Το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή του διαταγή, δίνει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αναστέλλει στην πράξη την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Στουρνάρα – Κεδίκογλου, περιορίζοντας όμως το φάσμα εκπομπής μόνο στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, θεωρώντας αναφαίρετο δικαίωμα την ενημέρωση των πολιτών.
Τι γίνεται όμως με τους εργαζόμενους; Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον εργατολόγο, Γιάννη Καρούζο, δεν γίνεται καμία αναφορά στο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας. “Διατάσσει μεν ‘λήψη όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών’ από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα γινόταν ρητή αναφορά στην παράγραφο 2 της σχετικής απόφασης”, διευκρινίζει ο κύριος Καρούζος. Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο, ορίζει ότι το συγκεκριμένο καθεστώς θα ισχύσει μέχρι τη σύσταση του νέου τηλεοπτικού φορέα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος, διατάσσεται μεν η θέσπιση μεταβατικού φορέα, αλλά η στελέχωσή του θα γίνει κατά την κρίση των συναρμοδίων υπουργών, καθώς γίνεται λόγος για οργανωτικά μέτρα που κατά την κρίση τους θα κληθούν να υιοθετήσουν. “Δυστυχώς αγνοήθηκαν νόμοι περί ομαδικών απολύσεων, κοινοτικές οδηγίες κλπ και στην πράξη οι εργαζόμενοι βλέπουν παρανόμως την πόρτα της εξόδου. Δεν παύει όμως να είναι μία πολύ συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή”, σημειώνει.
“Ανάλογες απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες κατά το παρελθόν έχουν κηρυχθεί παράνομες γιατί εμπίπτουν στο νόμο περί μαζικών απολύσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σωληνουργία Κορίνθου”, καταλήγει ο κύριος Καρούζος.
πηγή: news.gr