O Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog από τη Βιτόρια για την ισπανική προπονητική «σχολή» που παίρνει τα ηνία από τους Σέρβους.

Το στερεότυπο των τελευταίων δεκαετιών ήθελε μεν το Ισπανικό μπάσκετ στο ψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης αλλά όχι σε ανάλογο επίπεδο και τους Ισπανούς προπονητές. Καιρός όμως να παραδεχθούμε ότι μετά τη συντήρηση του καλύτερου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, την ανάδειξη δεκάδων παικτών και την κυριαρχία των ομάδων τους οι Ισπανοί αρχίζουν πλέον και φτιάχνουν μια προπονητική ‘’σχολή’’ με μεγάλες αξιώσεις. Ο Πάμπλο Λάσο ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ. Τα πρώτα χρόνια της θητείας του που ξεκίνησε το 2011 κανείς δεν του έδινε μεγάλες πιθανότητες να μακροημερεύσει στον πάγκο της ξεπεσμένης βασίλισσας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με δύο Ευρωλίγκες, τρία πρωταθλήματα Ισπανίας και άλλα πέντε Κύπελλα να έχουν προστεθεί στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ επί ημερών του στον πάγκο ο Λάσο αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο σαν ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος Ισπανός προπονητής. Αλλά και σαν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για να αποκτήσουν αξία στο μπασκετικό χρηματιστήριο όλοι οι Ισπανοί προπονητές.

Εάν μάλιστα το βράδυ της Κυριακής ο Λάσο έχει οδηγήσει τη Ρεάλ στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα στο 6ο της φάιναλ φορ επί ημερών του τότε η σεζόν θα κλείσει με τους Ισπανούς προπονητές να έχουν κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα. Στο Eurocup Ισπανική ομάδα (Βαλένθια) με Ισπανό προπονητή στον πάγκο της τον όχι φημισμένο Χαούμε Πονσαρνάου κατέκτησε το τρόπαιο. Ακόμη και αν δεν τα είχαν καταφέρει οι ‘’νυχτερίδες’’ πάλι Ισπανός προπονητής θα είχε σηκώσει το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ο παλιομοδίτης 73χρονος Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες ήταν στον πάγκο της φιναλίστ Άλμπα Βερολίνου. Στο BCL o Σάσα Τζόρτζεβιτς έσωσε το γόητρο της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σέρβικης σχολής προπονητών αλλά στον τελικό απέναντι στη Μπολόνια ήταν πάλι ένας Ισπανός προπονητής, ο Τσους Βιντορέτα με την Τενερίφη. Ακόμη και τα λιγότερο δημοφιλή στη χώρα μας Κύπελλα γυναικών μίλησαν Ισπανικά φέτος. Στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρωσικής Εκατερίνμπουργκ μιας ομάδας με σχεδόν απεριόριστο μπάτζετ καθόταν ο Ισπανός Μιγκέλ Μέντεζ. Από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες που έπαιξαν στο φάιναλ φορ της γυναικείας Ευρωλίγκα οι άλλες δύο είχαν επίσης Ισπανούς προπονητές. Η Ντιναμό Κουρσκ τον Λούκας Μοντέλο και η Σοπρόν τον Ρομπέρτο Ινίνγκουεζ. Και το γυναικείο Eurocup το κέρδισε η Ναντέζντα με τον Βίκτορ Λαπένα, Ισπανό επίσης, στην τεχνική της ηγεσία.

Ο….κυκλώνας των Ισπανών προπονητών κτύπησε φέτος όλα τα Κύπελλα Ευρώπης και απομένει να δούμε αν την Κυριακή ο Λάσο θα ολοκληρώσει μια ονειρεμένη σεζόν για τους Ίβηρες κόουτς που πλέον δεν διστάζουν και να μεταναστεύουν αναζητώντας ευκαιρίες καριέρας χάρη στην μπασκετική παγκοσμιοποίηση. Ο Λάσο βρίσκεται πάντως στη….σωστή πόλη από χθες το απόγευμα. Το θέμα είναι αν βρίσκεται και τη σωστή στιγμή! Γεννημένος στη Βιτόρια πριν από 51 χρόνια, έπαιξε για 11 χρόνια μπάσκετ στη Μπασκόνια (τότε λεγόταν Ταού) από το 1984 μέχρι το 1995 πριν μετακομίσει στη Μαδρίτη για να κερδίσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών υπό τις οδηγίες του νυν αντιπάλου του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Πάλι επί Ισπανικού εδάφους στη Σαραγόσα με αντίπαλο στον τελικό τον Ολυμπιακό. Στη Ρεάλ έπαιξε όλη κι όλη μια διετία πριν την εγκαταλείψει για να αγωνιστεί στη μοναδική ομάδα που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός Ισπανίας, είτε σαν παίκτης, είτε σαν προπονητής. Την Ιταλική Τριέστε.  Ο Λάσο επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του όπου έχει ευτυχήσει να κερδίσει τρεις τίτλους σαν προπονητής της Ρεάλ. Το Ισπανικό Supercopa του 2013, το Κύπελλο του 2017 και τον τελευταίο καθοριστικό τελικό των περσινών πλέι οφ όπου η Ρεάλ σφράγισε την κατάκτηση της ACB.