Φέτος ήταν η χρονιά της (video)

Στο Μόναχο πήγε η κούπα του Champions League, με την Μπάγερν να κερδίζει 2-1 την Ντόρτμουντ στον τελικό του "Γουέμπλεϊ". Ο Ρόμπεν λύτρωσε τους Βαυαρούς στο 89' και εξιλεώθηκε για τις μεγάλες χαμένες του ευκαιρίες, αλλά και το γεγονός ότι ήταν μοιραίος για την ομάδα του στον περσινό τελικό της διοργάνωσης.

Στο Μόναχο πήγε η κούπα του Champions League, με την Μπάγερν να κερδίζει 2-1 την Ντόρτμουντ στον τελικό του “Γουέμπλεϊ”. Ο Ρόμπεν λύτρωσε τους Βαυαρούς στο 89′ και εξιλεώθηκε για τις μεγάλες χαμένες του ευκαιρίες, αλλά και το γεγονός ότι ήταν μοιραίος για την ομάδα του στον περσινό τελικό της διοργάνωσης. Ο Ολλανδός νικήθηκε από τον Βάιντενφελερ σε δύο ανεπανάληπτα τετ α τετ στο πρώτο μέρος, αλλά λίγο πριν το ματς οδηγηθεί στην παράταση “χτύπησε” μετά από ασίστ του Ριμπερί -που είχε καθοριστική συμμετοχή και στο πρώτο γκολ- και… καθάρισε για την Μπάγερν. Για τον Ρόμπεν ήταν το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ, για την Μπάγερν το πέμπτο στην ιστορία της και πρώτο μετά από δύο χαμένους τελικούς (2010, 2012), ενώ για τον Γιουπ Χάινκες το δεύτερο μετά απ’ αυτό του 1998 με τη Ρεάλ, το οποίο τον τοποθετεί στο “κλειστό” σχετικό κλαμπ προπονητών.

Γιούργκεν Κλοπ και Χάινκες, αν και εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές της γερμανικής προπονητικής, δεν άλλαξαν φυσικά το αγαπημένο τους 4-2-3-1. Για την Ντόρτμουντ, στο τέρμα ήταν ο Βάιντενφελερ και μπροστά του από δεξιά προς αριστερά οι Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Σμέλτσερ. Μπέντερ και Γκουντογκάν ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι, με τους Μπλαστσικόφσκι (δεξιά), Γκρόσκροϊτς στις πτέρυγες και τον Ρόις πίσω από τον προωθημένο Λεβαντόφσκι. Στην εστία της Μπάγερν από την άλλη, βρέθηκε ο Νόιερ, με τους Λαμ (δεξιά),  Αλάμπα στα μπακ και τους Μπόατενγκ, Ντάντε κεντρικούς αμυντικούς.  Μαρτίνεθ και Σβάινσταϊγκερ ανέλαβαν τη βρώμικη δουλειά στο κέντρο, ο Ρόμπεν ήταν στο δεξί άκρο, ο Ριμπερί στο αριστερό και ο Μίλερ δεύτερος επιθετικός με «καθαρόαιμο» τον Μάντζουκιτς.

Αν και η Μπάγερν είχε την εμπειρία από τελικούς, η Ντόρτμουντ  ήταν αυτή που μπήκε πιο δυνατά στο ματς. Οι «κιτρινόμαυροι» κυριάρχησαν στο πρώτο 20λεπτο και απείλησαν την εστία του Νόιερ. Ο Λεβαντόφσκι στο 14′ είδε τον Γερμανό τερματοφύλακα να διώχνει σε κόρνερ το εκτός περιοχής σουτ του, ενώ απ’ το κόρνερ που προήλθε ούτε ο Μπλαστσικόφσκι με κοντινό σουτ μπόρεσε να νικήσει τον γκολκίπερ των Βαυαρών. Στο 19′ ένα ακόμη σουτ του Ρόις υπό καλές προϋποθέσεις ανάγκασε τον Νόιερ σε νέα απόκρουση. Κάπου μετά το 20λεπτο η Μπάγερν άρχισε να ισορροπεί το ματς και οι ευκαιρίες της ομάδας του Μονάχου ήταν σε κάθε περίπτωση σημαντικότερες.

Ο Βάιντενφελερ στο 26′ απέκρουσε με υπερένταση και με τη βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού την κεφαλιά του Μάντζουκιτς από την καρδιά της περιοχής και απ’ την εκτέλεση του κόρνερ ο Μαρτίνεθ με νέα κεφαλιά έστειλε την μπάλα μόλις άουτ. Στο 30′ ο Ρόμπεν δεν κατάφερε να νικήσει τον Βάιντενφελερ σε ανεπανάληπτο τετ α τετ και στο 43′ ο Ολλανδός έχασε ακόμη μια τεράστια ευκαιρία. Ο Χούμελς δεν υπολόγισε καλά την μπάλα, αυτή έφτασε στον Ρόμπεν, ο οποίος ωστόσο μόνος απέναντι στον Βάιντενφελερ κατάφερε να τον «σημαδέψει» στο πρόσωπο. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους κι ενώ στο 35′ ο Νόιερ είχε σταματήσει και πάλι τον Λεβαντόφσκι σε προσπάθειά του από πλάγια θέση στην περιοχή. Αν μη τι άλλο οι δύο τερματοφύλακες ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στα πρώτα 45′.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, ο ρυθμός φάνηκε να έχει πέσει, αλλά το δεύτερο 45λεπτο ήταν αυτό που είχε τα γκολ. Η Μπάγερν πήρε το προβάδισμα στο 60′ με σκόρερ τον Μάντζουκιτς και την ασίστ να χρεώνεται στον Ρόμπεν, ο οποίος συνδυάστηκε άψογα με τον Ριμπερί. Η απάντηση της Ντόρτμουντ, ωστόσο, ήταν άμεση. Ο Ντάντε έκανε πέναλτι στον Ρόις και ο Γκουντογκάν το μετέτρεψε σε γκολ στο 68′, ισοφαρίζοντας για την Μπορούσια. Ο Ριτσόλι που σωστά έδωσε το πέναλτι, δεν έδωσε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον αμυντικό της Μπάγερν που είχε μία από το πρώτο μέρος.

Στο 72′ η ομάδα του Χάινκες έχασε ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Μίλερ γύρισε την μπάλα από δεξιά στον Ρόμπεν και ο Σούμποτιτς σαν από μηχανής Θεός την απομάκρυνε πάνω στη γραμμή της εστίας και πριν ο Ολλανδός τη σπρώξει στα δίχτυα. Στο 86′ ο Βάιντενεφελερ είπε εντυπωσιακά όχι στο δυνατό μονοκόμματο σουτ του Σβάινσταϊγκερ, αλλά στην επόμενη φάση ο αρχηγός της Μπορούσια δεν μπόρεσε να σώσει την ομάδα του. Οι αμυντικοί του δεν απομάκρυναν μετά από βαθιά μπαλιά, η μπάλα έφτασε στον Ριμπερί και αυτός με τακουνάκι έβγαλε τον Ρόμπεν τετ α τετ με τον τερματοφύλακα των «κιτρινόμαυρων». Ο Ολλανδός αυτή τη φορά δεν αστόχησε. Έστειλε την μπάλα αργά και βασανιστικά στα δίχτυα της Μπορούσια για να ξεσπάσει αρχικά με τον πανηγυρισμό του και στη συνέχεια μετά το πέρας των πέντε λεπτών των καθυστερήσεων, στα οποία η Ντόρτμουντ δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα της.

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Βάιντενφελερ, Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Σμέλτσερ, Μπέντερ (90’+1′ Σαχίν), Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι (90+1′ Σίμπερ), Ρόις, Γκρόσκροϊτς, Λεβαντόφσκι

ΜΠΑΓΕΡΝ: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Ντάντε, Αλάμπα, Σβάινσταϊγκερ, Μαρτίνεθ, Ρόμπεν, Μίλερ, Ριμπερί (90΄ Λουίζ Γκουστάβο), Μάντζουκιτς (90’+4′ Γκόμεζ)

Κυριάκος Νταμαδάκης


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.