Οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια της Αιθιοπίας είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στον κόσμο. Πολύ πίσω από αυτούς του Μπαγκλαντές. Στα εργοστάσια ρούχων της Αιθιοπίας, που δουλεύουν για μεγάλα brands του χώρου της μόδας, όπως η Guess, η H&M και η Calvin Klein, οι άνθρωποι αμείβονται με μόλις 26 δολάρια το μήνα, (23 ευρώ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες.
Η Αιθιοπία, η οποία στοχεύει να γίνει ο κύριος κόμβος κατασκευής ρούχων της αφρικανικής ηπείρου, είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Αφρικής, με περίπου 105 εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την ξηρασία και τη φτώχεια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Κατασκευάστηκε στην Αιθιοπία: Προκλήσεις στη νέα βιομηχανία ένδυσης», οι εργάτες που φτιάχνουν αυτά τα ρούχα και τα αξεσουάρ όμως δε θα έχουν ποτέ πρόσβαση σε αυτό που οι ίδιοι δημιουργούν, καθώς είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, με μισθό που δεν ξεπερνά μόλις τα 26 δολάρια το μήνα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο βιομηχανικό πάρκο Hawassa, το μεγαλύτερο της Αιθιοπίας, όπου προμηθευτές από Κίνα, Ινδία και Σρι Λάνκα έχουν ανοίξει εκεί εργοστάσια και ένα από τα πέντε κέντρα που εγκαινίασε η κυβέρνηση το 2014.
Περίπου 25.000 άνθρωποι εργάζονται στο συγκεκριμένο μέρος δημιουργώντας ρούχα για τις πιο περιζήτητες επωνυμίες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των εργατών εκεί αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 60.000. Οι γνωστοί για τους μισθούς πείνας εργαζόμενοι του Μπαγκλαντές στη βιομηχανία της ένδυσης λαμβάνουν αμοιβή 95 δολάρια το μήνα, αντίστοιχα στην Κένυα οι εκεί εργαζόμενοι παίρνουν 207 δολάρια το μήνα, ενώ στην Κίνα 326.
Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr