Ο Γιώργος Γεωργιάδης τονίζει ότι οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν για το καλό του αθλήματος στην Ελλάδα.
Ο τεχνικός της Βέροιας και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος το 2004, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την προπονητική του πορεία, το πρωτάθλημα και φυσικά τις εξελίξεις στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Αναλυτικά:
– Έχετε πλούσιο βιογραφικό ως ποδοσφαιριστής. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην προπονητική;
«Το να είσαι ποδοσφαιριστής και να αγωνίζεσαι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και την Εθνική ομάδα, είναι το καλύτερο επάγγελμα που θα μπορούσα να κάνω. Το να είσαι προπονητής σε επαγγελματικές ομάδες, είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό! Είμαι πολύ ευτυχισμένος που παραμένω στον χώρο του ποδοσφαίρου μέσω της προπονητικής και μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω σε υψηλό επίπεδο. Θα έλεγα δηλαδή ότι τώρα έχω το…2ο καλύτερο επάγγελμα στον κόσμο!».
– Πώς αξιολογεί ένας προπονητής τους παίκτες του; Πως καταρτίζει την 11αδα; Και με ποιούς τρόπους κάνει την αποτίμηση μετά από κάθε αγώνα;
«Την αποτίμηση την κάνω μετά και από κάθε προπόνηση, η οποία πιστεύω είναι δοκιμασία και αξιολόγηση για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και για όλη την ομάδα συνολικά. Σίγουρα, το αποτέλεσμα της καθημερινής δουλειάς και αξιολόγησης, για τον φίλαθλο είναι η εικόνα της ομάδας την Κυριακή στο γήπεδο. Για μένα όλα είναι ένας συνδυασμός και βέβαια ο βασικός καθρέφτης και πιο σημαντικός παράγοντας είναι το παιχνίδι».
– Ποιά είναι τα απαραίτητα προσόντα για να γίνει ένας προπονητής επιτυχημένος;
«Έχοντας παίξει σε υψηλό επίπεδο, η εμπειρία ως ποδοσφαιριστής είναι μια καλή βάση. Μεγάλο προσόν σήμερα είναι να κατανοείς την ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή ώστε να τον βοηθάς κατάλληλα, να μπορείς να διαχειρίζεσαι διαφορετικές προσωπικότητες. Στο τεχνικό κομμάτι απαιτείται συνεχής ενημέρωση μέσω σεμιναρίων, μέσω διαδικτύου και φυσικά μέσω προσωπικής παρουσίας σε προπονήσεις άλλων ομάδων και προπονητών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
– Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να παράξει έργο;
«Πρέπει με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών να έχει ξεκάθαρο πλάνο σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση του παιχνιδιού, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Και το πιο σημαντικό είναι αυτό το πλάνο να γίνει γρήγορα κατανοητό από τους ποδοσφαιριστές ώστε να το υπηρετήσουν. Σε όλο αυτό να προσθέσουμε και τα αποτελέσματα, όσο πιο γρήγορα έρθουν τόσο πιο εύκολο γίνεται το έργο του προπονητή, γιατί στην Ελλάδα συνήθως δεν δίνεται στους προπονητές ο απαραίτητος χρόνος να περάσουν τη φιλοσοφία τους».
– Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;
«Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που κρίνουν τα παιχνίδια. Ούτε ο προπονητής, ούτε κανένας φίλαθλος δεν μπορεί να βάλει ή να σώσει ένα γκολ. Αλλά πιστεύω ότι ακόμα και οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο χρειάζονται μια καθοδήγηση. Βέβαια όσο πιο καλούς παίκτες έχεις, τόσο πιο εύκολο είναι το έργο του προπονητή».
– Σήμερα εργάζεστε στην Βέροια και τα πρώτα δείγματα γραφής της ομάδας, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Ποιος είναι ο στόχος του Γιώργου Γεωργιάδη για την εφετινή χρονιά;
«Καταρχήν είναι να έχουμε μια σταθερή πορεία και να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων, μέσα από το ποδόσφαιρο που θα παίξουμε. Να δείξουμε δυναμική, να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα παιχνίδια, εντός κι εκτός με οποιονδήποτε αντίπαλο».
– Η Βέροια αποδεικνύεται καλύτερη εκτός έδρας παρά στο γήπεδο της. Υπάρχει εξήγηση γι΄αυτό;
«Είναι ακόμα αρχή της χρονιάς για να το πούμε. Αλλά και τα παιχνίδια στην έδρα μας, αν ήμασταν περισσότερο συγκεντρωμένοι σε κάποιες λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να τα κερδίσουμε. Με τα Γιάννενα παίξαμε αρκετά καλά, με την ΑΕΚ πιστεύω ότι χάσαμε άδικα στο τελευταίο λεπτό. Μόνο με τον ΠΑΟΚ υπήρχε σαφής διαφορά. Εμείς είμαστε εδώ, δουλεύουμε καθημερινά για να το αλλάξουμε αυτό. Οι περισσότερες ομάδες στηρίζονται στην έδρα τους και αυτό θέλουμε να κάνουμε κι εμείς».
– Ποιό είναι το καλύτερο αγωνιστικό σύστημα για μία ομάδα; Εσείς ποιό προτιμάτε;
«Για έμενα δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Όλοι οι προπονητές κάποιο επιλέγουν. Άλλωστε οι τοποθετήσεις των παικτών και τα συστήματα μέσα στο γήπεδο αλλάζουν κάθε δευτερόλεπτο. Αν υπήρχε καλύτερο σύστημα όλες οι ομάδες θα έπαιζαν το ίδιο!».
– Ποιά είναι η εκτίμηση σας για το εφετινό πρωτάθλημα, για τον τίτλο, τα πλέι οφ και τον υποβιβασμό;
«Αν και είναι νωρίς και πολλά μπορούν να αλλάξουν, εκτιμώ από αυτά που είδα ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός και αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Νομίζω στα πλέι-οφ θα δούμε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και άλλη μια ομάδα. Για τον υποβιβασμό είναι νωρίς ακόμα για να τοποθετηθώ».
– Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Πολλά θα άλλαζα και κυρίως θα ήθελα οι μεγάλοι να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν. Να τοποθετήσουν στην ηγεσία του ποδοσφαίρου ένα πρόσωπο κοινά αποδεκτό, ώστε να έχουμε ένα δίκαιο ποδόσφαιρο, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια όσοι είχαν τη δύναμη, τη χρησιμοποίησαν μόνο υπέρ τους, όπως γίνεται στην ελληνική κοινωνία».
– Έχετε θητεύσει στις εθνικές ομάδες, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής…Γιατί 11 χρόνια μετά από τον θρίαμβο του 2004, φτάσαμε στην διπλή ήττα απ΄ τα Νησιά Φαρόε και στον αποκλεισμό απ το EURO 2016;
«Καταρχήν, ανάμεσα στο 2004 και στο σήμερα είχαμε κι άλλες επιτυχίες, με αποκορύφωμα την είσοδο στους 16 του Μουντιάλ της Βραζιλίας όπου χάσαμε την πρόκριση στους 8 στα πέναλτι! Επιπλέον, η Εθνική ομάδα είχε σταθερή παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις. Βέβαια, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και πρέπει καθημερινά να δουλεύεις με απόλυτη συγκέντρωση και έχοντας τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, αν δεν κάνεις κάτι σωστά, εύκολα γκρεμίζεσαι και αυτό ζήσαμε στα τελευταία προκριματικά για το Euro 2016».
– Μπορεί να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ΄επέκταση η εικόνα της εθνικής ομάδας; Τι χρειάζεται να γίνει;
«Όπως είπα και πριν, απαιτείται βούληση από τους μεγάλους. Ειδικά για την Εθνική ομάδα, η ηγεσία της ΕΠΟ πρέπει να δουλέψει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα επιλέγοντας τους σωστούς ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η Εθνική, θα έλεγα ότι πρώτα ο προπονητής και αμέσως μετά ο τεχνικός διευθυντής είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη στελέχωση αυτής της ομάδας».
– Έχετε συνεργασθεί με αρκετούς προπονητές και πληθώρα παικτών. Ποιοί είναι αυτοί που ξεχωρίζετε; Ποιος ειναι ο καλύτερος Ελληνας και ξένος παικτης και προπονητής;
«Από Έλληνες, είναι τόσοι πολλοί που έπαιξα και συνεργάστηκα μαζί τους, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και στην Εθνική ομάδα, που δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Πάντως, όταν ήμουν μικρός είχα την αφίσα του Σαραβάκου! Από ξένους, εάν επιμένετε, θα ξεχωρίσω τον Βαζέχα, τον Τζόρτζεβιτς, τον Ριβάλντο και τον Άλαν Σίρερ. Σε ό,τι αφορά τους προπονητές, είχα την ευτυχία να δουλέψω με πολλούς καλούς προπονητές, τον Μπάγεβιτς, τον Σάντος, τον Ρεχάγκελ και πολλούς άλλους. Συνεχώς προσπαθώ να θυμηθώ από αυτούς πώς διαχειρίζονταν την ομάδα και πώς αντιμετώπιζαν καταστάσεις. Ομολογώ, επίσης, ότι το καλύτερο ποδόσφαιρο τεχνικά, όσον αφορά την επιθετικότητα της ομάδα και πολλά στοιχεία στην οργάνωση του παιχνιδιού θυμάμαι από τον Κωφίδη, την πολύ πετυχημένη χρονιά που συνεργαστήκαμε στον Ηρακλή».
– Ποια είναι η άποψή σας για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Πόσο έχει επηρρεάσει η κρίση το ποδόσφαιρο και την κοινωνία;
«Το ποδόσφαιρο σε όλες τις χώρες είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Τα προβλήματα υπάρχουν, τα ξέρουμε. Έχει περάσει πολλά η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, είμαι όμως αισιόδοξος, δεν θέλω να στέκομαι στα αρνητικά. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε ώστε να έχει η πατρίδα μας τη ζωή και το επίπεδο που της αξίζει, γιατί ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου».
– Τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε την διαφθορά να έχει διεισδύσει βαθιά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Υψηλόβαθμα στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα, παίκτες, προπονητές και μάνατζερ εμπλέκονται σε σκάνδαλα…
«Όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και διαφθορά. Και στο ποδόσφαιρο γνωρίζουμε καλά ότι διακινούνται πολλά χρήματα. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας το ποδόσφαιρό μας και να μην περιμένουμε καμία UEFA και καμία FIFA να μας… σώσουν».
– Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού που τείνουν να γίνουν μάστιγα στο ποδόσφαιρο;
«Τα φαινόμενα του ρατσισμού, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι ελάχιστα έως μηδαμινά. Ευτυχώς. Αυτά που πρέπει να μας ανησυχούν είναι τα φαινόμενα βίας και εδώ πρέπει να υπάρχει βούληση από την πολιτεία, εφαρμογή των νόμων για να σταματήσει το φαινόμενο».
– Κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη…Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας ως προπονητής;
«Κάθε μέρα προσπαθώ να μαθαίνω πράγματα, να βελτιώνομαι, να ενημερώνομαι, να κάνω την αποτίμηση της κάθε προπόνησης, της κάθε μέρας για να μπορώ να γίνομαι καλύτερος. Από εκεί και πέρα είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στη Βέροια, μια ομάδα που προοδεύει και οργανώνεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Με έναν ιδιοκτήτη που επενδύει αρκετά χρήματα τόσο στη στελέχωση όσο και στις υποδομές. Και με έναν Ζήση Βρύζα ως τεχνικό διευθυντή, νομίζω πολυτέλεια για μια ομάδα όπως η Βέροια. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να μείνω εδώ όσο περισσότερο μπορώ εδώ, ώστε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να αλλάξουμε επίπεδο την ομάδα μας».