Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της υπόθεσης Λιάπη.

Διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στον απόηχο της υπόθεσης Λιάπη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα οχήματα χωρίς ασφάλιση φθάνουν το 23% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει ηλεκτρονική ζεύξη των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων και ασφαλισμένων οχημάτων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Συγκεκριμένα, θα διασταυρωθούν το αρχείο του υπουργείου Μεταφορών που καταγράφει οχήματα που κυκλοφορούν, το αρχείο που τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (περιλαμβάνει 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα).

Αφού διαπιστωθεί ότι κάποιο όχημα είναι ανασφάλιστο και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει καταθέσει τις πινακίδες του τότε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα απευθύνεται γραπτά στον παρανομούντα ιδιοκτήτη καλώντας τον να προβεί στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του εντός συγκεκριμένου και σύντομου χρονικού διαστήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το υπουργείο Οικονομικών θα μεριμνά για την αποστολή των στοιχείων των ιδιοκτητών των ανασφάλιστων οχημάτων στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο αυστηρότερων κυρώσεων. Τα στοιχεία που θα λαμβάνει η αστυνομία θα είναι τα εξής: Αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ημερομηνία αναζήτησης της ασφάλισης (σημερινή ή προγενέστερη), χρήση οχήματος, ασφαλιστική επιχείρηση, ημερομηνία έναρξης και λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου καθώς και το ΑΦΜ του ασφαλισμένου.

Πηγή: www.news.gr