Προδοσία, έγκλημα, μαύρο πρόβατο. Χαρακτηρισμοί που ακούμε κατά κόρον όταν ένας ποδοσφαιριστής μεταγράφεται στον μεγάλο αντίπαλο. Ο Κώστας Οικονομίδης το έκανε αυτό όταν στην Ελλάδα κυμάτιζαν ακόμα ψηλά οι ποδοσφαιρικές σημαίες κάθε ομάδας και οι παίκτες αποτελούσαν στοιχεία της ταυτότητας του κάθε συλλόγου.
Ο πρώην άσος του Αρη και του ΠΑΟΚ μίλησε στο novasports.gr για την μεταγραφή του από τους Κιτρινόμαυρους στο Δικέφαλο, τονίζοντας ότι έχει πετύχει το ακατόρθωτο… Να είναι αγαπητός στους οπαδούς και των δύο ομάδων!
Θυμάται με λεπτομέρειες την ημέρα της μετακόμισης, την πιο έντονη ποδοσφαιρική του στιγμή, ενώ ακόμη αναλύει τις διαφορές που εκτυλίχθηκαν ραγδαία στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αναλυτικά η απολαυστική συνέντευξη λίγες ώρες πριν οι δύο μονομάχοι ριχτούν στην αρένα του Βικελίδης!
Τα Αρης-ΠΑΟΚ είναι η αθλητική ιστορία της πόλης
«Αυτό το παιχνίδι θέλοντας και μη σκιαγραφεί όλη την αθλητική ιστορία της πόλης. Εκτός από την αθλητική αντιπαλότητα στο βάθος των χρόνων οι δύο ομάδες είχαν και κοινωνική αντιπαλότητα η οποία όμως όσο περνούσε ο καιρός εξανεμίστηκε. Τα ντέρμπι αυτά περικλείουν μέσα τους όλη την αθλητική αντιπαλότητα της πόλης.
Ποτέ μάλιστα δεν υπήρχε ξεκάθαρη ανωτερότητα της μιας ή της άλλης ομάδας. Σίγουρα πότε ο Άρης πότε ο ΠΑΟΚ έχουν ζήσει στιγμές δόξας με τον αντίπαλο να προσπαθεί να επανέλθει, ωστόσο αυτό που είναι δεδομένο είναι η ισορροπία στις επιτυχίες. Αν δεν υπήρχε η μία ομάδα τότε δε θα υπήρχε και η άλλη!»
Η μεταγραφή του Οικονομίδη από τον Αρη στον ΠΑΟΚ
Ο Κώστας Οικονομίδης εξηγεί στο novasports.gr το γιατί μια μετακίνηση από τον Αρη στον ΠΑΟΚ ή τούμπαλιν, είχε μεγαλύτερη σημασία και ήταν πιο έντονη είκοσι χρόνια πριν από σήμερα. Δε δέχεται για κανένα λόγο τη λέξη προδοσία, ενώ θυμάται σαν τώρα την ημέρα που άλλαξε φανέλα.
«Ως Έλληνες είμαστε μετρ στην υπερβολή και στα θετικά και στα αρνητικά. Οι λέξεις έγκλημα και προδοσία δεν εμπεριέχονται στο αθλητικό λεξιλόγιο. Τα παλαιότερα χρόνια μια τέτοια μετακίνηση ήταν πολύ πιο έντονη από ότι είναι σήμερα. Και η εξήγηση είναι απλή. Πλέον δεν υπάρχει η βάση μιας ομάδας. Παλαιότερα τέσσερα-πέντε ονόματα σκιαγραφούσαν μια ομάδα και την ταυτότητα της. Τώρα δεν υπάρχει βάση. Τα ρόστερ αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Τότε μια μετακίνηση ήταν πολύ πιο δύσκολη.
Εγώ μεταγράφηκα στον ΠΑΟΚ από τον Άρη την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου το 1991. Το πρωί έκανα προετοιμασία με την ομάδα του Άρη και εν συνεχεία έψαχνα να βρω φωτογραφίες για το νέο δελτίο μου στον ΠΑΟΚ, καθώς όπως μου είπαν από την τότε διοίκηση, τα είχαν βρει σε όλα με τον ΠΑΟΚ και έπρεπε να τα βρω κι εγώ.»
Η μοίρα, ο τραυματισμός και τα ανάμικτα συναισθήματα
Πρώτο του παιχνίδι; Κόντρα στον Αρη στην φλεγόμενη Τούμπα. Στο πρώτο λεπτό τραυματίζεται. Καχυποψία, γιούχες και επευφημίες από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Απλά διαβάστε:
«Η μοίρα το έφερε έτσι ώστε το πρώτο μου παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ να είναι κόντρα στον Άρη στην Τούμπα. Σε εκείνο το παιχνίδι λοιπόν, τραυματίστηκα μόλις στο πρώτο λεπτό σοβαρά και αποχώρησα. Από τη δυσπιστία τους οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με γιουχάρανε, ενώ αυτοί του Άρη με επευφημούσαν θεωρώντας ότι το έκανα επίτηδες. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για έναν από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς στην καριέρα μου που με άφησε έξω για οκτώ περίπου παιχνίδια.»
Γεννήθηκα στον Αρη
Είχε δελτίο στον Αρη από το 1976, έπαιξε επτά χρόνια επαγγελματικά στο Χαριλάου και τέσσερα στην Τούμπα. Στην ερώτηση για τα συναισθήματα του δηλώνει.αποστασιοποιημένος λόγω συνθηκών. Τα συμπεράσματα δικά σας.
«Έχω την τύχη να θεωρούμαι αγαπητός και από τις δύο ομάδες μιας και ποτέ δεν προκάλεσα με τη συμπεριφορά μου. Ποδοσφαιρικά γεννήθηκα στον Άρη το 1976 και ανδρώθηκα εκεί παίζοντας επαγγελματικά επτά ολόκληρα χρόνια. Στον ΠΑΟΚ πήγα στα 25 μου. Η πρώτη ποδοσφαιρική μου αγάπη ήταν ο Άρης.
Πλέον όμως περνώντας μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία του επαγγελματία ποδοσφαιριστή, δε μπορώ να δω τα πράγματα με την ίδια ένταση που είχα πριν γίνω επαγγελματίας, όταν και όπως είναι λογικό αγαπούσα τον Άρη. Όχι ότι λείπει αυτό το συναίσθημα, απλά έχω λίγο αποστασιοποιηθεί. Και όχι επειδή γέρασα, απλά είναι τα σημεία των καιρών. Λίγο το ελληνικό στοιχείο που έχει χαθεί και λίγο αυτός ο επαγγελματικός οπαδισμός που συνεπικουρείται από τον οπαδικό τύπο έχουν συμβάλλει στην χαμηλή ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.»
Η πιο έντονη στιγμή της καριέρας του
Έχοντας αγωνιστεί σε πολλά τέτοια ντέρμπι, η πιο έντονη στιγμή του δε θα μπορούσε να είναι μέσα σε ένα από αυτά. Και μάλιστα στο πρώτο του.
«Η πιο έντονη στιγμή της ποδοσφαιρικής μου καριέρας είναι το πρώτο ντέρμπι στο κατάμεστο Χαριλάου κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ήταν το 1986, είχα γαλουχηθεί στον Άρη και ήμουν μόλις 18 χρονών χωρίς να μπορώ να συναισθανθώ αν ήμουν επαγγελματίας ή ένα παιδί που έκανε το χόμπι του. Μάλιστα τότε ήμασταν και πρωταθλητές χειμώνα. Σε εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 60′ και αυτό πραγματικά ήταν ένα τεράστιο σοκ για μένα. Ωστόσο από το 75′ και μετά πετύχαμε τρία γκολ καταφέρνοντας μια μεγάλη ανατροπή.»
Μεταβατικό στάδιο και για τους δύο
Παρακολουθώντας σήμερα τις δύο ομάδες ο Κώστας Οικονομίδης δε μοιάζει και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Αναλύει το γιατί, ενώ μας δίνει και την αίσθηση του για την έκβαση της Κυριακάτικης αναμέτρησης.
«Και οι δύο ομάδες έχουν τα συν τους και τα πλην τους. Ο Άρης είχε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία κι ένα στιλ Κούπερ. Είναι περιττό να πω το πόσο μεγάλη απώλεια είναι αυτή για τον Άρη. Ο Άρης δεν έχει τη συνοχή που είχε τα δύο τρία τελευταία χρόνια. Παίζει κακό ποδόσφαιρο και αυτό οφείλεται στην κακή σεζόν ππυ διανύουν κάποιοι παίκτες του. Τα μόλις 11 γκολ που έχει πετύχει είναι άκρως απογοητευτική επίδοση. Είναι σε μεταβατικό στάδιο.
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα του Μάκη Σάντος. Διατηρεί εν μέρει τη φιλοσοφία του Πορτογάλου που προκάλεσε λίγη γκρίνια τότε, αλλά έδινε μια αποτελεσματικότητα στην ταυτότητα του. Ο ΠΑΟΚ πιστεύω ότι έκανε τον κύκλο του. Σίγα σιγά θα πρέπει να βρεθούν αντικαταστάτες για παίκτες όπως ο Κοντρέρας, ο Χαλκιάς, ο Τσιρίλο, ο Γκαρσία ώστε να δημιουργηθεί ο ΠΑΟΚ της νέας εποχής.
Η αίσθηση μου για ένα τέτοιο παιχνίδι είναι πως το τελευταίο που παίζει ρόλο είναι η φόρμα και η βαθμολογική θέση των ομάδων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεγαλύτερο ρόλο παίζει το κίνητρο. Άλλωστε πολλά ματς έχει κερδίσει η ομάδα που βρίσκεται πιο πίσω στη βαθμολογία και που έχει πολύ πιο κακή αγωνιστική εικόνα από τον αντίπαλο του. Σίγουρα πάντως παίζει κι ένα ρόλο η έδρα. Αν ο φιλοξενούμενος κρατήσει το 0-0 μέχρι το 30′ όλα μπορούν να συμβούν. Όπως ακριβώς στην Τούμπα, ο Άρης χωρίς να είναι πολύ καλύτερος κατάφερε και «έκλεψε» ποδοσφαιρικά τη νίκη. Συνεπώς ας δούμε το παιχνίδι και εκ του αποτελέσματος θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.»