Έως και 8,3 δισ. ευρώ αναμένεται να χάσουν συνολικά οι αποταμιευτές που διατηρούσαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσής τους, σύμφωνα με ένα έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
“Η ‘διάσωση εκ των έσω’ με τη συμμετοχή των ανασφάλιστων αποταμιευτών της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου θα εξασφαλίσει μια κατ’ εκτίμηση συμβολή στην ανακεφαλαιοποίηση ύψους 8,3 δισ. ευρώ”, αναφέρει το έγγραφο, με ημερομηνία 12η Απριλίου και σήμανση ‘τελικό’.
Σε μια υποσημείωση, αναφέρεται: “Αυτή είναι η εκτίμηση για το ανώτατο ύψος του ποσού. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από τη διαδικασία ανταλλαγής χρέους με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και τις ανακτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας”.
Το τελικό κείμενο δεν κάνει πλέον την διάκριση που υπήρχε σ’ ένα προσχέδιο της 9ης Απριλίου, ανάμεσα στις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, που περιλαμβάνουν τα χρήματα που μπορεί να συνεισφέρει η Λευκωσία, και τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες, που αναφέρονται στο ποσό το οποίο χρειάζεται να δανειστεί η Λευκωσία.
Στο προσχέδιο η Επιτροπή ανέφερε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από το δεύτερο τρίμηνο φέτος ως το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα ανέλθουν σε 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι 10 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συνεισφέρει τα 9 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.
Από το δάνειο των 10 δισ. ευρώ, τα 2,5 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του υπολοίπου τραπεζικού τομέα. Ένα μέρος τους ίσως αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και των συνεργατικών τραπεζών της Κύπρου. Άλλα 4,1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή λήγοντος χρέους και 3,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχόντων κρατικών εξόδων.
Μετά το κλείσιμο της Λαϊκής, την πώληση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την κυπριακή οικονομία θα έχει υποδιπλασιαστεί, φθάνοντας περί το 350% του ΑΕΠ της Κύπρου.
πηγή: news.gr