Αιώνια… κούπα!

Η Ρώμη ζει και αναπνέει για τον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας ανάμεσα στη Ρόμα και τη Λάτσιο!

Η Ρώμη ζει και αναπνέει για τον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας ανάμεσα στη Ρόμα και τη Λάτσιο!

Ο 65ος τελικός στην ιστορία του Κόπα Ιτάλια, είναι μία αποκλειστικά ρωμαϊκή υπόθεση για πρώτη φορά στα χρονικά.

Οι δύο γειτόνισσες της ιταλικής πρωτεύουσας τίθενται αντιμέτωπες στην κοινή τους έδρα, το «Ολίμπικο», με έπαθλα την κούπα, το γόητρο αλλά και την Ευρώπη.

Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή έξοδο μέσω της Σέριε Α, αλλά έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου.

Η απόφαση της ΟΥΕΦΑ μάλιστα να απονείμει στον κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στις δύο…Ρωμαίες.

Αγωνιστικά, λίγα πράγματα χωρίζουν τις δύο ομάδες, που άλλωστε τερμάτισαν στη Σέριε Α με διαφορά μόλις ενός πόντου, έκτη με 62 η Ρόμα και έβδομη με 61 η Λάτσιο.

Στα δύο φετινά ντέρμπι πρωταθλήματος, η Λάτσιο είχε επικρατήσει με 3-2 για τον πρώτο γύρο, με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 στον δεύτερο.

Έτσι, η μονομαχία είναι ντέρμπι απ’ όλες τις απόψεις…

Σύμφωνο…μη επίθεσης

Όπως σε κάθε παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες, έτσι και στο σημερινό υφίσταται η απειλή επεισοδίων, καθώς υπάρχει άσβεστο μίσος ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Γι’ αυτό όλη την εβδομάδα οι ιταλικές αρχές προσπάθησαν να …προάγουν την ειρήνη εν’ όψει του τελικού, με τις δύο ομάδες να επισκέπτονται τον νέο Πάπα, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Φαίνεται ότι οι εκκλήσεις για ένα ήρεμο ντέρμπι εισακούστηκαν, με τους σημαντικότερους συνδέσμους των «τιφόζι» Ρόμα και Λάτσιο να ανακοινώνουν ανακωχή.

Ωστόσο όπως και στον αγωνιστικό χώρο, έτσι και εκτός όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…

Τα στατιστικά του τελικού

– Οι δύο ομάδες έχουν παίξει 17 ντέρμπι στο Κύπελλο, με απολογισμό 9 νίκες της Ρόμα, 3 ισοπαλίες και 5 νίκες της Λάτσιο.
– Ρόμα και Λάτσιο δεν έχουν αναδειχτεί ισόπαλες σε αγώνα Κυπέλλου από τις 9/9/73 (0-0).
– Συνολικά έχουν διεξαχθεί 157 ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις, με 57 νίκες της Ρόμα, 58 ισοπαλίες και 42 νίκες της Λάτσιο.
– Η Ρόμα έχει σκοράρει τουλάχιστον μία φορά στα τελευταία 13 ντέρμπι. Τελευταία φορά που η Λάτσιο δεν δέχτηκε γκολ από τους «τζιαλορόσι» ήταν στις 29/4/07 στο 0-0 για το πρωτάθλημα.
– Το ντέρμπι γίνεται μόλις για δεύτερη φορά στις 26 Μαΐου. Η μοναδική ως τώρα είχε βρει νικήτρια τη Λάτσιο με 1-0 το 1940!
– Γιουβέντους και Ρόμα προηγούνται στις κατακτήσεις Κυπέλλου με 9 έκαστη. Οι «τζιαλορόσι» έχουν την ευκαιρία να γίνουν πολυνίκες του θεσμού με 10 κατακτήσεις, οι οποίες θα τους δώσουν και το δικαίωμα να «ράψουν» στη φανέλα τους ένα ασημένιο αστέρι. Η Λάτσιο έχει κατακτήσει το Κόπα Ιτάλια 5 φορές.
– Η φετινή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία που ο τελικός φέρνει αντιμέτωπες δύο ομάδες από την ίδια πόλη. Το 1937/38 η Γιουβέντους είχε πάρει την κούπα με αντίπαλο την Τορίνο, ενώ το 1976/77 η Μίλαν είχε κάνει το ίδιο με αντίπαλο την Ίντερ.
– Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε τελικούς είναι ο Ερνάν Κρέσπο με 5 γκολ (2 με Πάρμα και 3 με Ίντερ), ενώ τον ακολουθεί ο νυν αρχηγός της Ρόμα Φραντσέσκο Τότι με 4.
– Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ορσάτο. Η Ρόμα με τον συγκεκριμένο ρέφερι έχει 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες σε 13 ματς, ενώ η Λάτσιο 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 5 ήττες σε 14 αγώνες. Δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ όμως το ντέρμπι της Ρώμης.

Μέσα ο Τοροσίδης

Στο αγωνιστικό μέτωπο, από πλευράς Ρόμα ο Βασίλης Τοροσίδης ξεπέρασε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε στον αστράγαλο και συμπεριελήφθη στην αποστολή από τον Αουρέλιο Αντρεατσόλι, όπως και ο έτερος Έλληνας Παναγιώτης Ταχτσίδης. Μοναδικός απών για τη Ρόμα είναι ο τερματοφύλακας Στεκέλενμπουργκ. Για τη Λάτσιο, αμφίβολος είναι ο μέσος Γκονζάλες.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΡΟΜΑ (Αντρεατσόλι, 4-2-3-1): Λόμποντ – Μαρκίνιος (Τοροσίδης), Μπουρδίσο, Καστάν, Μπαλτσαρέτι – Μπράντλεϊ, Ντε Ρόσι – Λαμέλα, Τότι, Μαρκίνιο – Ντέστρο.

ΛΑΤΣΙΟ (Πέτκοβιτς, 4-1-4-1): Μαρκέτι – Κόνκο, Ντίας, Μπιάβα, Ράντου – Λεδέσμα – Καντρέβα, Ονάζι, Ερνάνες, Λούλιτς – Κλόζε.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.