Πρόθεση της ΕΟΚ είναι να πραγματοποιηθεί κανονικά ο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή της έδρας του τελικού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει η αναμέτρηση παρουσία μαθητών και όχι φιλάθλων. Ο Βασιλακόπουλος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM». Αναλυτικά δήλωσε:
Για το αν θα διεξαχθεί κανονικά ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ: «Εμείς πάμε να γίνει ο αγώνας δεν μπορούμε να υποχωρούμε μπροστά στην αλητεία. Εμείς έχουμε προγραμματίσει τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στις 6 Μαρτίου και αυτό θα πρέπει να γίνει. Συζητάμε με όλους τους φορείς. Από χθες το πρωί συζήτησα με το υπουργείο προστασίας του πολίτη, με τον Υφυπουργό Μανώλη Όθωνα, τον Υφυπουργό τον κύριο Νικητιάδη. Θα κάνουμε μια σύσκεψη σήμερα, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνει ο αγώνας. Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά τα γεγονότα, είναι απαράδεκτα, μας γελοιοποιούν και εκθέτουν την χώρα, αλλά έχει δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
Για το ότι ακούγεται πως θα διεξαχθεί στην Σύρο όπως πέρσι με το πόλο: «Δεν ξέρω ποιος διακινεί αυτές τις ανοησίες. Η θέση της ομοσπονδίας είναι αυτή που σας εξέφρασα. Με δική μου πρωτοβουλία από χτες το πρωί ήρθαμε σε επικοινωνία με τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη, τον υφυπουργό αθλητισμού και περιμέναμε ώστε να συνεχίσουμε με τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος ήταν στα Γιάννενα. Είπαμε σήμερα να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την επιστροφή μου στην Αθήνα και να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την διεξαγωγή του τελικού».
Για το αν μπορεί να γίνει ο αγώνας με παρουσία σχολείων: «Εφόσον μπορεί να διασφαλιστεί αυτή η παρουσία εγώ δεν θα ήμουν αρνητικός, αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουμε κατά πόσο δεν θα εισέλθει και δεν θα παρεισφρήσει μέσα η αλητεία. Όλα αυτά είναι θέματα συζήτησης. Το μόνο που δεν συζητά η ομοσπονδία είναι να μην διεξαχθεί ο τελικός. Βασική αρχή είναι ότι δεν μπορούμε να υποχωρούμε μπροστά στην αθλιότητα και την αλητεία. Αντίθετα θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί».
Για τις ευθύνες που υπάρχουν και τι χρειάζεται για την καταπολέμηση της βίας: «Δεν είναι βία όλο αυτό, είναι μια αθλιότητα, ανηθικότητα που επικρατεί και ευθύνη έχουμε κι εμείς οι διοικητικοί. Γιατί εμείς εκτρέφουμε με τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας όλη αυτή την αθλιότητα. Από εκεί και πέρα όμως είναι η στιγμή που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ριζικά. Τώρα το αν θα κάνω τον ένα χρόνο της ποινής ενάμιση ή να μετατρέψω το πλημμέλημα σε κακούργημα, δεν νομίζω ότι λύνει το πρόβλημα. Αυτές είναι νομικίστικες λύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζονται παρεμβάσεις, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των ΠΑΕ-ΚΑΕ και αυτών των συνδέσμων της αθλιότητας. Να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα τελείως να χρησιμοποιούν τα εμβλήματα, τα χρώματα, τον τίτλο και την ιστορία των συλλόγων. Αυτό μπορεί να γίνει, δεν προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις. Το πιο ριζοσπαστικό είναι να σταματήσει αυτή η αθλιότητα με τις ανώνυμες εταιρίες, να πάνε στο υπουργείο εμπορίου και να ελέγχονται από τους μηχανισμούς του υπουργείου αυτού. Αν ελέγξουν τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ γνωρίζουμε ότι από το 80% θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας τους. Μόνο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα μπορέσουμε να διώξουμε την αθλιότητα και την αλητεία. Με το να κάνουμε τον ένα χρόνο ενάμιση δεν βλέπω να μπορούμε να το λύσουμε. Χρειάζονται ριζικές παρεμβάσεις. Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση και γνώση για να το κάνεις. Θα το κρίνουμε λοιπόν αν υπάρχει και η γνώση και η βούληση. Όλοι κρινόμαστε αυτές τις στιγμές και πιστεύω να κριθούμε θετικά».