Αν η φετινή Ευρωλίγκα μπορεί να παρομοιαστεί με μαραθώνιο, η Μπαρτσελόνα μοιάζει με τον αθλητή που παίρνει γρήγορα κεφάλι, ανοίγει διαφορά, αλλά λίγο πριν τον τερματισμό ακούει πια τα βήματα των αντιπάλων που τον καταδιώκουν.

Αν η φετινή Ευρωλίγκα μπορεί να παρομοιαστεί με μαραθώνιο, η Μπαρτσελόνα μοιάζει με τον αθλητή που παίρνει γρήγορα κεφάλι, ανοίγει διαφορά, αλλά λίγο πριν τον τερματισμό ακούει πια τα βήματα των αντιπάλων που τον καταδιώκουν. Θα κρατήσει την πρωτοπορία ή θα σκοντάψει στο νήμα;

H ομάδα με τις περισσότερες νίκες φέτος στη διευρυμένη έκδοση της Ευρωλίγκας, μέχρι τα προημιτελικά συμπαρέσυρε τα πάντα στο διάβα της, αλλά τελικά φτάνει στο Λονδίνο φαινομενικά λαβωμένη, αγωνιστικά λόγω τραυματισμών και ψυχολογικά λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισε στα πλέι-οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι Καταλανοί δίνουν το παρών στο μεγάλο ραντεβού για 12η φορά συνολικά και τέταρτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι εκεί σκοπεύουν να αποδείξουν ότι το λαβωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο, διεκδικώντας το τρίτο τους ευρωπαϊκό στέμμα. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που στον ημιτελικό τους περιμένει η αιώνια αντίπαλος Ρεάλ Μαδρίτης…

Ο δρόμος προς το Λονδίνο
Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε σαν υπερταχεία τη σεζόν, κάνοντας εννέα σερί νίκες από την εκκίνηση και κλείνοντας την κανονική περίοδο με ρεκόρ 9-1. Μοναδική της ήττα ήταν την τελευταία αγωνιστική του ομίλου εντός έδρας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που φυσικά δεν στάθηκε αρκετή για να της στερήσει την πρώτη θέση στη βαθμολογία.

Ακόμα καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Top-16. Μετά την ήττα από την Κίμκι τη δεύτερη αγωνιστική, οι Καταλανοί δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω τους. Με δώδεκα σερί νίκες και συνολικό ρεκόρ 13-1 τερμάτισαν πανηγυρικά πρώτοι στον όμιλο και πήραν το εισιτήριο για τα πλέι-οφ.

Το βήμα προς το Λονδίνο όμως με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό αποδείχτηκε και το δυσκολότερο. Μετά την οριακή πρώτη νίκη εντός έδρας, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δέχτηκε το «μπρέικ» από τους «πράσινους» στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς και στη συνέχεια βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά την πρώτη ήττα στην Αθήνα. Η Μπαρτσελόνα όμως ολοκλήρωσε μία από τις πιο πιο συναρπαστικές προημιτελικές σειρές με δύο νίκες για το τελικό 3-2, τσεκάροντας εισιτήριο για το Λονδίνο.

Η μεταμόρφωση προς το χειρότερο
Με μια ματιά στους αριθμούς, διαπιστώνει κανείς εύκολα το ξαφνικό της πτώσης στην απόδοση των Καταλανών, όσο τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται από το σκοράρισμα. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ξεκίνησε στην κανονική περίοδο πετυχαίνοντας 77.4 πόντους ανά αγώνα και συνέχισε στο Top 16 με ακόμη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και μέσο όρο 82.2 πόντους.

Στα πλέι-οφ όμως έδειξε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο και ο μέσος όρος της στο σκοράρισμα έπεσε στους 66.8 πόντους. Αν κάτι την έσωσε -πέρα από την αστοχία του Παναθηναϊκού  σε κάποια σημεία – ήταν η ομαδική της άμυνα που ανάγκασε τους «πράσινους» σε πάνω από 13 λάθη κατά μέσο όρο.

Με βάση τα πλέι-οφ όμως, ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να παρουσιάσει μία πολύ πιο βελτιωμένη ομάδα για να διεκδικήσει κάτι στο Final Four.

Τα σημεία αναφοράς
Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο εξακολουθεί στις κρίσιμες στιγμές να δίνει το παρών για τη Μπαρτσελόνα, πολλές φορές με επιλογές που μπορεί να φαίνονται τραβηγμένες για άλλους αλλά γι’ αυτόν είναι ρουτίνα. Η «σημαία» των Καταλανών έκλεισε την σειρά των πλέι-οφ με μέσο όρο πόντων σχεδόν 17 και παρ’ όλο που πλησιάζει τα 33 δεν δείχνει κανένα σημάδι παραίτησης, παρά τα συχνά μυϊκά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

Πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα -με έξι μόλις πόντους περισσότερους από τον Ναβάρο – στη διοργάνωση ως τώρα είναι πάντως ο Άντε Τόμιτς, με τον Κροάτη να ξεδιπλώνει τα πλούσια προσόντα του: ταχύτητα, χειρισμός της μπάλας και σουτ από μέση απόσταση εξαιρετικά για άνθρωπο 218 εκατοστών.

Το ιατρικό δελτίο
Οι «μπλαουγκράνα» πηγαίνουν στο Λονδίνο λαβωμένοι, με τους τραυματισμούς να τους ταλαιπωρούν εδώ και καιρό. Ο Πιτ Μάικλ είχε λείψει ήδη από τα ματς των πλέι-οφ και η απουσία του ήταν εμφανής, όμως τα προβλήματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται για τον Πασκουάλ. Ο πολύτιμος πολλές φορές Τζαουάι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να δώσει το παρών, ο Γουάλας δεν έχει καταφέρει να προπονηθεί εδώ και μέρες κανονικά και δημιουργείται άλλο ένα κενό στη γραμμή των πάουερ φόργουορντ. Προβλήματα έχουν και οι Σάδα και Τοντόροβιτς, οι οποίοι όμως αναμένεται να σφίξουν τα δόντια.

Τα ερωτηματικά
Με δεδομένα όλα αυτά τα προβλήματα, η Μπαρτσελόνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει περισσότερα πράγματα από τους ήδη υπάρχοντες. Τον Λόρμπεκ για παράδειγμα, ο οποίος δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης στη σειρά των πλέι-οφ και θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο σε αυτό το ραντεβού.

Επίσης ο Πασκουάλ περιμένει περισσότερη δημιουργία και σιγουριά στα δύσκολα από τους Ουέρτας και Γιασικεβίτσιους. 

Ο προπονητής
Ο 40χρονος Τσάβι Πασκουάλ έχει ήδη εξασφαλισμένη μία θέση στο πάνθεον της Μπαρτσελόνα, μια και το 2010 έγινε ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε το τρόπαιο στα χρόνια της Ευρωλίγκα, αλλά και ο μόλις δεύτερος τεχνικός των Καταλανών που τους οδήγησε στην κορυφή τη Ευρώπης.

Παρά τα προβλήματα, προσπαθεί να περάσει μαχητική και ομαδική νοοτροπία στους παίκτες του, τοποθετώντας την ομάδα του στη θέση του αουτσάιντερ εν’ όψει ημιτελικού.