«Κόκκινος» Βαρδάρης

Λίγες μέρες μετά τα 86α του γενέθλια ο Ολυμπιακός καλείται να εξασφαλίσει το 38ο του πρωτάθλημα με μια νίκη στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ.

Λίγες μέρες μετά τα 86α του γενέθλια ο Ολυμπιακός καλείται να εξασφαλίσει το 38ο του πρωτάθλημα με μια νίκη στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ. Πόσες όμως φορές ο δρόμος για τον τίτλο πέρασε απ’ τη συμπρωτεύουσα και πόσες οι ερυθρόλευκοι τα κατάφεραν;

Στο τέλος των πέτρινων χρόνων.
Τη σεζόν 1996-1997 η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς χρειαζόταν τη νίκη πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος στην Τούμπα για να εξασφαλίσει και μαθηματικά τον τίτλο βάζοντας τέλος στα πέτρινα χρόνια του λιμανιού. Η Τούμπα ήταν κατάμεστη, αφού οι Θεσσαλονικείς του Άγγελου Αναστασιάδη μάχονταν στη βαθμολογία με τον ΟΦΗ για την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Το παιχνίδι ήταν κακό ποιοτικά με τον διαιτητή Καλαθενό να μοιράζει πέντε κίτρινες κάρτες και να μετατρέπει δύο απ’ αυτές σε κόκκινες. Απ’ τον ΠΑΟΚ αποβλήθηκε ο Σιδηρόπουλος στο 56ο λεπτό, ενώ απ’ τον Ολυμπιακό ο Νταμπίζας στο 88ο. Στα highlights η χειραψία του Κώστα Φραντζέσκου προς τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, μετά από μια σπουδαία απόκρουση του δεύτερου, σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του πρώτου. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ ωστόσο ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τον τίτλο με την ΑΕΚ να τερματίζει δεύτερη και τον ΠΑΟΚ τέταρτο πίσω τελικά απ’ τον ΟΦΗ.

Τίτλος απ’ τον. Άρη!
Τη σεζόν 2001-2002 εκτυλίσσεται ένα απ’ τα πιο αμφίρροπα πρωταθλήματα της Α’ εθνικής με διεκδικητές Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες την προτελευταία αγωνιστική επικρατούν με 4-3 στο Ολυμπιακό Στάδιο της ΑΕΚ και την πιάνουν με 58 πόντους στην κορυφή της βαθμολογίας. Την τελευταία αγωνιστική έπρεπε να κερδίσουν τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης για να πανηγυρίσουν τον έκτο συνεχόμενο τίτλο τους. Έκαναν φύλλο και φτερό τον Άρη, συντρίβοντας τον με 5-1 στο άδειο λόγω τιμωρίας Κλεάνθης Βικελίδης. Τρία γκολ απ’ τον Αλεξανδρή, ένα απ’ τον Τζόρτζεβιτς, ο τωρινός προπονητής της Ξάνθης Νίκος Παπαδόπουλος είχε πετύχει αυτογκολ, ενώ για τον Άρη σκόραρε ο Λιολίδης, μειώνοντας απλά σε 1-4.  Η νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ με 6-2 την τελευταία αγωνιστική στο Νίκος Γκούμας, αποδείχθηκε τελικά χωρίς αντίκρισμα.

Με τη σφραγίδα του Ρίμπο!
Μετά την απώλεια του τίτλου το 2004 οι Πειραιώτες χρειάζονταν να δείξουν υπέρμετρο ζήλο για να πάρουν και πάλι τα ηνία του πρωταθλήματος στα χέρια τους. Είχαν ωστόσο ισχυρούς συμμάχους σ’ αυτήν την προσπάθεια. Ο Ριβάλντο, ο Νικοπολίδης αλλά και το νεότευκτο γήπεδο Καραϊσκάκη, αλλά και ο κορμός των τίτλων των περασμένων ετών. Ο Παναθηναϊκός έμεινε στο 0-0 την προτελευταία αγωνιστική με την ΑΕΚ στο άδειο λόγω τιμωρίας Απόστολος Νικολαίδης και έτσι έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να προσπεράσει στη βαθμολογία με έναν πόντο φτάνοντας τους 62 έναντι 61 των πράσινων. Ο Ηρακλής στο Καυτανζόγλειο ήταν το τελευταίο εμπόδιο για την ομάδα του επανακάμψαντα στο λιμάνι Ντούσαν Μπάγεβιτς, ωστόσο το παιχνίδι εξελίχθηκε σε θρίλερ για τον Ολυμπιακό. Στο 61ο λεπτό ο Παναθηναϊκός σημείωνε με τον Κωνσταντίνου το 2-1 επί του ΟΦΗ στο Γεντί Κουλέ, όμως στο ίδιο ακριβώς λεπτό στη Θεσσαλονίκη, ο Ριβάλντο έδινε τη νίκη και τον 33ο τίτλο στην ιστορία τους, στους Πειραιώτες.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.