουλάχιστον 3 γκολ.

Ήταν η 2η ομάδα σε τελικές προσπάθειες στο πρωτάθλημα (πίσω από τη Νάπολι).

Ήταν η πρώτη στην Serie A σε ασίστ (είχε 56).

Ο Γκασπερίνι είναι στην ομάδα από το 2016. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει εξαιρετική την Αταλάντα. Όμως είναι η πρώτη φορά που την οδηγεί με το επιθετικό ποδόσφαιρο που την χαρακτήρισε στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ίσως είναι άδικο να απαλλάξει κάποιος οποιονδήποτε από τους υποψήφιους κορυφαίους μιας τέτοιας σεζόν, όμως είναι τρεις αυτοί που οδήγησαν τους υπόλοιπους…

Ο “ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ”

Η Αταλάντα διαθέτει τον 2ο σκόρερ του πρωταθλήματος Ντουβαν Ζαπάτα. Ο Κολομβοανός επιθετικός άλλαξε τέσσερις ομάδες σε 6 χρόνια στην Ιταλία. Σε καμία από τις προηγούμενες τρεις, Νάπολι, Ουντινέζε και Σαμπτόρια δεν είχε πετύχει περισσότερα από 11 τέρματα.
Εκτός της Αμέρικα Ντε Κάλι απ’ όπου ξεκίνησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, αγωνίστηκε και στην Αργεντινή με τη φανέλα της Εστουδιαντες για τρία χρόνια. Εκεί το ρεκόρ τερμάτων του σε μια σεζόν ήταν 13. Δέκα λιγότερα σε σχέση με φέτος. Προφανώς η αποτελεσματικότητά του αυτή τη χρονιά έχει να κάνει με τη δική του μεγάλη προσπάθεια, όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους παίκτες με τους οποίους αγωνίζεται αλλά και τη γενικότερη επιθετική φιλοσοφία της Αταλάντα.

Ο “ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ”

Ο Ίλιτσιτς σημείωσε 12 γκολ και μοίρασε ακόμη 7 ασίστ. Είναι παίκτης που απόλαυσε κάθε δευτερόλεπτο από τον ελεύθερο ρόλο που του έδωσε ο προπονητής του να κινείται σε όλες σχεδόν τις θέσεις της επίθεσης. Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια παρά το μπόι του (1,90μ.) παίζει για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του. Στα 31 του χρόνια έκανε την πιο μεστή και με ποδοσφαιρική προσωπικότητα σεζόν της καριέρας του. Μεγάλο του προσόν η σταθερότητα, καθώς πρόκειται για παίκτη-βαρόμετρο στην επιθετική λειτουργία ολόκληρης της ομάδας σε δημιουργία και εκτέλεση.

Ο ΗΓΕΤΗΣ

Αν ο Ζαπάτα και ο Ίλιτσιτς παρουσίασαν τον καλύτερο ποδοσφαιρικό εαυτό τους αυτή τη σεζόν, ο Αργεντινός Αλεχάντρο Γκόμες πήρε από το… χέρι τους υπόλοιπους και τους οδήγησε με το “έτσι θέλω” στο Τσάμπιονς Λιγκ μετατρέποντας ένα απατηλό μέχρι πέρυσι όνειρο σε πραγματικότητα για τον σύλλογο.
Ο Αργεντινός είναι… παλιοσειρά στα αποδυτήρια. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που παίζει τόσο καλά. Είναι όμως ξεκάθαρα η καλύτερη, ουσιαστικότερη και ηγετική χρονιά του στον σύλλογο στην 5ετή θητεία του σε αυτόν.
Ο ρόλος του δεν ήταν εκτελεστικός. Παρόλα αυτά σημείωσε 7 γκολ. Στον δημιουργικό του ρόλο έκανε τα πάντα. Ανέβασε επίπεδο την ομάδα, της έδωσε ρυθμό, χρωμάτισε την επιθετικότητά της και… παρεπιπτόντως έδωσε και 12 ασίστ, τις περισσότερες από κάθε άλλον εφέτος στο πρωτάθλημα. Στη δύσκολη κατάσταση της τελευταίας αγωνιστικής έδωσε 2 ασίστ στα τρία τέρματα της ομάδας του απέναντι στη Σασουόλο.