Συνεργασία στους τομείς της Εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων αποφάσισαν μεταξύ των άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρος της Γαλλίας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, του οποίου αποτελούν μέλη. Υπογράμμισαν πως η γαλλική γλώσσα αποτελεί ήδη μια από τις βασικές γλώσσες της παγκόσμιας οικονομίας, η βαρύτητα της οποίας αναμένεται να ενισχυθεί στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως λόγω του δυναμισμού της οικονομικής ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου. Η γνώση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί πρόσθετο προτέρημα για την ελληνική νεολαία προς ανεύρεση εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συνεχίσουν να προάγουν τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συναφώς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανοδική τάση του αριθμού των μαθητών, ο οποίος φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τους 250.000 μαθητές.

Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός έχουν εμπλουτίσει τον γαλλικό πολιτισμό. Η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Γαλλία αποτελεί, εξ ίσου, πρωταρχικό στοιχείο περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία για στήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασαν την επιθυμία τους ώστε η πανεπιστημιακή συνεργασία, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα δυναμική, με περίπου 600 συμφωνίες συνεργασίας, να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τέταρτος προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, η Γαλλία σκοπεύει να διασφαλίσει και να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση αυτή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν και στην εκπαίδευση των νέων Ελλήνων ερευνητών.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των δεξιοτήτων και στους τομείς επιστημονικής αριστείας της Γαλλίας. Θα συμμετέχουν είκοσι περίπου φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου master 2 (ερευνητική κατεύθυνση), διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.

Για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των τεχνών θα ενισχυθούν οι ανταλλαγές εκθέσεων και εκθεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ μουσείων των δύο χωρών. Παράλληλα θα προωθηθούν σύγχρονες παραγωγές και δράσεις τόσο στις εικαστικές όσο και στις ερμηνευτικές τέχνες. Επίσης, θα ενταθεί η συνεργασία ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των δύο χωρών για την πραγματοποίηση ανταλλαγών και κοινών πρωτοβουλιών και παραγωγών στους τομείς του θεάτρου, χορού, μουσικής και κινηματογράφου.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν, τέλος, στις ανάγκες επιμόρφωσης στην Ελλάδα για την ανάπτυξη του τουρισμού, στρατηγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η γαλλική πλευρά θα παράσχει τεχνογνωσία για τη δημιουργία εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων και για την προαγωγή της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας από τους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού.